Absolutně tiché PC = pasivně chlazené = Fanless PC

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Radim Štěpanec 16. 4. 2007 09:08

Já třeba teď stavím pseudo fanless PC.

AM2 3800+ 45W, Pentagram HP 120ALCU - bez ventilátoru, 2x 1GB RAM, 7600GT + pasív, Samsung 320GB. Jako zdroj jsem vzal Seasonic 430W, tomu se točí ventilátor na 700ot, ale uvažuji, že tam dám ještě jiný fan s 500ot, v té chvíli nebude slyšet nic. Celkem solidní sestava a absolutně nehlučná
Radim Štěpanec
Junior

Odeslat příspěvekod Pweter 16. 4. 2007 09:09

Ja mam vodnika Thermaltake Bigwater SE upraveny s TT Aquabay M5. Teraz by som za tie prachy do toho nesiel a riesil by som to pasivami na GK a CPU. Pasivny zdroj je moc drahy. Mozem doporucit Chill 400P3 alebo iny model. Ma hlucnost pod 13dB, pocut ho ln pri prilozeni ucha. A ako uchladit pasivy v case? Tam mam zatial jeden 12cm(na chladici vodnika) Scythe S-Flex SFF21D -ten ma pod 9dB a nepocut ho. Takze na vykonny PC(som zastanca AMD) by som volil GK s pasivom(da sa kupit bez upravy), pasiv dat aj na northbreidge(predavaju sa aj aktivne, tam menit na pasiv cena okolo 120Ck) a CPU(cena do 1000Ck), ventilator Scythe asi 350Ck a ten moj zdroj 1300Ck.
Do cisteho pasivu by som nesiel, leto predsa len nebyva chladne a v izbe zvyknem mat aj 28C.
Mr. Cooler
Pweter
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne 16. 4. 2007 14:02

Pweter: Jo jo, vodník se v dnešní době nevyplatí. Pravděpodobně má vysokou chladící účinnost, ale je drahý a to čerpadlo určitě také vydává nějaký ten hluk. Vodní chlazení není absolutně tiché chlazení.
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod puck 16. 4. 2007 15:15

osobne píše:Pweter: Jo jo, vodník se v dnešní době nevyplatí. Pravděpodobně má vysokou chladící účinnost, ale je drahý a to čerpadlo určitě také vydává nějaký ten hluk. Vodní chlazení není absolutně tiché chlazení.b/quote]


kamos ma vodnika, a chce sa ho zbavit, lebo v noci je pocut bzucanie :-)

osobne postav si uz tu masinu, a napis nam ako to dopadlo. ja chcem taku tiez postavit.
puck
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gruppe 16. 4. 2007 16:07

osobne: muzu mit dotaz?:

Vazne mas v umyslu to vubec nekdy postavit????


resp jsou tu furt nejake kecy, ja uz za tu dobu co tu to ty resis postavil X PC a ty resis furt to jedno a navrhu uz tu bylo dost...VIA epia, Car PC, Sempron, Intel na Core....

ja jen jestli se treba v nejakem casovem horizontu vydas do obchodu pro ty komponenty a hodis nam tu sem potom vysledek nebo jestli se tu lidi budou jen rok ,,bavit,, tim tvym recnenim a nekonecnym hodnocenim :)
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zorg 16. 4. 2007 16:14

osobne píše:1. Chladit na co nejnižší teplotu není v žádném případě správné. Každá komponenta potřebuje ke správné funkci, nejnižší spotřebě, dlouhé životnosti a nejvyššímu výkonu tu svoji "pracovní" teplotu. Pro tuto teplotu byla výrobcem vyrobena a testována. Je to jako např. u motorového vozidla, tam je také potřeba chladící kapalinu motoru udržovat na "pracovní teplotě" kolem 80 - 90 °C, pokud by došlo ke snížení teploty, hrozí ztráta výkonu, zvýšení spotřeby a v neposlední řadě i poškození součástky.s/quote]

Popravdě tohle by byl dost poučný thread, nebýt komentářů, které popírají fyzikální zákony ;-) Především - počítač není auto. Odpor všech vodičů s teplotou roste, s rostoucím odporem rostou tepelné ztráty, odpor zase roste a pořád dokola. To samé platí i pro polovodiče. Neboli - dokud se nezačneme bavit o extrémně nízkých teplotách (vzhledem k běžným pokojovým), tak je to nesmysl.
Zorg
Junior

Odeslat příspěvekod USER47 16. 4. 2007 17:39

Zorg: Například diskům ale nízké teploty (kolem 30°) vadí víc než ty vyšší, byl tu někde i odkaz na testy.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod osobne 16. 4. 2007 17:39

Gruppe píše:osobne: muzu mit dotaz?:

Vazne mas v umyslu to vubec nekdy postavit????


resp jsou tu furt nejake kecy, ja uz za tu dobu co tu to ty resis postavil X PC a ty resis furt to jedno a navrhu uz tu bylo dost...VIA epia, Car PC, Sempron, Intel na Core....

ja jen jestli se treba v nejakem casovem horizontu vydas do obchodu pro ty komponenty a hodis nam tu sem potom vysledek nebo jestli se tu lidi budou jen rok ,,bavit,, tim tvym recnenim a nekonecnym hodnocenim :)


Ještě budu muset trochu studovat základní desky, abych pro své fanless PC nalezl ten nejlepší chipset a grafickou kartu. Asi bude nejlepší nějaký mobilní chipset a mobilní graf. karta. Bohužel se tu v tom nikdo asi moc nevyzná, tak mi nikdo nemůže poradit. Ale není kam spěchat, procesor chci koupit, až Intel uvede na trh mobilní Core 2 Solo, pak se rozhodnu pro procesor a na základě toho vyberu i základní desku a RAMky. Zdroj už mám zakoupen Fortron 300 W Fanless.
Je sice hezké, že jsi schopen za tu dobu postavit X hučících PC, ale stejně jsi v životě nepostavil ještě ani jedno fanless PC. Avotomtoje.
:-B :-B :-B
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zorg 16. 4. 2007 18:00

USER47 píše:Zorg: Například diskům ale nízké teploty (kolem 30°) vadí víc než ty vyšší, byl tu někde i odkaz na testy.k/quote]

Jasně, psal jsem o polovodičích a vodičích (i když u těch to není v PC zdaleka tak podstatný), ne mechanických součástkách... Na druhou stranu si nedokážu představit, že by někdo cíleně disky chladil na teplotu, kdy by to začalo být znát ;-)

Tím příspěvkem jsem reagoval na nesmysl o škodlivosti "přílišného chlazení". Konkrétně třeba Core 2 Duo má TcMin 5 stupňů, což je hodnota dost špatně dosažitelná :-) Takže ano, strčit počítač do mrazáku je škodlivé, ale o tom se tu předpokládám nebavíme.
Zorg
Junior

Odeslat příspěvekod Calhoun 16. 4. 2007 18:18

osobne píše:Stále nevím, jakou konkrétní základní desku koupit pro mobilní procesor Intel Core Solo. Jaký by měla mít chipset? Jestli je lepší chipset Intel 945 GT nebo Intel 945 GM (jaké jsou mezi nimi vůbec rozdíly?), nebo zda lze použít pro tento procesor i jiné chipsety? /quote]


a) deska musi mit montazni otvory pro umisteni chladice ze s478 nebo s775 aby jsi ji mohl osadit velkym pasivem

b) OPRAVDU jsi na tom tak zle ze nejsi schopen pouzit Google a najit si tohle :? ?
Calhoun
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod -ph- 17. 4. 2007 12:36

BlackII píše:promiň ale tohle už je moc...jsi prostě namyšlený idiot co tu na 15 stranách řeší něco co je řešitelné pouze při použití řešení které ti tu byly vyjmenovány na prvních 2 stranách ale ty si tu asi řešíš svoje komplexy z toho že asi nemáš s kým povídat...a předem se omlouvám moderátorům protože tento příspěvek budou muset smazat protože obsahuje nevhodné výrazy ale žádné pádnější pojmenování mne nenapadlo.. /quote]


promin, ale (cituji): "namysleny idiot" jsi ty. dale prosim ty, co neustale pisi o zruseni diskuze, aby se zbytecne nerozcilovali, zde to tu necetli a sli treba ven, je tam hezky. Me tohle tema zajima a ctu ho, i kdyz sem nepisu a lecos z toho tady take zrejme pouziju.
dik
-ph-
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod swalko 17. 4. 2007 19:30

Vobec si nepochopil co som ti napisal. Nevadi... Prasnost sa tykala tvojho napadu odkrytovat bednu. Pokial si sikovny vies si sam namontovat filtre na pocitac tak aby sa ti donho vobec neprasilo. Jeden komponent po 13 stranach je heroicky vykon :) Dokedy si to chces vlastne zlozit? Bude do vtedy este vobec niekto kto prispieval do diskusie zivy? ;-)
swalko
Junior

Odeslat příspěvekod osobne 17. 4. 2007 20:36

swalko: Já si myslím, že jsi spíše nepochopil ty mě. Já neříkám, že když odkrytuji dekly z PC, že nebudu mít v PC prach. Já říkám, že prach bude jak v odkrytovaném PC, tak i v neodkrytovaném PC s větráky. Použití větráků pouze zvýší obsah prachu v PC. Prach se do PC dostane i přes filtry, i když filtry určitou část prachu zadrží. Filtry se musejí také často měnit nebo čistit a to už je pak jedno, jestli budu každou chvíli rozdělávat PC, abych vyčistil prachové filtry, nebo jestli občas vyčistím celé odkrytované PC od prachu.
Tady jde o jednu hlavní věc, pokud použiji prachový filtr, tak se rapidně sníží průtok vzduchu přes větrák a je z toho důvodu potřeba na větráku zvýšit otáčky, což s sebou nese vyšší hluk. To jestli bude v PC prach a jaké množství toho prachu bude, nezáleží ani tak na tom, jestli je PC odkrytované nebo ne, ale záleží hlavně na tom, v jak prašném prostředí se to PC nachází, respektive jaká je v té místnosti relativní vlhkost vzduchu.
Co se týče prachu, tak odkrytované PC bez větráků nemá oproti zakrytovanému PC s větráky žádnou nevýhodu, pokud jsou na zakrytovaném PC s větráky i prachové filtry, tak je PC díky zvýšeným otáčkám větráků hlučnější (popř. hůře chlazené, pokud se otáčky větráků nezvýší).
:-B :-B :-B
"osobne" je o5 z5 ... a s ním přichází i zákon !!!
osobne
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod swalko 19. 4. 2007 13:22

Pasivne chladeny pocitac nepostavis z rad na fore. Rady ta mozu usmernit, ale nikdy ti neukazu ako a ci to vsetko bude slapat. Keby som si ja staval co najtichsi pocitac tak by som sa ho pokusil spravit pasivne chladeny ale nie bez jedineho vetraku (bezpecnostneho ;-)). Vacsina vyrobcov ak nie vsetci ktory vyrabaju "pasivne" chladene graficke karty, chipsety a ine komponenty sa spolieha na to ze v bedni prudi vzduch. Uz aj pri idealnych podmienkach je vacsina tychto zariadeni chladenych na hranici. Casto dosahaju 2 a viac krat vyssych teplot ako ich "hlucne" verzie. Ja by som sa snazil drzat na uzde cenu a pomer medzi hlukom a teplotami. Takze CPU urcite EE verzia niektoreho z najslabsich dvojjadier. Nemienim platit Intelu 3 nasobok za procesor ktory bude zbytocne predrazeny. Na CPU poriadne velky pasiv, ale fakt poriadne ;-). Pasivne chladenu graficku kartu z nizsieho mainstreamu (koli teplotam) a koli tomu aby som si mohol v pripade potreby zahrat starsie a graficky menej narocne hry. Ak by som sa nechcel hrat tak jednoznacne integrovanu GK. Vela ramky (min. 2GB skor 4GB). 2x 2.5" pevny disk v raid poli koli rychlosti. A v zdroji by som sa snazil regulovat ventilator podla dosahovanych teplot. No a ked si to tak zratam mam za cenu mojho "ticheho" pocitaca celkom slusny notebook, ktory bude vacsinu casu ticho ;-) Ver tomu ze stavba pasivne chladeneho pocitaca je o vela pokusoch a omyloch. Teda pokial chces pocitac ktory bude vykonom aktualny.
swalko
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 19. 4. 2007 14:42

Po přečtení téhle diskuze jsem ani původně nechtěl ani reagovat, ale jako... když na 17 stranách nevyřešíš ani to, jakou vzít základní desku, tak teda nevím. Bejt tebou, tak raději prostě koupím komponenty s velkými aktivními ventilátory, které díky velikosti budou mít menší otáčky. Malej šum pod stolem tě určitě nezabije. A pokud tě to stejně tolik rozčiluje, ještě existují repráky - a ty při dostatečné hlasitosti prostě pohltí ten "hluk".
Co se prachu týče, tak zde řešíš nesmysl. Každé PC je nutno čas od času prostě vyprášit. Leda PC, kde neprobíhá cirkulace vzduchu to zřejmě nepotřebuje. Jenže takové PC nejspíš asi ani neexistuje, protože by se po delší době muselo upéct :D
Takže abych to shrnul - proč mít PC bez jediného větráku, když i za cenu menšího hluku se dá postavit mnohonásobně lepší PC, než takové, které postavíš za komponenty, které jsou stavěny na pasivním chlazením, z čehož jasně vzniká menší výkon a nebo nutně vyšší náklady.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků