Windows Server vs. Linux Server

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MartyMcFLy 6. 12. 2006 15:55

Zdravím,
co je podle vás lepší Windows Server nebo Linux Server? A po případě prosím uveďte důvody proč by jste volil zrovna daný server os. Předem vám děkuji za reakce.

p.s. popřípadě se omlouvám za teoretické špatné umístění tématu
MartyMcFLy
Junior

Odeslat příspěvekod Dzon 6. 12. 2006 16:01

Hezky zacatek slusneho flame.
Server je nejaky proces, ktery posytuje sluzbu. O jake sluzby ti presne jde??
Dzon
Junior

Odeslat příspěvekod _bb_ 6. 12. 2006 16:13

Toto je velmi vseobecna otazka. Skus konkretizovat naco ma byt ten server pouzity, ake sluzby ma ponukat, ake vedomosti su administratora toho serveru, atd .... Vo vseobecnosti som ale toho nazoru ze co sa tyka bezpecnosti, funkcnosti, spravovania a vsetkeho dlasieho, tak *nix je na tom lespie, ked administrator vie co robi. Ale tiez nevylucujem moznost pouzit aj windows server, ktory je sice drahsi, ale pri beznej prevadzke postacuje aj menej skuseny administrator, ktory vie klikat :D
_bb_
Junior

Odeslat příspěvekod DODO160 6. 12. 2006 16:33

Jednoznacne Linux
dovod stabilita OS
kym Windos stale pada je velmi nestabilny a to si srvery naozu dovolit
padat mozno aj 3 krat do dna
DODO160
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod syntaxTerror 6. 12. 2006 16:40

Súhlasím, najmä pokiaľ má na servri bežať SharePoint portal a Exchange server je Linux určite vhodnejšou voľbou.
glad to serve
syntaxTerror
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JIV 6. 12. 2006 17:02

hm presne, pokial tam mam bezat.....
debilnejsi dotaz som uz dlho nevidel
napis co na tom serveri potrebujes mat..
JIV
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 6. 12. 2006 17:06

Každý se hodí na něco jiného více. Lživé plky o pádech serveru Windows si neberte vážně, padají jak Linuxové tak i Windowsové servery a na 99% je to způsobeno vadným hardware nebo stupiditou roota/správce.

Plky, jaké tu píše DODO160 bych ignoroval.


SyntaxTerror .... Na Linuxu (běžném s běžnými démony/servery) mi faxový systém a celou vazbu s produkty Microsoftu nerozhýbete. O tom,že by jste něco takovéhoto dokázal, můžete leda snít s AIX/Lotus a i to nebude to pravé ořechové. O finanční investici ani nemluvím.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod komplikator 6. 12. 2006 17:16

Tak tak. server může být cokoli, Od jednoduchého sdílení souborů, tiskáren, přes web či db servery, domain controlery, groupware atd...
Jsem zvědavej jak mi DODO160 na svém "jednoznačně linuxu" rozběhá .NET, MSSQL, nebo jen ASP a Access :D

-- edit
ne že bych některou z těch věcí někdy potřeboval, ale spousta jiných...

-- edit 2
znám spousty linux/unix strojů co padnou klidně 3x do hodiny. Stačí malá drobnost v nastavení, pak třeba nějaká hezká PL/SQL procedura v Oracle a jde to jedna báseň :))
i7-8700k@5GHz DELID, RTX 2070 Super, 32GB RAM, custom liquid cooling
komplikator
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MartyMcFLy 6. 12. 2006 18:28

Zdravím,
předem se vám omlouvám pokud se vám zdá že by z tohoto tématu mohl vzniknout flame. Ptám se na to proto že se rozhoduji co mám prsknout do svého domácího serveru za OS.

Když vezmete v úvahu že potřebuji aby ten OS zvládal routing, file share, php a mysql a jako bonus by jsem potřeboval aby dokázal doménové přihlášení. To je ale spíš jako bonus.
MartyMcFLy
Junior

Odeslat příspěvekod Lord Elrond4. 6. 12. 2006 20:37

Pokiaĺ viem, všetky veci poskytujú oba servery, akurát doménové prihlásenie neviem (neviem čo to je :D )... Linux je vraj všeobecne rýchlejší a stabilnejší, ale to môžu byť kecy typu jedna babka povedala (ale nemusia), osobne nemám skúsenosti...
Manželka posílá programátora nakoupit. Kup deset rohlíků a když budou mít vejce, kup jich 30. Programátor přijde do obchodu a povídá: "Máte vejce ?" "Ano, máme" odpoví prodavačka. "30 rohlíků, prosím."
Lord Elrond4.
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod .ParadoX. 6. 12. 2006 20:51

na domaci server? doporucil bych jednoznacne linux - nebo mas na server nejakou legalni kopii Win2000, NT ci XP? :) ja mam Slackware linux na te svoji stare masine a bez par restartovani (kompilace kernelu nebo vypadek elektriny) je spusteny od února 2006 a nemohu si ten system vynachvalit. prikazovy radek jeste neni mrtvy... :)
<? echo "hello world"; ?>
.ParadoX.
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matysek 6. 12. 2006 20:57

Když člověk nedokáže alespoň orientaci v OS, čekáte, že si poradí se Linuxem typu Debian či Slack? Pro takovéto uživatele je vhodné distro "nelinuxu" ve stylu Ubuntu apod.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod komplikator 6. 12. 2006 20:57

domain controler jedině na win... takže když si tenhle bonus odpustíš, tak jednoznačně linux, tedy v případě instalace na klasické PC nebo laptop. Pokud se obejdeš bez PHP, MySQL, který pokud to není vermomocí nutné můžeš mít i na stanici, tak bych volil spíše nějaký router s USB, zvládne tak fileshare, ftp, printserver, řípadně wifi, atd... tuším na asusu wl500g někdo rozchodil i toho apache s php...
i7-8700k@5GHz DELID, RTX 2070 Super, 32GB RAM, custom liquid cooling
komplikator
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod olie 6. 12. 2006 21:00

DODO160 píše:Jednoznacne Linux
dovod stabilita OS
kym Windos stale pada je velmi nestabilny a to si srvery naozu dovolit
padat mozno aj 3 krat do dna


pokud si dovolis toto zde napsat, nemas asi moc (zadne) zkusenosti s win servery, coz? spravuju w2k server a par w2k3 serveru plus dve masiny co bezi na AIXu a co se tyce stability je to vyrovnane... :lol:
olie
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Barell 6. 12. 2006 21:03

pokial si zacinajuci admin tak by som isiel do windowsu, beznu spravu servera a nastavenie tam nejak "uklikas" aj ked si s tym predtym moc nerobil

druha stranka veci je ta legalna, neverim tomu ze ako domaci user budes calovat 20tis za win server.
Barell
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků