Nejlepší textový procesor?

Programy pro práci s textem, tabulkami, prezentacemi

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Josef Kraus 28. 4. 2010 07:22

Přestože dominance Wordu od Microsoftu je zjevná, ne každý dává přednost tomuto programu. Motivem nemusí být vždy pouze úspora peněz, ale také jednodušší a přehlednější prostředí, nižší náročnost na hardware počítače nebo jen obyčejný zvyk.
Používáte nějaký "alternativní" program pro psaní textu? Pokud ano, tak jaký? A proč si myslíte, že je lepší používat právě ten? Odpověďmi na tyto otázky pomůžete zformovat podobu nedělního článku na Živě.cz.
Josef Kraus
Redaktor Živě.cz

Odeslat příspěvekod ms.press 28. 4. 2010 07:40

Možností je nepřeberně
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... processors
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_word_processors

1) .... pro základní věci stačí
Wordpad ve Windows 7 ,,, nebo dokonce Notepad++

2) .... lehký, malý, spolehlivý, portable
AbiWord
http://zkracene.cz/v68W
http://en.wikipedia.org/wiki/AbiWord

3) .... do budoucna nadějný
Go-OO.org Writer (vylepšený remake Oracle OpenOffice.org)
http://zkracene.cz/dlYW
http://zkracene.cz/VLqL
http://en.wikipedia.org/wiki/Go-oo

4) ... do budoucna nadějný
IBM Lotus Symphony Documents
http://zkracene.cz/rGW3
http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Lotus_Symphony
Naposledy upravil ms.press dne 28. 4. 2010 08:21, celkově upraveno 2
ms.press
Junior

Odeslat příspěvekod Pepa Vybíhal 28. 4. 2010 07:44

Ačkoli je "nejlepší" velice subjektivní pojem, tak pro mě je to Word 2003 - protože nás ho učili na střední i na VŠ a mám ho nejvíce pod kůží (z donucení). Ovšem už ho vůbec nepoužívám a v současnoti používám Open Office a totální spokojenost. Občas to doplním Google docs, když píši něco v rychlosti. Životopis píši v LaTeXu :)
V budoucnu bych rád vyzkoušel SoftMaker Office 2010 ale od koupě mě odrazuje podpora češtiny :oops:
Pepa Vybíhal
Junior

Odeslat příspěvekod fotoba 28. 4. 2010 07:49

OpenOffice.org Writer,
NeoOffice Writer,
Kword...

Pretoze su vzajomne kompatibilne a pre ich formaty su dodtupne nastroje na vstekych platformach, na ktorych robim
fotoba
Junior

Odeslat příspěvekod IgnorStoupa 28. 4. 2010 08:22

Od WordPerfect 5.1 nic lepsiho naprogramovano nebylo.

Pro psani programu je nejlepsi ED - coz byl maly programek (136kB) dodavany s WordPerfectem 6.0. Silny makroeditor jako ve WP, startovaci profily, funguje i jako binarni/hexeditor. Vytkl bych mu jedninou vec - neumi rectangularni blok (tedy obdelnikovy vyrez textu). Ale to se da obejit pres WP5.1, jen se pak musi pracovat s dvema programy.
Neni dano vubec nic. Sestrojte parabolu.
IgnorStoupa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Raziel-CZ 28. 4. 2010 08:23

Já jsem již od verze 2 věrným uživatelem OpenOffice.org. Za celou jeho existenci jsem se setkal s problémy pouze u verze 3.0.1, jinak vše šlape tak jak má a dle mých představ. Vidím v něm jistou podobnost s Microsoft Office 2003 (vzhledově), což bylo pro mne asi nejsympatičtější rozhraní. S OpenOffice.org nemám problémy ani z hlediska kompatibility.

Mým maličkým důkazem jeho konkurenceschopnosti je fakt, že se mi jej podařilo nasadit v jedné nejmenované středně velké úklidové firmě, z jaké jsem do dnešního dne neobdržel jediný dotaz či stížnost. Pevně doufám, že se bude OpenOffice.org dále vyvýjet a nenechá Microsoftu volné pole působnosti.
ICT servis, datová analýza, poradenství investiční, rehabilitační psychologie, specialista na služby síťových mobilních operátorů.
Raziel-CZ
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IgnorStoupa 28. 4. 2010 08:27

Jen poznamka k samotnemu dotazu - jde o program pro napsani dopisu ci max 10stranek, nebo neco, v cem udelate "knihu" v DTP kvalite? Protoze na to je velmi rozdilna odpoved.
Neni dano vubec nic. Sestrojte parabolu.
IgnorStoupa
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod TFSi 28. 4. 2010 08:31

Jakožto uživateli Linuxu je mi MS Word celkem k ničemu, proto jedu na OOo Writer. I když je oproti Wordu dost pozadu, tak se mi ještě nikdy nepodařilo jej využít "naplno". Vždy mi stačily takové ty základní funkce jako Bold, Italic, tabulka, ...

Ovšem dokumenty, které mají mít nějakou úroveň (bakalářka atp) jsem vždy psal v LaTeXu. LaTeX je pro BFU sice míň user-freindly, ale když to člověk překousne tak zjistí že Word je proti němu nic :)
Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku. Zn.: ojedu sám
TFSi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pepa Vybíhal 28. 4. 2010 08:31

IgnorStoupa píše:Jen poznamka k samotnemu dotazu - jde o program pro napsani dopisu ci max 10stranek, nebo neco, v cem udelate "knihu" v DTP kvalite? Protoze na to je velmi rozdilna odpoved.


Řekl bych, a taky to tak beru, že jde spíš o programy na běžnou práci pro domácí a kancelářské použití.
Pepa Vybíhal
Junior

Odeslat příspěvekod snouman 28. 4. 2010 08:41

snouman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod matelko 2 28. 4. 2010 08:44

5 let pouze OpenOffice a zatím v pohodě pro všechny moje potřeby. Fungují na Linuxu a oceňuji i to, že na XP mi stačilo zkopírovat OO z Program files na flešku a vznikli přenosný, které dají používat kdekoliv.
matelko 2
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dýzl 28. 4. 2010 08:54

Kdysi, po texťáku 602 jsem začal používat Amíčko (Amipro) a jsem si skoro jist, že bych si s ním možná vystačil dodnes. Fungovalo to výborně.
Potom jsem si koupil Office od MS, napřed 97ky a později dvoutisicovky. Do nových Office nepůjdu ani omylem, jsou jen stále zbubřelejší a zbobtnalejší a nejraději stejně používám ty 97. Mám v PC i OpenOffice a občas v nich něco dělám, jako texťák mi ale nejlépe vyhovuje World 97.
Můj skromný názor je, že naprostá většina uživatelů stejně z Worldu využívá jen zlomek možností které jsou k dispozici. Něco jsem u jiných firmem dělal v nových verzích Office a nijak mne neuchvátily. Pokud v nich něco třeba uložím v HTML, je to na webu nepublikovatelné, na rozdíl od Office 97. Tabulku z Excelu jen nepatně vyčistím a mohu hned použít.
Dýzl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod miroslavh85 28. 4. 2010 09:14

Ačkoliv doma kvůli pořizovacím nákladům používáme OOo, tak musím říct, že se mi moc líbí MS Word 2007 a výše, hlavně kvůli skvěle přehlednému a intuitivnímu rozhraní. Jak ale vyjde MS Office 2010 Starter, tak půjde OOo z domu. Pomalejší je už snad jen Lotus Symphony.
miroslavh85
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fridge 28. 4. 2010 09:25

Jen taková footnote: AbiWord ani Lotus Symphony nedodržují ODF standardy tak, jak mají. Nadšení uživatelé by se mohli divit, když to pak otevřou v OOo, MS Office nebo Wordpadu.
Vždy možnost volby. Zvolit si nesvobodu je taky volba.
fridge
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r4in 28. 4. 2010 09:33

Z klasických textových procesorů je na PC patrně nejlepší Word, asi verze 2010. S tím moc nenaděláme, ať už se nám to líbí nebo ne, ale funkčně toho zvládne nejvíc.

Jinak pokud máte čas a chuť si hrát, tak místo TeXu, LaTeXu a podobných sáhněte radši po Lyxu. S tím se dá naučit poměrně rychle.
r4in
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků