Pouzivate diakritiku?

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ares952 22. 12. 2007 07:38

Nevim jestli se to tu uz resilo, nic jsem ale nenasel.
Pouzivate na internetu diakritiku? Pisete maily s diakritikou? A proc?
Dostavam se obcas do kolize s nazory jinych lidi, zejmena u emailu. Sam pisu emaily bez diakritiky, ale obcas to muze byt dost matouci, pac slova muzou ziskat vice vyznamu.

Co je tedy "nejspravnejsi"? S nebo bez?

Diky
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod CandySan 22. 12. 2007 07:53

V dobe utf-8 je nejspravnejsi pouzivat diakritiku - o tom nemuze byt naprosto rec. Tim, ze ji nepouzivame, nicime jazyk.
Kdyz nam vsak okoli odpusti jeji nepouzivani, muzem byt radi.
Ja mam velkou potiz s psanim diakritiky, protoze v mych zacatcich to byl nemyslitelny sen. Dnes bych si zlamal prsty kdyz bych mel psat s diakritikou. Dokonce jsem se to snazil i resit premapovanim klaves a musim rict, ze se to zjednodusilo (nevim jakej sadistickej bastard vymyslel, ze diakriticka pismenka nebudou tam co maji byt, ale ze je puvodne dali na misto cisel :-( ), ale i tak se mi pise velmi tezko s hackama a cmarkama.

Kdyz se dostanu do potizi s nejednoznacnosti slova, pak mam moznost to bud napsat jinak, nebo tam pro jedno sovo tu diakritiku prihodit - to neni nic proti nicemu.

Kazdopadne tu ale neni potreba o tom diskutovat, protoze psani bez diakitiky v zadnem pripade neni a nesmi byt neco IN - vzdy je to urcita forma neschopnosti psat spravne (ano! otevrene to priznavam). Z meho pohledu je to stejne jako kdyz nekdo zcela vypusti existenci jednoho z pismene i|y protoze mu dela tezkosti je spravne volit. Oni se sice nemaji moc na co vymlouvat jako my, ale je to stejne :-(
CandySan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ares952 22. 12. 2007 08:04

Jake premapovani a jine rozvrzeni mas na mysli?
Naděje je motorem duše
Ares952
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod CandySan 22. 12. 2007 08:21

Puvodne jsem se nechal inspirovat zde: http://www.abclinuxu.cz/blog/origami/2006/2/16/121444

hnedle pote jsem zjistil, ze je to az prekvapive jednoduche a tak jsem se pustil do vlastni modifikace (abych si pridal treti jazyk ja va svoji klavesnici - nesnasim prepinani klaves kdyz pisu kod) a ve finale jsem dospel k uzasne jednoduche a intuitivni klavesnici dokonce i s moznosti volby zda chci mit "v zakladu" diakritiku na ciselne rade (pro desktopove klavesnice a predevsim pro moje rodice), nebo ne (pro muj notes).

Vim, ze asi pouzivas windows, takze ti to zasilam jen a pouze proto, abys videl ten seznam pismenek jako inspiraci a verim, ze modifikace klavesnice ve windows bude uplne stejne jednoducha. Nejvetsi problem totiz je/bylo mit ten napad a vedet ktere pismenko kam vlozit aby to cele melo logiku. Modifikatory jsou stejne, takze to je skutecne navod pro oba systemy.

Nyni mam 3 jazyky na jedine klavesnici a uz nikdy zadne odporne, matouci a krajne neprijemne prepinani klaves! Paradicka! :-)
CandySan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mattiash_king 22. 12. 2007 13:02

S diakritikou píšem všade len asi pol roka, najmä na ICQ sa 99% ľudí čuduje a najmä keď píšem na meebo tak sa musím premáhať, tam im to nezobrazuje korektne... Považujem to za správne rozhodnutie. A prečo ? Precvičím si písanie ako také pri kompozícii diplomky. A aby bolo všetko čo napíšem zrozumiteľné na prvý krát.
mattiash_king
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Master Awast 22. 12. 2007 13:08

Na fórech diakritika, to je jasné. Mejly, SZ, otázky a odpovědi do fóra...

Na chatu (ICQ a spol) bez diakritiky - tam to akorát zdržuje a kolikrát není čas.
I´m walking the golden path... at least I hope!?
Master Awast
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jezevcik 22. 12. 2007 14:09

Ja pisu rekl bych nadstandardne rychle a stejne pisu bez diaktiriky. Proste uz to mam za tech asi 14 let internetu nejak zazrany.

Samozrejme plne zalezi na aplikaci, trochu to nechapu, ale jakmile se prepnu do wordu/Excelu/PPT, tak automaticky zacnu psat s diakritikou. Prepnu se na mail, icq, forum apod, a diakritika je fuc. Divny, ale tak to proste funguje uz naprosto podvedome.
Athlon X2 5000+, 2GB, Gigabyte 780G, Benq FP767, Win Vista
----------------
E8400, Gigabyte P35-DS4, Gainward GF8800 GT Gold, 4GB Patriot. 2x Samsung 500GB, 22" LCD IBM/LENOVO L220x S/PVA, Win XP
Jezevcik
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slawall 22. 12. 2007 14:34

Na ICQ většinou píšu bez diakritiky, ale tady se snažím psát s diakritikou, vypadá to lépe, a lépe se to čte...a nemusím se za své příspěvky stydět, ale zase když spšchám a mám málo času, tak občas i sem napíšu bez diakritiky.
Slawall
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lukáš V. 22. 12. 2007 14:35

Ja teda posledni dobou pisu s diakritikou vsude :-D.

Ne fakt, navykl jsem si psát maily, do fór, i na IM messengery s háčkama i čárkama. Když jsem dříve psal nějaký text ve wordu, špatně se mi zvykalo a psal jsem pořád bez diakritiky. Navíc je pak textu lépe rozumět, nedochází (snad) ke změnám významu. A na člověku, který s diakritikou píše je znát, že si více s jazykem hraje.
Lukáš V.
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod btw 22. 12. 2007 21:02

Dříve jsem psal bez, teď píšu pouze s. Je to i tím, že dříve jsem psal dvouma prstama, teď píšu všemi deseti a to se na tu klávesnici ani nemusím dívat, takže si to nemůžu vynachválit :D

Momentálně jsem na tom tak, že když se dostanu ke kompu bez češtiny, psaní bez diakritiky mi dělá trochu problém a řekl bych že píšu i pomaleji.
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matysek 22. 12. 2007 21:57

Standardne bez diakritiky, ale pracovni zalezitosti s diakritikou. I kdyz uz jsem casto narazil, ze jsem musel prepsat mail do verze bez diaktiriky, nebot dotycny proste nemohl precist.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kyong 22. 12. 2007 23:53

Já píšu všude s diakritikou. Taky už jsem si na to zvykl a když čeština má diakritiku, tak proč psát bez ní. Taky mám ale problém, když někde musím psát bez diakritiky, protože už jsem na ni prostě zvyklý. :-) Jedině když píšu anglicky, tak mám zase problém psát, když chci použít anglickou klávsnici, kvůli zámněně Z/Y.
Jsem vždycky někde na netu. Vždyť síť je přece rozlehlá a nekonečná.
Kyong
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Korwin 22. 12. 2007 23:55

píšu všude diakritiku :-) krom sms teda :-)
Ne děkuju, netrpím touhou poflakovat se mezi snobama, odpracovat si 20minut a pak se flákat po Paříži, chlastat šampaňský po galonech a mít tucet mladejch, růžovejch, vlhkejch, zkušenejch francouzek, aby mi skákali nahoru a dolu na mým....TAK MOMENT!?
Korwin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mbing 23. 12. 2007 00:01

Diakritiku píšu všude. Kdybych měl v telefonu českou lokalizaci, tak bych i tam psal s diakritikou.
Nemám problémy s alkoholem, mám problémy bez něj.
mbing
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mnagos 23. 12. 2007 04:29

Obrázek Nepouzivam
smrti se nebojím,ale sere mě,že je to nafurt...........
mnagos
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků