máte zkušenosti z vsb fakulta fei?

C++, C#, Visual Basic, Delphi, Perl a ostatní

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 19. 4. 2008 20:41

Ahoj, jsem přijatý na vysokou školu báňskou, fakulta elektrotechniky a informatiky, obor informační technologie. zajímá mě, jaký je váš názor na kvalitu výuky, jednotlivých profesorů a studíjních předmětů. jak náročné to pro mě bude, mám se už nyní něco začít učit? děkuju všem
učím se co můžu, učím se celý život, snad mi to k něčemu bude
OgyDoggy
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod swm 19. 4. 2008 23:31

Jesli mas nejakou prumyslovku nebo elektro, tak uz se pomalu zacni ucit. Na FEI neni problem vyhodit vic jak polovinu lidi od statnic (tzn. z te 1/10 lidi, co projdou do tretaku, a to byva slaba 1/2 lidi, co jsou prijati) :D Jinak kvalita vyuky je asi dobra, nekteri profesori (a taky docenti a doktorandi) stoji za podivanou, stejne jako obsah nekterych predmetu, flakarna to neni.
swm
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 20. 4. 2008 12:18

The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 21. 4. 2008 16:10

já to vím, jsem zvyklý trochu "máknout", už se učím c#, což mi po mnoha poohlídnutích na různých fórech přišlo trochu lepší, než c++. taky jsem si stáhl komlet balíček express studia od microsoftu. linux používám, coby druhý systém, takže už o něm něco vím, sice jsem v něm zatím rozchodil jen myšku a zvukovku, ale přece :-) a ntb mám (hp pav dv6655ec).
na vysoké chci zůstat, co to půjde, protože ji chci mít udělanou. mám známého, který byl přijat do brna, ale vyletěl odtamtud, jelikož se mu nejspíš nedařilo v čj, což mi příjde trochu blbé vysvětlení.
před rokem jsem měl půjčenou knihu o open glide, tehdy jsem neměl žádné zkušenosti, ani znalosti o c++ a vyzkoušel jsem si udělat trojúhelník, který byl barevný a tak různě lítal po scéně :-), toto je můj největší úspěch v programování :-D a chtěl bych, aby byl ještě větší (ten trojúhelník ne, úspěch:-)), protože to byl více méně jen trochu modifikovaný příklad. chci si udělat svůj trojúhelník :-D
a ano, mám za sebou elektro střední, už rok. minulý rok sem bohužel nemohl nikam jít, jelikož jsem měl rodinné problémy. kdyby tehdy bylo vše v pořádku, mohl jsem nyní být v druháku.
tak mě napadlo, učí se tam assembler? c, c++, c#, java, php, jscript? jaké tam jsou předměty? jak probíhá výuka, v normálních třídách, nebo v přednášecích sálech? mám si už dopředu koupit nějaké knihy?
učím se co můžu, učím se celý život, snad mi to k něčemu bude
OgyDoggy
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod swm 21. 4. 2008 19:45

Heh, nerad ti beru iluze a pravda, nevim jak vypada studijni program letos, uz jsem z FEI nejaky ten rok, ale tak na 98% si v prvaku k programovani vubec necuchnes a v druhaku snad az v druhem semestru. S tou mou poznamkou, ze jestli mas prumyslovku a jdes na FEI, tak se zacni ucit matiku a fyziku, protoze to je hlavni vyrazovacka prvni dva roky. Studijni plany najdes na webu, cviceni jsou ve tridach, prednasky v sale.
swm
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 21. 4. 2008 20:11

to swm: Je vidět, že nějaký pátek už budeš pryč :D (nic ve zlém, spíš ti závidím :mrgreen: )

Jinak na fyziku se vykašli, ta už není. Místo toho se zavedli jiné předměty, na kterých se vyhazuje :-) Jinak v prváku programovat budeš (Java) v každém semestru po jednom předmětu. Jinak jazyky, které jsi vypsal tak s těma se určitě seznámíš. Co se týče knih, tak nemusíš být až tak aktivní..Pokud chceš opravdu něco dělat tak se uč programovat - můžeš se podívat jak se realizují různé algoritmy (třídění, různé datové struktury apod. ) zkus pochopit principy objektově orientovaného programování, pokud budeš tohle aspoň z části umět myslím, že v prváku nebudeš mít moc problémů..
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod swm 21. 4. 2008 23:00

Tucnak: Fyzika, statistika, teorie obvodu, logicke obvody, mat. analyza, fun. komp. prom., teorie jazyku... zustalo z toho aspon neco? :D Jinak sorry za mystifikaci s fyzikou, takovy pokrok jsem necekal. Na druhou stranu kolega ted dela 4tym rokem FEI dalkove a porad jenom nadava, ze furt neco pocita... ale on ma z FEI spis to E nez I ;-]
swm
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 21. 4. 2008 23:16

No já mám právě spíš to I. A počítal jsem taky furt něco v prvních 2. ročnících, letos se to uklidnilo a příští rok pro velký úspěch budu počítat opět a znova a ne že bych z toho měl zrovna radost :-/

Jinak k předmětům - fyzika už se neučí, statistika - ano, (4. ročník), analýza byla, teorie jazyku - my jsme to měli pod názvem úvod do teoretické informatiky, ale asi to bude furt to samé. Logické obvody jsou taky pořád..Jinak fun. komp. prom. nevím co je :oops:

Jinak tady je kompletní studijní plán bakalářského studia, takže se můžeš podívat co z toho jsi měl :arrow: Seznam předmětů

btw. Možná to teď někteří tví spolužáci vyučují :mrgreen:
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod flash 22. 4. 2008 00:45

Jsem tam ve druháku, takže jestli tě něco zajímá, klidně se ptej. K tomu co jsi se ptal doteď už všechno podstatné padlo - jestli se něco učit dopředu, určitě programovat. Sice se to tam bere od základů, ale tempem, které člověku co nikdy neprogramoval určitě nebude vyhovovat.

Celkově mi ale to studium připadá docela lehké - pokud na to člověk úplně nekašle tak nebude mít problém a dá se při tom pohodlně pracovat a ještě stíhat přítelkyni a spoustu dalších věcí ;)

Snad ještě - na program Informační technologie se už bohužel nedá přihlásit, takže půjdeš s největší pravděpodobností na Informační a komunikační technologie. Tam jsou letní semetry "obohacené" o výplody Katedry telekomunikací (její číslo (454) tě bude v noci strašit) a to jsou kraviny jak jen můžou být.

Podtrženo a sečteno - náročnost není tak zlá jak se tu píše a náplň z 80% zajímavá a využitelná v praxi, takže doporučuju :)
flash
Junior

Odeslat příspěvekod Orwen 22. 4. 2008 00:55

ahoj, jak už psali jiní předemnou, flákačka to určo není :)

Od prváku po třeťák hlavně java(j2se,j2ee,java3d). Z ostatních méně zastoupených (obvykle jeden, dva semestry): c++, tcl/tk, funkcionální programovací jazyk haskell (teda tuším že se tak jmenoval, už sem stihl zapomenout :)), c#, také php a MySQL se určo hodí znát. Možná sem na nějaký jazyk zapomněl, ale pro představu snad stačí.

Učitelé jsou většinou super, ale výjimky se najdou (zdravíme nejmenovanou docentku co vyhazuje od zkoušky pro zábavu), s předměty jsem vcelku spokojený.
Orwen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swm 22. 4. 2008 08:23

Tucnak: hm, diky za odkaz, koukam, docela dobre predmety :-) My teda meli prvni dva roky MA1, MA2, MA3, FKP (funkce komplexni promenne, i kdyz nevim jiste, jestli uz to nebyl tretak, vsechno to mel vetsinou Bouchala s Castovou), FY1, FY2, coz byly docela vyrazovacky a to jeste nebyl Bc pred Ing... Programovalo se az koncem druhaku (linux, grafika v c++). Toz to je vcil brnkackaaaa... :D
swm
Junior

Odeslat příspěvekod OgyDoggy 22. 4. 2008 11:55

paráda, díky za seznam. stáhl jsem si nějaké příklady (vlastně vše :-)) a koukám... taky jsem si stáhl to o javě.
já horory můžu, nevadí mi, takže 454-ka mi může vlézt na záda :-D
a ano, výuka mi přijde dost zajímavá
co znamená "zápočet", "kredity"...
učím se co můžu, učím se celý život, snad mi to k něčemu bude
OgyDoggy
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 22. 4. 2008 14:11

K tomu aby jsi mohl jít ke zkoušce musíš nejdřív získat zápočet (ve většině předmětů to znamená naprogramování jednoho nebo 2 projektů, v matice, logice atd. jsou třeba zápočtové písemky)

Kredity znamenají kolik kreditů získáš pokud předmět absolvuješ - za 3 roky, musíš získat 180 kreditů, aby jsi mohl jít ke státnicím. Tuším, že v prvním semestru je laťka 16 kreditů aby tě vůbec pustili do letního..Je to jakési ohodnocení toho předmětu.

to swm: No taky jsem rád, že už fyziku nemám, kluci na elektru to pořád mají a taky nadávají kudy chodí..Jinak FKP, bych asi ztotožnil s Matematickou analýzou 2. (4. ročník) učí to taky Bouchala.
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jancino 22. 4. 2008 17:25

Jejo...
Prave rozmyslam co dalej...
Mohli by ste poradit...???
Mam 16 rokov...
Ovladam C++, C, Assebbler, C#, Web-design (XHTML,JS,CSS) a SQL
(Na co by som sa este mal zamerat?)
Momentalne zijem v UK...

Studujem GSCE - (co je neuveritelny grc) a A/AS - Chemiu v UK. No podla mna je to viac menej zabijanie casu (neuveritelny chaos, uroven 1. na strednej, debilny ludia (vatsina), nuda. ...) odporucam pozret sa na http://www.theteacher.org.uk/ - toto sa ucia cely 10 a 11 rocnik na ICT
Robim si aj dialkovo gympel na slovensku

Na buduci rok sa planujem vratit na slovensko no neviem...

Pointa je v tom, ze mam moznost ins napr na Oxford alebo Cambridge no radsej by som studoval na slovensku/cesku ...

Otazka je:
Ako je Slovenska/Ceska skola uznavana vo svete (napr. Brno)??
Co si o tom myslite??
Mama chce aby som ostsal v UK no uz mi to tu maximalne leze na nervy....
Jancino
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 22. 4. 2008 18:05

Pokud chceš mezinárodně uznávanou školu, tak jedině "karlovka" vše ostatní je v zahraničí kategorie B a tudíž jakoby nic. Pro mě je to sice nepochopitelné, myslím že v ČR je více kvalitních škol, ale prostě tak to je.

Ono nejlepší je potom stejně prokázat co ten člověk umí a ne odkud má titul. Bohužel je to stále opačně. Taky u nás není zaveden systém stejný jako třeba v USA, kde se firmy dívají kolikátý, že je onen člověk v ročníku. Potom třeba se ty renomované firmy poperou o prvních 20 lidí. Tím pádem ti studenti mají nějakou motivaci být nejlepší. Každý se pak chlubí, že je 5. v ročníku atd. Bohužel u nás nic takového nefunguje a pořád jenom rozhoduje, zda máme ten "papír" nebo ne. A to je podle mě chyba, protože tady není žádná motivace se během toho studia snažit, prostě hodně lidí hraje na to, že stačí jenom prolézt a dostat ten papír..

sry za OT :-)
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků