Instalace Linuxu

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod čizda 3. 4. 2007 15:45

Jak to dělám já.
Nechci už stále dokola číst o problémech s Linuxem. Všechen HW se dělá pro Win. Proto má Linux problémy. Na každou sestavu či NB zrovna ta momentálně nej. distribuce nesedne. Dnes jsou asi problémy s integrovanými GK od nVidie 6100.... Zítra zase s něčím jiným. To je život linuxáka. Pokud by neměl problémy tak by se nemohl rozčilovat a ztěžovat si. Ono totiž přemýšlení bolí.

Už dlouho k dělení disku používám distro Mandrake-Mandriva. Než začnu udělám na HDD defragmentaci, to je XP, popřípadě 98. Pak dám do mechaniky instalační CD nebo DVD Mandrivy a restartuji PC. Nechám instalovat v klidu a odklikávám to na co se mě instalačka ptá. Až se objeví dělení disku tak zakliknu poslední, nejnižší řádek kde je napsáno "Vlastní rozdělení disku". Objeví se celý HDD v grafické podobě. Jestli mám dva, tak dva atd. Nyní si rozmyslím kolik dám Linuxu prostoru. Už jak jste dělali defragmentaci si pamatujete kolik má Win. volného prostoru. Na Linux podle mých zkušeností potřebujete asi 10GB prostoru. Protože některé Linuxy po rozbalení zaberou až 8GB. SUSE, Sabayon, Fox. Takže klikněte na modrý obdélník, který znázorňuje instalaci XP-Win. Je to tam i napsáno. V kolonkách které se objeví v levé části vyberete změnit velikost oddílu. Ukáže se vám okno s posuvníkem s celkovou velikostí disku s instalací Win. Odečtete si z celkové velikosti svých potřebných xGB a nastavíte na novou velikost, už sníženou. Kliknete na provést nebo ok a čekáte až se operace provede. Pokud tam tolik místa než jste určili není, operace se neprovede, popřípadě se ukončí na neobsazené oblasti. Win to mazat nebude, protože jste tuto operaci nezadali. Až se tedy operace provede a vy spatříte v pravé části modrého pruhu volné bílé místo s vámi určeným prostorem opět na něj klikněte a dejte "automaticky rozmístit". Je to napsáno v prostřed pod tabulkou. Nyní se automaticky volný prostor rozdělí na tři klasické Linuxové oddíly. Klikněte na pokračování. Nyní se linuxové oddíly naformátují. Až proběhne formátování a instalace ohlásí že bude kopírovat balíčky, stiskněte klávesy,: Ctrl+Alt+F1 naskočí vám linuxová konzole tím se kopírování zastaví a vy provedete známý opičí trojhmat.:Ctrl+Alt+Delete a necháte PC restartovat. Než znovu naběhne tak vytáhněte instalační CD-DVD s linuxem. Ve Win. XP se přesvěčíte zda máte o tolik kolik jste udali menší Win oddíly. Můžete se také přesvědčit v programu o správě disků zda je vše v pořádku. Nyní máte tedy na HDD linuxový oddíl na který už můžete instalovat jakýkoliv Distro Linuxu. Pozor! ne BSD to vám automaticky smaže celý disk ani se vás nezeptá! Chcete instalovat PCLinuxOS? Nebo SUSE? Není problém, spustíte live pak instalaci a ta se vás jako každá správná distribuce Linuxu zeptá zda chcete použít Linuxové oddíly a zda je může smazat, potvrdíte a instalace se automaticky nainstaluje. Tohle používám už hodně dlouho. Přišel jsem na to když jsem se trápil ještě RedHadem 6.1, Suse 7.3. Pak se objevila distribuce Mandrake 8.1 ještě ji mám schovanou, a už to bylo s Linuxem a zkoušením různých dister veselejší. Samozřejmě, že se dá disk rozdělit i odborněji, Paragon Mgic a dalši manageři. Ale to je už o něčem jiném. Přeji vám všem ulehčenou práci a přemýšlení. Jistě také chápete že nejde tohle provádět třeba stokrát za sebou na jednom oddíle a HDD. Občas se musí také HDD a MBR odborně ošetřit, to je ale také jiná kapitola.
Musím dodat že distro PCLinuxOS je postaveno na Mandrake a proto už toto grafické provedení přípravy HDD už obsahuje.
Naposledy upravil čizda dne 4. 4. 2007 18:41, celkově upraveno 1
čizda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod debby 3. 4. 2007 16:14

podotknem, ze tych 8 - 10 Giga zabere kompletná instalace - co znamená linux kernel a vsetky aplikácie /programi/ + KDE + Gnome. A toho je velmi vela. Od kancelárskeho baliku videoprehravac. Sám ako linux - u mandrivu asi základná instalácia + graficke prostredie bez KDE - Gnome kludne sa zmesti na zhruba 200 Mb ale potom tam nie su ziadne programi, len opercni system a graficke prostredie.

pouzivatelna distrubucia bez grafickeho prostredia inak sa zmesti na 30 - 40 Mb - existuju aj 1,2 Mb ove floppy distribucie - vetsinou na servisne uceli. Ale idu...
Naposledy upravil debby dne 3. 4. 2007 16:27, celkově upraveno 1
debby
Junior

Odeslat příspěvekod čizda 3. 4. 2007 16:25

Těch 10GB požíván jen ke zkoušení jinak pro celou ditribuci např. SUSE 10.2 Sabayon. Fox atd. pro práci s videem hudbou 35GB , nebo kompletní celý HDD bez XP Win. třeba 160 - 320GB. To už záleží na každém co chce dělat. Já uváděl jen jak se to má dělat.
čizda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod debby 3. 4. 2007 16:37

samozrejme mas pravdu a dik za ukazku instalacie.
Naposledy upravil debby dne 3. 4. 2007 16:39, celkově upraveno 1
debby
Junior

Odeslat příspěvekod debby 3. 4. 2007 16:38

----

bol to len pre kompletni obraz - na 5 - 10 G musi zmestit distro s mnozstvo programov. Teraz mam gentoo na 13 G //df -h /dev/hda 13G 7,9G /obsadeny/ 4,5G/volny/ 64% / /a ver mi ze tam je vsetko co uzivatel len potrebovat moze... A tam je v tom aj mnozstvo zdrojákov....
debby
Junior

Odeslat příspěvekod superlamer 4. 4. 2007 22:05

- freebsd mi nikdy nezmazalo cely disk, vzdy som mal moznost rozdelit disk, freebsd ma akurat 1 poziadavku - musi sa instalovat na primarnu particiu

- este ked som pouzival Mandrake 8.2 tak zakladna instalacia + X (bez KDE, GNOME,....) mi vzdy zabrala min 800MB, zakladna instalacia debianu cca 200MB, tak nechapem ako moze mat mandriva 200BM aj s X. 30-40MB mal tak akurat redhat4.2...
superlamer
Junior

Odeslat příspěvekod FreeBSD_Radikal 4. 4. 2007 22:25

Ze jsi nepochopil deleni slicu a partitionu a smazal sis disk nesvaluj na FreeBSD. Ten instalator rozhodne nic takovyho neprovadi.
BSD is for people who love Unix, Linux is for people who hate Windows.
notebook: Archlinux -current říznutej LFS ;-)
desktop: umrel
router: FreeBSD RELENG_6_2
FreeBSD_Radikal
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod duBeN 5. 4. 2007 10:56

tak toto je jeden z najhorsich navodov ake som cital.

pouzit instalacne cd Mandrivy na particiovanie disku a potom si tam nainstalovat nejaku inu distribuciu ? Nemam slov. Mal by si zamysliet nad svojim postupom .

Vzhladom na tvoje znalosti sa ani necudujem ze si si zmazal cely disk pri instalacii FreeBSD
duBeN
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod AltOS 5. 4. 2007 15:20

duBeN píše:tak toto je jeden z najhorsich navodov ake som cital.

pouzit instalacne cd Mandrivy na particiovanie disku a potom si tam nainstalovat nejaku inu distribuciu ? Nemam slov. Mal by si zamysliet nad svojim postupom .

Vzhladom na tvoje znalosti sa ani necudujem ze si si zmazal cely disk pri instalacii FreeBSD


Dekujeme za velice konstruktivni kritiku. Nojo, Chameleon se musel ozvat... (ne, nechci flame)

Pokud pouziva Mandrake 8.x, tak je jasne, ze si tam nahodi ext2/3. A i kdyby to pres Mandrivu hodil do nejakeho "nekompatibilniho" formatu (jsem cumel jak puk, ze Kubuntu mi nenabidlo ReiserFS...budiz..), tak odformatovat dle sveho (ci gusta distribuce) je asi ten posledni problem, na ktery jsem kdy narazil.

Neni to sice nejidealnejsi postup, ale pochop, ze pro novacka je to bajecny navod. Mandriva ti narozdil od Chameleona, ci Jihoafricana nenabizi automaticky formatovani vsech pripojenych bodu, vcetne vedlejsich partici, ci drivu (aspon u mne to tak vzdy vyskocilo). Jojo, odkliknout partitions, ktere clovek nechce mit zformatovane problem neni, ale me to uz z principu vadi - takovej "Tarzani zpusob"..: I BIG SYSTEM, TAKE EVERYTHING, YOU CHOICE ONLY IF CAN READ. Ja na to - My ass, you biatch!
A to samozrejme je pouze jeden z mizivych duvodu, proc tato distra nepouzivam. Mandrivu take nepouzivam. Spise jeji mnohonasobne vylepseny "remix".

Takze bud tak laskav a osvet nas, anebo neplkej.
AltOS
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod čizda 5. 4. 2007 19:35

Nevím už co to bylo za distro BSD ale opravdu tomu tak bylo. Dal jsem CD do mechaniky restnul PC naběhla instalačka a než jsem se stačil zorientovat či cokoliv přečíst už to jelo. Pak se mě to teprve začalo ptát, ale to už byl HDD smazaný. Od té doby raději BSD neberu, jedině na nějaký zkušební HDD ale to znamená stále otvírat PC, předělávat kabely, s rizikem až se něco vylomí, se mi už nechce. Dále k tomu návodu. Ono jsou i u ostatních dister včetně SUSE částečně znázorněna grafická dělení či úporava velikosti HDD, ale v žádné to není tak názorné a jednoduché jako v Mandrake-Mandriva od 8.1 až po poslední 2007. A HLAVNĚ JE TO PRO ZAČÁTEČNÍKA V ČEŠTINĚ!!! A VELICE NÁZORNÉ. Vše je vidět a nemůže udělat chybu. Stále má možnost vše vrátit zpět. Mandrake- Mandriva se vlastně použije k zformátování a úpravě velikosti oddílu na HDD na linuxové ext2/3, místo placených Paragon Managerů a jemu podobných, navíc složitých a v cizím jazyce. Přeci se říká.: nač to dělat složitě když to jde jednodušeji a navíc se u práce musí přemýšlet a ne se jen hloupě opičit. Nebo se to také dá dělat takovým způsobem jaký nám předvádějí dnešní politici.
čizda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod duBeN 8. 4. 2007 21:05

skor mi islo o to ze chlapec ma asi 2 mesiace linux vyskusal tri distribucie z ktorych sa mu jedine v mandrake podarilo spravne naparticiovat disk a teraz bude davat navody ktorym by sa riadil asi iba blazon. Uplne zbytocne napalovat jednu distribuciu naviac a rebootnut do windowsov aby som sa presvedcil ze som to spravil spravne ? To musi byt vtip.

Namiesto pisania navodov by sa mal radsej naucit robit particie tak aby ich vedel spravit v kazdej distribucii. Toto je moj oblubeny sposob: http://www.die.net/doc/linux/man/man8/fdisk.8.html
duBeN
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod čizda 8. 4. 2007 21:23

Chtěl bych Tě vidět jak by jsi to dělal kdyby jsi neměl internet a neuměl cizí jazyky. Sám se z knih a časopisů nic nenaučíš když ti to nikdo nevysvětlí. Sám mám internet od loňských vánoc. S Linuxem si hraji podle knížek a s dister co vyšli v různých časopisech na CD-ROM nebo jsem si koupil celou originál distribuci. První koupená bylo Suse 7.1 a RH 6.4. Vtip je vtom, že nemám žádnou IT školu a neumím cizý jazyky. Učil jsem se jen ruštinu ale to bylo na přelomu 50a 60tých let. Už ji neumím.
čizda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 8. 4. 2007 23:24

[quote="čizda";ale v žádné to není tak názorné a jednoduché jako v Mandrake-Mandriva od 8.1 až po poslední 2007. A HLAVNĚ JE TO PRO ZAČÁTEČNÍKA V ČEŠTINĚ!!! A VELICE NÁZORNÉ. Vše je vidět a nemůže udělat chybu. Stále má možnost vše vrátit zpět.
Petr Tomeš
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sešívaný 9. 4. 2007 00:51

[quote="Petr Tomeš";[quote="čizda";ale v žádné to není tak názorné a jednoduché jako v Mandrake-Mandriva od 8.1 až po poslední 2007. A HLAVNĚ JE TO PRO ZAČÁTEČNÍKA V ČEŠTINĚ!!! A VELICE NÁZORNÉ. Vše je vidět a nemůže udělat chybu. Stále má možnost vše vrátit zpět.
Sešívaný
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 9. 4. 2007 07:39

[quote="Sešívaný"o[quote="Petr Tomeš";[quote="čizda";ale v žádné to není tak názorné a jednoduché jako v Mandrake-Mandriva od 8.1 až po poslední 2007. A HLAVNĚ JE TO PRO ZAČÁTEČNÍKA V ČEŠTINĚ!!! A VELICE NÁZORNÉ. Vše je vidět a nemůže udělat chybu. Stále má možnost vše vrátit zpět.
Petr Tomeš
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků