MB nenačte Seagate SATAII 500gb

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod chucky 19. 3. 2008 12:41

zakladni deska gigabyte mi nenačte novy disk Seagate 500gb sataII pokud nemam v ide zapojeny puvodni disk(WD200gb)(na svazku s diskem je ještě dvd palirna lg, ale ta muže byt zapojena i vypoje a system se chova stejne). když odpojim ten stary "IDE" disk, system po startu sata disk nenajde a napiše že nema disk a nenastartuje, po naslednem restartu už ho najde. zahada

věc je v tom že ja chci dat stary "IDE" disk pryč a nechci restartovat počítač při každém zapnutí na to aby mi naběhl system...a byl nalezen harddisk...

pomuže někdo? :oops:
chucky
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod froggie 19. 3. 2008 13:02

v BIOSe pozri nastavenie SATA - native alebo legacy mode alebo nieco podobne
froggie
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tonda-B 19. 3. 2008 13:19

Pravděpodobně proto, že jsi naklonoval OS na ten nový disk a není to čistá nová instalace OS.

Ten tvůj OS měl v registrech zapsaný ten nově připojený a naformátovaný disk a teď mu chybí.
Tonda-B
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chucky 19. 3. 2008 13:24

ne, ten OS je novy nainstalovany bez toho puvodniho disku pravě.

v biose jsem nic jako legacy nebo native nenašel :(

disk prostě funguje korektně, jen ho na poprve bez zapojeni IDE disku nenajde, bez něj jedině na restart po spuštění pc.
chucky
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tonda-B 19. 3. 2008 13:31

Tak si to oprav v bootovací sekvenci a v Hard Disk Boot Priority.
Tonda-B
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chucky 19. 3. 2008 13:50

tady nejde o bootovaci sekvenci, ta je standartne nastaveny na "Hard Disk" jde o to že system po zapnuti a detekci (všechno je automaticke) disků sata disk nenajde pokud neni zapojeny ide disk,

sata disk najde az po zastaveni systemu hlaskou o tom ze neni mozne bootovat kdyz neni disk a naslednem restartu.

nebo po pripojeni ide disku.
chucky
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tonda-B 19. 3. 2008 13:56

No ale v Hard Disk Boot Priority můžeš dát na první místo jeden, nebo druhý disk (když je připojený), ne?

Tak tam dej ten správný.
Tonda-B
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod froggie 19. 3. 2008 14:11

ked mas/nemas zapojeny IDE disk alebo po tom restarte: vidis v BIOSe vsetky fyzicky pripojene disky?
spusta/zobrazuje sa pri starte BIOS SATA radica?

na 1 kompe mi "vypadaval" disk - bol poskodeny konektor na disku
pripadne skus iny datovy/napajaci kabel

pohladaj este raz nastavenie SATA radica v BIOSe - aku mas zakladnu dosku?
froggie
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r34ktor 19. 3. 2008 14:21

Je možné, že disk se pomaleji rozbíhá, takže ho BIOS po prvním startu nestihne rozpoznat (když připojíš IDE, tak na to má více času, protože musí zdetekovat nejdříve ten).

Co by mohlo pomocí:
- update BIOSu
- nastavení delší prodlevy čekání na disk (některé BIOSy to umožňují)
- přejumperovat disk na SATA I
- použít extra řadič (PCI, či PCIe)
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod logout 19. 3. 2008 14:42

Ahoj,
co je to za desku? (typ, chipset....). Zkousel jsi disk pichnout do jinyho portu? Popr. jestli ma deska dva radice do druhyho radice?

Nema BIOS nejake nastaveni Quick boot nebo tak neco - to sice dneska uz nebejva, ae kdyby to mela, zkus to prepnout, das tak disku vice casu.

U segatu se prepina do sataI rezimu pomoci prvniho jumperu na prvnich dvou pinech (z kraje disku). V normalnim stavu by tam zadnej jumper bejt nemel, pri sataI modu ano.

Posledni, co bych zkusil, je v biosu prepnout na jinej mod (legacy/ahci).

Kdyby to


Matyas
logout
Junior

Odeslat příspěvekod chucky 19. 3. 2008 18:51

deska je gigabite GA-M68SM-S2

nechapu, jak deska, ktera je prakticky koncipovana pouze pro SATAII si nedokaže poradit s diskem SATAII?!? považuji za nepřijatelné přejumprování na sataI. Na AHCI disk nefunguje. Do jinyho portu jsem to zkoušel, stejné. Quick boot v biosu není. Použití extra řadiče je také nelogické. Delší prodleva nelze nastavit, je na auto. Bios je updatován. Jediné co mě napadá je špatné napájení co jsem našel tady http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ic&p=95972 jinak proste nevim....
chucky
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r34ktor 19. 3. 2008 20:04

chucky píše:Jediné co mě napadá je špatné napájení co jsem našel tady http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ic&p=95972 jinak proste nevim....e/quote]

Tam nešlo o napájení, ale vadný datový kabel. Takže ho můžeš také zkusit preventivně vyměnit.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chucky 19. 3. 2008 20:24

mam dva k desce, na obou je to stejny....samo že už jsem to vyzkoušel
chucky
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 19. 3. 2008 20:34

jaky mas zdroj?
mas moznost vyzkouset druhy disk (sata)?
učím se co můžu, učím se celý život, snad mi to k něčemu bude
OgyDoggy
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chucky 19. 3. 2008 21:11

zdroj je 450W eurocase a ma jeden sata el. vyvod, premyslel jsem zkusit koupit redukci do normalniho el. vyvodu co vede do IDE. Ale i tak, je to snad na reklamaci? nechapu to
chucky
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků