Černobíle a na nože: Firefox vs. Opera

Online komunikátory, VoIP, webové prohlížeče, e-mailové klienty

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Jaký internetový prohlížeč používáte?
Firefox 180 %  52%  [ 180 ]
Opera 153 %  44%  [ 153 ]
Internet Explorer 13 %  3%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 346

Odeslat příspěvekod oooOmmrrOooo 16. 2. 2008 09:26

Osobně také vždy a všude preferuju Operu, ale najdou se i chvíle kdy spustím FF jako jsou např. web stránky s obsahem flash.

Krapet mi neleze na rozum univerzální plk "Opera mi vadí že není opensource" :)
Používám Linux nějaký ten rok a nikdy jsem neměl zapotřebí upravovat zdrojový kód browseru...

Nicméně mám za to, že ať Opera, FF, Konqeror či Safari aj. - vše lepší než IE :)
oooOmmrrOooo
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ondravojta 16. 2. 2008 09:41

Mě se stále nepodařilo najít mého vítěze. Teď momentálně jedu na Opeře, ale ještě pře dvěma měsíci tomu bylo jinak - firefox. K firefoxu me pritahuje to, že se mi snad všechny stránky zobrazují korektně (jde hlavně o web 2.0). Ale nevydržím u něj kůli komfortu, který mi nabízí opera.
Nikdy mi nepřišlo, že by Opera byla nějaký přeplácaný browser. Mám takový pocit, že ostatní prohlížeče mají podobné funkce jako opera, ale dotažené tak z 10%

Nikoho se nesnažím přesvědčit, třeba kůli tomu, že za týden pojedu možná zase na firefoxu :?
ondravojta
Junior

Odeslat příspěvekod Switch007 16. 2. 2008 09:53

Používám už léta jako hlavní prohlížeč Operu, ale zároveň mám i FiFo. Hlavně kvůli kontrole zobrazování mých webů. Ale nikomu ji nevnucuju, ať si každý používá, co chce.

Vždycky, když u nějakého známého vidím IE, řeknu, ať vyzkouší FiFo nebo Operu a vybere si, co mu vyhovuje. Případně se zeptám nebo odpozoruji, jaké má jako uživatel požadavky a příslušný prohlížeč mu nastavím, aby se v něm cítil co nejlépe a nebyl otravován zbytečnostmi. A většinou uživatelé zvyklí na IE6 koukají jako vrány, co všechno jim může ulehčit práci. Např. dokončování domén, práce v tabech, vyhledávání pomocí klíčových slov, obnovení zavřeného tabu, načtení stránky z cache po kliknutí na "Zpět" apod. :)

Názory jako Opera nebo Firefox rulez (ještě lépe aspoň 10x "z" na konci) nejsou nic jiného, než pokusy o flame. Každý máme ten svůj oblíbený, ale to ještě neznamená, že ho budu někomu vnucovat za každou cenu. Toť můj názor.
Naposledy upravil Switch007 dne 16. 2. 2008 09:54, celkově upraveno 1
Switch007
Junior

Odeslat příspěvekod Mobil-man 16. 2. 2008 09:53

Osobne jedu uz od v1.0 na Firefoxu, samozrejme jsem zkousel i operu, potom, co vysla free.
Nejakou chvili jsem pouzival oba, ale preci jen prechod od IE6 k FF byl mene "bolestivy" - opera si nedavala moc webu zrovna korektne.
Navic u FF jsem pouzival addony, ktere mi opera nenabidne v zakladu, napr. ad block nemela (nyni uz tam nejaky blokovani reklam tusim je), download managery... gmail notifier (ne, email opery neni to samy), IE tab a samozrejme jsem musel pripat mouse gestures, ktery me uchvatily u opery :)

Pak vysla v1.5 a od ty doby uz jedu jen na FF; libi se mi, jak dovedli k dokonalosti aktualizace, kdy se nemusim starat, jestli je neco novyho, ale samo si to stahne par desitek kB aktualizace.

Ostatnim taky nic necpu, ale co sleduji, tak popularita (znalost) FF je v okoli pomerne vysoka, proste lidi si o nem reknou a pouzivaji ho. Spoluzaci ve skole se taky ptali, proc tam neni FF... a uz tam maji obe ikonky IE7 i FF...
Segre jsem rekl, ze z duvodu bezpecnosti pouzivat IE6 nebude, at zkusi neco jinyho.... zvykla si na operu no :mrgreen:
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Trashman 16. 2. 2008 10:01

Po přečtení názorů toho druhého "uživatele", kterého vy v článku nazýváte "odborník" se již nedivím, jak zoufale vypadá Computer. Věty: Jednoduchý webový prohlížeč bez zbytečného balastu, nabízí svobodu a možnost vybavit si prohlížeč nejrůznějšími schopnostmi zcela podle mého gusta, plně svědčí o tom, že tento "uživatel" vůbec nepochopil smysl prohlížeče. Firefox umí pouze zobrazit stránku a na všechny další funkce, které prohlížeč dělají prohlížečem autoři z Mozilly nemají, proto je postupně vykrádají z Opery. Tyto vykradené funkce, na které měl předtím Firefox pluginy se najednou stávají součástí Firefoxu. Opera v základní instalaci obsahuje všechny potřebné i komfortní funkce a nejčastější výkřiky, že mu Opera něco vnucuje a on to nikdy nevyužije jsou nesmyslné kecy začátečníků. Může ten takzvaný "odborník" napsat jak ho funkce v Opeře omezují? Že by ho ty funkce nějak upozorňovali, že je musí užívat nebo jak to myslel? Většina uživatelů Operu nainstaluje a nikdy do nastavení nevstoupí, takže vůbec neví, co mu Opera nabízí. Kdyby jsme přijmuli za své, že prohlížeč má být co nejořezanější, protože nás omezuje, tak bychom rovněž mohli instalovat Windows jen s několika funkcemi, protože ty další, nevyužívané funkce nás omezují, protože tam existují a my je nechceme.
Trashman
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod coltcha 16. 2. 2008 10:13

oba jsou vyborne prohlizece !!!!!!!

pouzivam operu - musim vyzdvihnout jednoduchy ale vystacujici wand, mouse guestures, RSS primo v v browseru, user JS, rychle hledani temer ve vsech moznostech (historie, rss, cokies) ... FF pouze na testovani (jedinecnej firebug). nechapu plky typu preplacana opera - opera ma temer vsechny "zakladni" funkce integrovane tak ze o nich novy uzivatel ani nevi a hlavne neuberou zadny systemovy prostredky. na FF mi vadi jedina vec a to pomalost - ne renderovani stranek, ale strasne pomala odezva. mam otevrenejch 15 tabu kliknu na zavreni tabu a cekam pul vteriny....
coltcha
Junior

Odeslat příspěvekod veteiks 16. 2. 2008 10:30

oba jsou fajn, používám spíš ff, protože jsem si na něho zvykl. u opery mě právě kvuli navyklosti používání ff štve práce z tabama, ikdyž jsem si je nastavil podle všech možných návodů, stejně se to nedokáze rovnat funkci ff. to jest zavírání panelů a následné vrácení na předchozí tab, ne na poslední aktivní... no hold zvyk je zvyk. pro me vede firefox..
ale opera je taky výbornej prohlizec. da se rict, ze je to jen o zvyku!
hlavne tu moc nehulanujte .. a nerikejte jak vsechno ostatni je hnus.. kdyz to nepouzivate:-D
veteiks
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomasek 16. 2. 2008 10:38

Používám ff, aktuálně 3.0 Beta 3, a naprosto bomba, o proti betě 2, vyladěno spousta chyb. Hlavně rychlost a paměťová náročenost se o hondě zlepšila. Oproti 2.0.0.12 je to velký skok dopředu
Momentálně počítače už nejsou to nejhlavnější co by mě živilo a bavilo :-) Ale snažím se být stále v rámci možností v obraze :-) A stále tvrdím, že složit a opravit PC je pro děcka :-)
Tomasek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod averton 16. 2. 2008 10:41

Po precitani Trashmanovho prispevku som myslel ze citam bleskovky a nie validny prispevok. Trashman vykrikuje ze FF vykrada Operu ale nepise konkretne ze co vlastne kradne. Ked je taky odbornik na Operu tak nech nam odpovie na 3 otazky;

1. ako je mozne ze sa Opera nevie presadit?
2. ake funkcie vykradol FF od Opery?
3. co je zle na extensions?

:wink:
it´s all about priorities :D
averton
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 16. 2. 2008 10:45

Firefox by byl úžasnej prohlížeč, kdyby jeho primitivnost a jednoduchost šla ruku v ruce s rychlostí a efektivností. Opera, oblepená "obtěžujícím balastem funkcí", je přesto po všech směrech rychlejší a efektivnější nejen ve vykreslování stránek, ale i při samotným spouštění a běhu.

Kdyby se někdo pokusil (přestože je to nemožný) obalit Firefox "balastem", suplujícím všechny funkce Opery, pravděpodobně by nad výsledkem hodně zaplakal.

Já, jakožto minimalista, volím "balastem funkcí oblepenej" prohlížeč, protože nejsem tak náročnej, abych mohl používat jednoduchý věci.

edit: překlepy
Naposledy upravil kernel_panic [passed] dne 16. 2. 2008 11:06, celkově upraveno 1
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ronys11 16. 2. 2008 10:49

1.opera
ronys11
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 16. 2. 2008 10:56

To: Verny - pohybové příkazy nejsou svázány s Operou, můžeš je používat kdekoli.
Zbytek je zbytečná diskuze.
kejki3
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod AiR 16. 2. 2008 10:58

Na PC doma FF, na mobilu Operu, na PC v praci IE, protoze tam vyuzivame webovy aplikace, ktery na nicem jinym poradne nejedou.
AiR
Junior

Odeslat příspěvekod Zemla 16. 2. 2008 11:02

Používám oba zároveň, jak FF (ten asi víc), tak k tomu paraleně otevřenou Operu. Nebudu obhajovat proč, prostě mi to tak vyhovuje. :)
Zemla
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sioga 16. 2. 2008 11:03

ja sem hlasoval pro operu jelikoz ji pouzivam vic nez pomaly firefox
ale opera taky ma podobne chovani jako ff
proto jako hlavni pouzivam jen o trochu min vybavenejsi ale zato dvakrat rychlejsi Maxthon2 a sem nad miru spokojen
tady nechatuji, jelikoz mi na pauze predschvaluji prispevky lini moderatori s nekolikadennim zpozdenim.
sioga
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků