K čemu je dobré 16 Gb paměti

Počítačové periferie a další kategorie hardwaru, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod pales8ax 6. 2. 2011 18:49

Tohle mě zajímá jen tak pro zajímavost, Mám čirou náhodou 4 ram moduly 4GB na 1333Mhz, ale jeden je od Zepellinu, jeden od coirsair a dva od A-Data (slušná databanka) Můžu to nějak využít? třeba ramdisk, nebo lepší odezva Windows 7... + jakou má vůbec jedna ramka spotřebu?
pales8ax
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 6. 2. 2011 19:50

paměti není nikdy dost, takže pokud už ji máš a bude tenhle koktejl výrobců spolu fungovat, bylo by hloupý, strčit je do skříně...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karlos00x 6. 2. 2011 20:30

proc je dneska tak trendy resi spotrebu pameti, spotrebu HDD, spotrebu fanů, spotrebu DVD mechanik... ?
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gooorila 6. 2. 2011 20:36

Protože spousta lidí již nebydlí u rodičů, kteří platí spotřebu elektrické energie a tyto platby jsou na nich? Nebo třeba bydlí u rodičů a záleží jim na tom, kolik rodiče za energii zaplatí? Nebo třeba zkoušejí myslet ekologicky?
Tenhle "Trend" se mi osobně neobyčejně líbí...
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 6. 2. 2011 20:39

kdyby tenhle trend nebyl jen marketingovou akcí, tak by to bylo určitě vynikající...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Aleš Janda 6. 2. 2011 20:47

Já mám 12 GiB paměti a používám to převážně jako ramdisk. Ten mám samozřejmě nějak omezen (na 10 GiB, aby to kdyžtak moc neswapovalo) a veškerý dočasný bordel co vyprodukuju dávám tam. Kromě toho je paráda to, že prakticky nikdy nezavírám programy. Nemusím, maximálně je hodím na jinou plochu.
Taky se to samozřejmě hodí na práci s rozsáhlými daty. Například převádím velké oblasti z OpenStreetMap, nebo načítám opravdu obrovské obrázky.

A jako další využití paměti je samozřejmě virtualizace. Klidně mi běží 3 virtuální systémy najednou a paměťově je to pořád pohoda.

A navíc, moderní systémy (u Windows by to měla znamenat Vista a výše) používají veškerou paměť jako cache, takže pokud například přehraju DVD film z disku, pak seeknu na začátek a film přehrávám znova, na disk se ani nehrábne - už je celý v paměti :-)

Tak to jen pár tipů :-)
Aleš Janda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod piErcE 6. 2. 2011 21:03

Gooorila píše:Protože spousta lidí již nebydlí u rodičů, kteří platí spotřebu elektrické energie a tyto platby jsou na nich? Nebo třeba bydlí u rodičů a záleží jim na tom, kolik rodiče za energii zaplatí? Nebo třeba zkoušejí myslet ekologicky?
Tenhle "Trend" se mi osobně neobyčejně líbí...


Hloupy trend kvuli korune mesicne vysilovat, jestli ramka ma o pul wattu min nebo vic :)
Garmin DriveLuxe 50 - iPhone SE - Octavia III 1.4 110 kW DSG
piErcE
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 6. 2. 2011 21:36

Jak u jakého OS a jak na co. Pokud někdo na počítači otevře prohlížeč, párkrát klikne, Skype a občas něco napíše, nemá smysl to řešit. Ale jak bylo zmíněno kvůli virtualizaci nebo při práci s velkými daty pak OS nehrabe na disk a ta rychlost je znát. Já mám jak na PC tak na Macovi 8GB a osvědčilo se mi to jako dostatečně velká rezerva pro moje účely. RAMka se hodí vždycky, spotřeba je v řádu desetin Wattů a vzhledem k tomu jaké jsou dnes ceny modulů tak to podle mně nemá smysl řešit nějak příliš. Pokud na ní peníze jsou - prostě si ji kupte. Zvýšení ceny bude v řádu stokorun, rezerva pak poměrně znatelná. Samozřejmně k ekvivalentnímu zbytku HW, 32GB RAM pro Intel Atom asi nebude mít nějaký valný význam.
anonymni

Odeslat příspěvekod karlos00x 6. 2. 2011 21:46

Co to je myslet ekologicky? To je sviceni zářivkama na záchode a ve sklepě, aha... (ekologii bezte kazat do ciny a indie, my jsme papezstejsi nez papez)

A jinak zpět k RAM: treba Opera pri nastaveni automaticke cache zere vic a vic RAM a jedni by z toho trojčili, ale rozumny clovek vi ze jakykoliv "zpět" nebo cokoliv taha z RAMky takze je to bleskurychle. Ale hlavne bych to videl tak ze 640kB opravdu neni pro kazdeho vic nez dost.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 6. 2. 2011 22:45

pales8ax píše:Můžu to nějak využít?

Záleží na tom, k čemu počítač používáš: nenapsal jsi.
Možnosti:
1) prohlížení internetu:
pouhých pár tabů ve firefoxu sežere klidně > 1 GB RAM;
k tomu tedy 16 GB RAM nepotřebuješ, pokud neprovozuješ nic náročnějšího ;-)
2) grafické hry 32-bit:
ani nejnáročnější grafická hra nedokáže využít víc než 2 GB RAM;
3) logické hry:
záleží na typu: nejednodušší 16-bit fungovaly (a dosud fungují) s několika kB RAM;
nejnáročnější 64-bit potřebují desítky GB RAM;
4) práce s vektorovou grafikou: GIS/CAD/CAE/CAM/...:
při současné práci na více rozsáhlejších projektech nemusí stačít ani 16 GB RAM;
5) provoz virtuálních OS:
pro 32-bit je vhodné rezervovat 2 GB RAM;
pro 64-bit 4 - 8 GB RAM;
např. WS 2008 EE R2 s využitím všech vestavěných licencí pro 64-bit OS:
min. 32 GB RAM.
6) modelování přírodních procesů:
desítky – stovky GB RAM.
apod.
pales8ax píše: jeden je od Zepellinu, jeden od coirsair a dva od A-Data

Tuhle sbírku lze (možná) funkčně narvat do jednoho MB za předpokladu, že všechny moduly disponují stejným CL i architekturou.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matysek 6. 2. 2011 23:02

+ Databaze ... s velikosti a slozitosti roste chut. Pokud takove operace provadis z nejakeho konkretniho duvodu (testy, simulace, optimalizace), casto jeste s pouzitim virtualizace, muze byt i 64GB vysmech malickosti.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Gooorila 7. 2. 2011 15:55

piErcE píše:Hloupy trend kvuli korune mesicne vysilovat, jestli ramka ma o pul wattu min nebo vic :)


Tak já neragoval na spotřebu RAM, ale na reakci tazatele, který nechápal proč je trend koukat na spotřebu veškerého HW. Elektrice nerozumím, ale minulé léto jsme měřili spotřebu dvou počítačů, kdy u jednoho jsem kladl důraz na nízkou spotřebu, kdežto druhý počítač skládal kolega bez toho, aniž by to řešil. Nepamatuji si hodnoty, ale došli jsme k hodnotě téměř 7 000,00 kč za spotřebu elektrické energie ročně, oproti mým 2 600,00 kč ročně. Náklady spojené s hledáním úspornějších komponent se zaplatily již po roce používání a vzhledem k tomu, že se v obou případech jednalo o domácí server, reálná životnost bude určitě minimálně 3 roky.

Kolega to ukončil s názorem: "náklady na skládání hradím já, takže proč mám investovat nyní o 4 000,00 kč více, když stále bydlím v rodinném domku u rodičů a energii platí rodiče?" (no, takto přímo to neřekl, ale poměřování takto ukončil).
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 7. 2. 2011 16:18

Pocitac se spotrebou 160W v idle(tolik hrubym nadatlovanim do kalkulacky vychazi tech 7000,- rocne)? ale notak... jako jasne, pokud jeden poskladal i7 na socketu 1366 a druhej neco na atomu tak pak ok, ale to je trochu jako srovnavat trabanta s kamionem. Krom toho jsem vyjmenoval vsechno veci se spotrebou max. par wattu ktery tady kazdej resi, stejne jako TDP - naprosty nesmysl - vic spotrebujete na pripravu jednoho šálku kávy... Je to stejny jako kdyz nekdo vymyslel ty ostatni "eko" veci - na litr repkovyho sajrajtu se spali >1 litr nafty, na vyrobu a likvidaci FV panelu se spotrebuje vic energie nez tento vyrobi za celou svoji zivotnost, a zarivka ve sklepe zacne svitit az 5 minut po mem odchodu. A jak ma ten clovek vedet kolik (ne)zere RAM? Tak kouknu a vidim ne? Je snad jasny ze CPU/GPU s masivnim chladicem ma radove jinou spotrebu nez neco co neni chlazeno vubec - na to nepotrebuju maturitu.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 7. 2. 2011 16:47

Upřímně bych se na to fakt vykašlal. Pokud bych stavěl domácí server 24/7, asi by mně to zajímalo ale určitě ne u RAM. Zajímal by mně třeba procesor, zdroj a tak.

Určitě bych se odmítal příliš omezovat u osobního počítače. Nemá smysl používat na stolním počítači Atom kde sotva naloaduju za večer pár tabů v prohlížeči, to se raději na ekologii vykašlu, koupím si tam nějaký sofistikovanější procesor a bude to.

U notebooku je věc druhá, tam to ale nemá moc opodstatnění v ekologii. Je sice nádherné mít v notebooku čtyři jádra a trhače asfaltu, ale koho by pak bavila výdrž hodinu, to už pak úplně zatírá výhody mobility notebooku i kvůli váze.


A že bych se chtěl při stavění štvát dvě hodiny u počítače a řešit spotřebu pár wattů sem a tam, to fakt ne. A s ekvivalentně výkonnými komponentami ten rozdíl reálně je jen pár wattů (pár desítek korun). Prostě postavím výkonnou sestavu tak jak na ní mám peníze a jaký výkon požaduju, a dál mně to nezajímá. Jak je psáno výše, nemá smysl se omezovat na úkor pár korun, stejně jako úsporné žárovky. Schválně malý OT, vemte si někdy spektrometr a proměřte si ten úspornej balast, a pak obyčejnou žárovku, podívejte se jaké vlnové délky jsou pro oko zdravé a které se podobají slunci, a hodíte to do popelnice ;-) . Není nad tepelnou kouli.
anonymni

Odeslat příspěvekod redmond 7. 2. 2011 19:39

Gooorila píše:Tak já neragoval na spotřebu RAM, ale na reakci tazatele, který nechápal proč je trend koukat na spotřebu veškerého HW. Elektrice nerozumím, ale minulé léto jsme měřili spotřebu dvou počítačů, kdy u jednoho jsem kladl důraz na nízkou spotřebu, kdežto druhý počítač skládal kolega bez toho, aniž by to řešil. Nepamatuji si hodnoty, ale došli jsme k hodnotě téměř 7 000,00 kč za spotřebu elektrické energie ročně, oproti mým 2 600,00 kč ročně. Náklady spojené s hledáním úspornějších komponent se zaplatily již po roce používání a vzhledem k tomu, že se v obou případech jednalo o domácí server, reálná životnost bude určitě minimálně 3 roky.

Kolega to ukončil s názorem: "náklady na skládání hradím já, takže proč mám investovat nyní o 4 000,00 kč více, když stále bydlím v rodinném domku u rodičů a energii platí rodiče?" (no, takto přímo to neřekl, ale poměřování takto ukončil).

Je to totalna blbost! Neviem koho tym chces oblbnut.
Meranie spotreby by muselo prebiehat bez pouzitia ostatnych elektrospotrebicov, co tak urcite nebolo. Tak ze pozri spotrebu pracky, vysavaca a pod. Potom uvidis ze vysavanie cca len o 10 min. dlhsie (ako inokedy) ako zamava hodnotami v grafe.
my name is mond, Redmond.
redmond
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků