Lze fyzicky vyměnit BIOS na starší desce (98)?

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Karel_T 16. 8. 2008 20:47

Ahoj,
nešel mi nahodit jeden starší počítač (cca rok 1998, K6-2), vyměnil jsem zdroj, následně šel nahodit, ale nefungoval obraz, vyměnil jsem grafiku, touto nebylo. Zaujmulo mě pískání, tedy jedno dlouhé a jedno krátké. Z čehože jsem dohledal, že by se mělo jednat o chybu kontrolního součtu BIOS ROM a že údaje v ROM jsou tedy chybné. Pro jistotu jsem i smazal CMOS, bez efektu. Nevíte někdo, zda se s tím dá něco dělat? Napadlo mě jenom, že by se ten BIOS dal fyzicky nahradit, ale 1) to asi neseženu 2) nezdá se (což jsem lehce zkoušel), že by šel vyjmout.
ObrázekObrázek

PS: Vím, že se snad ani nevyplatí se to pokoušet spravit, ale zase mi je líto to vyhodit, když by se to dalo ještě někde použít.
Karel_T
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dr.ZUBR 16. 8. 2008 20:59

Sehnat bios by bylo zžejmě složitější než sehnat novou desku ... zkus spíš nový flash biosu (ale předpokládám, že by mohl nastat problém při flashi s čitelností některé čísti flash BIOSU (nebo EEP ROM, bůhví, co tam je ;-))
S idiotem nelze diskutovat, musíme se spokojit pouze s faktem, že je to idiot.
Dr.ZUBR
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod harrym 16. 8. 2008 21:03

Zkus vyměnit baterku na motherboardu za novou.
Core i3-10100F 4.3Ghz/1020mV (undervolting - CPU Lite Load mode1 + offset -20mV); MSI B460M Pro; ADATA XPG Gammix D10 2x8GB; Zotac GTX 1050 Ti Mini; Kingston A2000 1TB; WD10EZRX 1GB; DVDRW Samsung SH-S223C; SS-350ET activePFC. Idle=30W, OCCT burn=151W
harrym
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mario13 16. 8. 2008 21:08

Ta EEPROMka sa da vybrat tak, ze z kazdej strany postupne tenkym skrutkovacom trochu povysunies von. Typ EEPROMKy sa dozvies, ked odlepis tu nalepku co tam je a nemal by byt ani taky velky problem zohnat nahradu. Horsie to asi bude s napalenim BIOSu, ak sa ti podari zohnat od vyrobcu. To by chcelo asi programator EEPROM, lebo pokial dosku nerozbehnes, tak sama seba flashovat asi nebude (plati pre vacsinu starsich dosiek).
mario13
Junior

Odeslat příspěvekod decried 16. 8. 2008 21:13

Riesenie by mohlo byt hotflash - nabootujes PC tak ze povodny EEPROM pridrziz v sockete tak aby sa dal lahko vybrat. Zasunies prazdny a naflashujes. V praxi som to neskusal ale na starsom PC by som sa toho nebal.

EEPROM-y by mali vediet flashovat, skus sa opytat v PC servisoch, pripadne v nejakom elektre (GME). Robi sa to cez univerzalny programmer takze je jedno ci sa flashuje BIOS alebo program pre nejake specificke zariadenie.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mario13 16. 8. 2008 21:24

decried: Ten postup co si pisal by mal fungovat, este je dobre zapnut v BIOSe Shadow ROM (skopirovanie BIOSu do RAM). Lenze mam pocit, ze mu to vobec nenaskoci, takze ani z flashovania nebude nic. Niektore dosky (QDI) mali zachtanny system, ktory sa dal nejako vyvolat aj ked nesiel BIOS a nabootovalo to z diskety a prepalilo EEPROMKu.

Najlepsie by bolo zohnat taku istu dosku, vybrat z nej BIOS a skopirovat na novu EEPROMKu. EEPROMKu mozes zohnat aj z nejakej inej odpalenej dosky. Akurat kapacitu by mala mat tu istu.
mario13
Junior

Odeslat příspěvekod Karel_T 16. 8. 2008 22:16

Všem děkuji za tipy. S tím flashnutím jsem si popravdě (vzhledem k stáří) vůbec nemyslel, že by to mohlo jít. Každopádně jsem dohledal, že by tam teoreticky měl být BootBlock a přestože mám černý monitor (což už samo o sobě o nějakém funkčním BootBlocku nesvědčí) mohl bych tam prý zkusit hodit disketu a třeba se budou dít zázraky (spíš ne). Dokonce se mi podařilo dohledat BIOS, kterým bych to mohl přehrát. S tím hotflash, no asi bych další využitelny pc s takovým soketem nenašel. Ale jestliže by nebylo problém ten čip koupit a pak na programovat, inu, to by stálo za zkoušku.
Karel_T
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 17. 8. 2008 00:38

Podle obrázku to vypadá že je tam EEPROM a tu tak lehko nesmažeš jedině že by jsi odlepil tu nálepku a dal na slunko.

Chyba bude jinde, skontroluj zda je dobře v objímce, a jinak to tipuji spíše že se nepohodne deska s RAM.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod decried 17. 8. 2008 08:58

Vsetky EPROM co som videl boli ale v keramickom puzdre, toto je asi plast. Nalepky davaju vsade.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 17. 8. 2008 10:47

decried píše:Vsetky EPROM co som videl boli ale v keramickom puzdre, toto je asi plast. Nalepky davaju vsade.


Ale nejsou vyboulené od okýnka. No prostě uživatel musí zjistit zda je tam flash nebo eeprom.

Pokud flash tak vytáhnou a z internetu stáhnout bios pokud se najde a naprogramovat.

Jinak si ale fakt myslím že to bude něco jiného - pokud si vědomě flash nepřeprogramoval nebo nějakej virus tak bude podle mě OK a EEPROM se dá smazat jenom horským sluncem po odstranění nálepky z okýnka.

Spíš skontrolovat všechny konektory a pod.....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod decried 17. 8. 2008 11:40

EPROM = Erasable Programmable Read-Only Memory
EEPROM = Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory

EPROM su tie s okienkom, pouzivali sa davnejsie ako v roku 98 takze to bude asi EEPROM (flash) alebo PROM - jedrazovy.

Vsetko sa da zistit z oznacenia toho chipu (pod nalepkou).
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
decried
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karel_T 17. 8. 2008 13:22

Obrázek

Jestli to z toho určíte, budu rád, sám nevím, kde to hledat. Každopádně má soban pravdu v tom, že BIOS to být vůbec nemusí. Já sice vím, že ten počítač předtím fungoval, ale vzhledem k tomu, že mu odešel zdroj, tipoval bych to spíš na přepětí v síti, než hromadnou únavu komponent. Leč jak jsem řekl, navedlo mě pípání.
Karel_T
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mario13 17. 8. 2008 19:54

No je to:
2 Megabit (256K x 8) Multi-Purpose Flash

Ako pisali uz hore, tak tie s okienkom (EPROM) som naposledy videl v ruskych doskach z pocitacov. Alebo PMD85 a spol. :-)

Toto sa da naprogramovat aj zmazat programatorom, ktory mozno niekde zozenies v nejakom servise, ktory uz dlho funguje.

Inak ak ti odisiel zdroj, tak si este prekontroluj kondenzatory na doske, ci nie su vydute. Aj vzhladom na vek dosky. Moze byt, ze je niekde pokles napatia a preto to moze byt aj zle vyhodnotene.
mario13
Junior

Odeslat příspěvekod xroot 22. 8. 2008 12:40

Jak jiz bylo vyse uvedene muzes-li cip vytahnout tak jej muzes naprogramovat v programtoru, mam pocit ze tutu sluzbu nabizi gme, ale i urcite nekdo jiny.
Dalsi poznost je prohodit eeprom v nabootovanem pc za tuhle vadnou a preflashnout, bude to sice rvat, ale funguje to, mam to vyzkousene.
Jinak posledni moznost, ale mel by jsi ji zkusit jako prvni je vyuziti specialniho obnovovaciho modu pomoci dikety, ale presny postup uz nevim zkus hledat na netu zkousel sem to jen jednou a fungovalo to.
フルメタル パニック!
xroot
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků