Wifi bridge na 300 metru

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod YoRk 15. 11. 2006 22:36

Zdravim, mam dotaz. Vite nekdo jakym zpusobem premostit 250-300m (prima viditelnost) s ohledem na co nejvetsi spolehlivost, rychlost, bezpecnost a taky rozumnou cenu? Mam v panelaku internet po kabelu (Netbox, pouzivam i VoIP, rychlost 4096/1536), kousek od nej stavim barak a tohoto pripojeni bych se velice nerad vzdaval, takze jej chci premostit do domu. Budu vdecny za kazdou vasi radu :oops:
YoRk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 15. 11. 2006 22:41

WiFi se smerovou antenou (malicka Yagi) bez problemu.

MP
Miroslav Pragl
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod YoRk 15. 11. 2006 23:03

mrknu se po antene s co nejmensim vyzarovacim uhlem, ale jde mi taky o konkretni typ AP a pokud mozno co nejlepsi zabezpeceni spoje proti odposlechu
YoRk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wojta 15. 11. 2006 23:47

Pokud ti to nebude stačit, můžeš si tam ještě dát mezi to VPNku (třeba OpenVPN), ale WPA by mělo stačit.
wojta
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod YoRk 16. 11. 2006 00:52

jsem v tomhle vcelku lama, chtel bych si ujasnit par veci, chci aby se to premosteni nijak nemichalo do prekladu adres, proste aby to byl jenom prvek v siti, treba jako kabel. Zapojeni bude asi takoveto: v panelaku mam k dispozici UTP kabel s koncovkou RJ45 (Netbox), ten povedu do AP (se smerovou antenou), v rodinym domku pak budu mit totoznou smerovou antenu a AP, oba AP budou nastaveny na bridge mod. Z toho AP v dome povedu kabel do routeru (ktery uz ted pouzivam) a za nim bude domaci sit. Bojim se jedne veci, ze se nekdo dokaze nabourat do toho bezdratoveho spoje a ze se dostane do pocitacu ve vnitrni siti, je to mozne? nebo ze bude vytezovat linku a me tim zpomali internet, nejde ani tak o data, ty mam bez limitu, ale o zpomaleni odezvy, kvuli VoIP
YoRk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wojta 16. 11. 2006 01:07

Pokud to bude šifrované, tak se moc nabourat nemůže. Tedy může, ale musel by na to vynaložit dost úsilí. Říká se, že WEP se dá prolomit celkem snadno, tak bych ho nedoporučil, i když ho sám používám. Lepší něco než nic (i takových šílenců je dost).
Pokud chceš můžeš udělat bridge (APčka to podporují) a nebo klasicky dvě sítě.
To VoIP by mohl být problém, pokud se někde vyskytne nějaký zdroj rušení. Taky doporučuji použít nějakou QoS prioritizaci těchto paketů.
wojta
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod YoRk 20. 11. 2006 18:13

doma mam router Linksys RT31P2 Broadband Router a ten ma QoS. Predpokladam, ze kdyz je to nastaveny na routeru, kterej je pred domaci siti a do kteryho je primo zapojenej telefon, tak uz nebude na tech AP potreba neco nastavovat, nebo se mylim? V prvni rade mi jde zabezpeceni spojeni, protoze WEP jsem po precteni navodu z netu taky prolomil (a kdyz to dokazu ja, tak kazdej), takze by to chtelo neco lepsiho, existuje?
YoRk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod YoRk 9. 12. 2006 02:03

tak mam doma 2x OvisLink WL-5460AP http://interlink.tsbohemia.cz/print.asp?cls=stoitem&stiid=46371 zatim jsem to zkusil jenom doma, nastaveni jako bridge (transparentni spoj???), s zabezpecenim WPA2, bez zobrazeni SSID a silnym heslem pro administraci AP, vali to dobre, jen by me zajimalo jak moc bezpecny ten spoj je, muze se do nej nekdo dostat ?
YoRk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod petzed 9. 12. 2006 09:45

No pokud to mas jako most, nastanene blokovani ostatnich MAC adres mimo protejsiho AP, nastaveno WPA2 AES , tak je to temer neprolomitelne.
Uz jen samotne WPA2 s AES je hoodne velkej orisek.
petzed
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod YoRk 9. 12. 2006 12:23

jasny, ty MAC adresy tam mam nastaveny jenom ty na protejsim AP. Tak to jsem rad, je jasny ze velkej profesional to dokaze prolomit, ale ja budu doufat ze tady zadnej nebydli
YoRk
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků