IT patent. Malý podnik

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Vasil 10. 12. 2009 06:11

Tak zdar. Prohledal jsem všecho ale nemám odpověď na problém kterým jsem těhotný už rok )))). Jde nijak ochránit nápad ? Popisu to blíž . Mám promyšlený proekt co může dat IT malému podniků ... A teď pozor ,-podnik nemá nic společného z it. (truhlárna , kovári , auto opava ....) v podobném dělám sám. Na tuto tému píšu bakalařků. Když ,třeba , najdu pár lidí kterým zadám to zpracovat do realizačně podoby kde mám vzít jistotu že zítra to nepoběží dál už beze mne ?
Vasil
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 12. 2009 11:23

Pokud vím, tak sw patenty jsou možné zatím jen v USA v Evropě nikoliv (díky bohu, ale připravují se :-/ ).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vasil 10. 12. 2009 21:36

neni to SW ( je soucast celku)... je to jako by napad, spusob reseni problemu, idea, proekt...
Vasil
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod boss-ivoss 14. 12. 2009 21:37

Asi by bylo nejlepší vyřešit ochranu "užitným vzorem".
Nejsem v tom uplně expertem, ale nějaký nástřel jak to probíhá:

1) počítej se vstupním poplatkem tak 15-25 tisíc - budeš potřebovat člověka, co se v tom opravdu vyzná, připraví přihlášku, nějaké ty poplatky

2) připravíš/ necháš připravit přihlášku s popisem řešení, posouzením jeho "novátorství", pak nějakou dobu čekáš, kdy to oni zkoumají (zase prachy), na to mají celkem dost času, ale bývá to pár měsíců. V případě, že by Tě někdo předběhnul, máš právo přednosti od doby, kdy jsi tu přihlášku podal.
boss-ivoss
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vasil 20. 12. 2009 09:31

a kdo to všechno dela? Nebo kam (konkretně) se mam obracet?
Vasil
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 12. 2009 09:50

Podle mě to nepůjde. Podle mého názoru je možné užitným vzorem chránit pouze fyzický předmět a nikoliv nějaký obecný princip.
To pokrývají právě různé sw patenty, aktuálně platné v USA; sw lobby se je snaží protlačit i do Evropy, ale zatím se jim to nepodařilo.

Zde je zásadní rozdíl mezi patentovým právem v Evropě a v USA. Aby byla v Evropě přiznána patentová ochrana, musí přihlašovatel předvést funkční vzorek a tedy prokázat, že má patent smysl.
Zatímco v USA si lze patentovat ideu - např. nedávno jsem četl, že si někdo nechal patentovat nějakou rostlinu, resp. její využití k lékařským účelům. Stačila mu k tomu domněnka, že ona rostli na obsahuje látky, které by v budoucnu mohlo být možné využít k léčení nějakých nemocí. Nepotřeboval k tomu žádný hotový lék a nemusel ani popsat postup jakým způsobem a jaké nemoci by šlo výtažkem z této rostliny léčit. Ovšem pokud v budoucnu (po dobu platnosti patentu) nějaká farmaceutická firma přijde s lékem obsahujícím extrakt z této rostliny, bude mu muset platit poplatek za patent, aniž by on podnikl jakýkoliv lékařský výzkum. Z toho důvodu bych si přál, aby "nehmotné" patenty nebyly v Evropě povoleny, bohužel lobby USA je silná a domnívám se, že povoleny budou :( (stejně jako dochází k neustálému zhoršování v oblasti tzv. autorských práv - neustálé prodlužování jejich platnosti).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vasil 20. 12. 2009 11:09

Furt je to o necem.... Kazdy cte noviny, sleduje deje. Casto se objevuji spravy jak nekdo kdo ma ostrejsi lokty a munimum moralnych hodnot zbohatne vyuzytim cizich napadu. Nejsem idealista aby pro prospech lidstva zpracoval vynosny proekt a pak jenom koukal.... splacim hypoteku totiz ))))))))))
Vasil
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 12. 2009 12:07

Jenže např. v hudebním průmyslu vede současný stav de facto k tomu, že je čím dál obtížnější vymýšlet nové skladby (i kdyby se jednalo o pouhou budu k podbarvení filmu). OSA může vybírat i poplatky za to, že si děti zazpívají na dětské besídce a zcela legální vlastně ani není, když si sezvete známé na párty a v obýváku jim pustíte film na videu (vlastně jde už o veřejnou produkci).
Situace se z ochrany autorů přehoupla do situace kdy je veškerý nový vývoj podstatě brzděn - firmy na sebe neustále podávají žaloby pro porušování patentů a výdaje za právníky (popř. rezervy na případné soudní spory) nyní představují nezanedbatelnou část ceny zboží.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků