Konfigurace počítačové sítě

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod fi.lip 27. 3. 2011 14:55

Dobrý den, předem se omlouvám jestli jsem založil zbytečnou diskuzi, ale nikde jsem nenašel totožný problém, který potřebuji vyřešit.
Prosím o radu při výběru serveru a switchů do středně velké fiktivní počítačové firmy. Síť bude mít 16 pracovních stanic propojených do switche topologií hvězda a síťovou tiskárnu taktéž zapojenou do tohoto switche. Server by měl sloužit jako úložiště dat + další funkce. Server bude koncovou částí( nevím zda je to přesný termín), chtěl jsem tím říct asi toto -- PC, tiskárna -- switch -- server -- internet.
Nevím jestli je to vhodná varianta, případně jestli nemám použít nějaký router.
Předem děkuji všem za radu.
Pozn:. Jedná se o návrh zesíťování fiktivní firmy k maturitnímu projektu
Naposledy upravil Bari007 dne 27. 3. 2011 16:04, celkově upraveno 1
Důvod: Přesunuto z Ostatní hardware
fi.lip
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod _Mike_ 27. 3. 2011 15:40

Priznam sa, ze nechapem zmysel tychto fiktivnych zadani, hlavne ked nie su dane ziadne dalsie parametre. Aspon maximalna cena by mohla byt urcena. Bohuzial som ich na skole tiez musel par vypracovat.

Konkretny typ switchu nie je podstatny, chod na lubovolny e-shop, naklikaj si pocty portov a ine pozadovane parametre a vyber si znacku. Potom to zorad podla ceny a vyber si niekde uprostred.

Hlavne musi mat takato praca pojednanie o pozadovanych alebo predpokladanych funkciach jednotlivych prvkov, pozadovanom pocte portov , rychlostiach linkov a pod. Nezabudni na urcenie adresnej schemy, dnes je uz mozno vhodny odstavec ako pojednanie ci IPv4 alebo IPv6 - ked ku kazdej casti das par odstavcov tak budes mat velmi rychlo dostatocne velky text pre odovzdanie.

Inak idea z praxe - taketo zadania sa podla typu zakaznika riesia dvomi sposobmi - bud to treba spravit co najlacnejsie a potom hladam rychle lacne riesenia (D-Link,Asus, apod. ) , alebo ma zakaznik penazi dost a vtedy sa riesenie robi "poriadne" - t.j. ozajstne servery, enterprise sietove prvky a dolezitejsie su parametre,zaruky, znacka a cenova korekcia sa spravi az nakoniec - (vtedy su zaujimave znacky ako HP,IBM,Cisco... a spol).

Ad. Router - pokial bude robit routing/NAT ten server, tak router nepotrebujes, inak potrebujes router na prepojenie siete s internetom.

Aby to nebola len teoreticka odpoved, nedavno som do jednej podobnej firmy daval tento switch : Zyxel ES 1528, cena okolo +/- 3500 Kc

Co sa tyka serveru - zakladna otazka, Windows alebo Linux ? Bohuzial 16 pouzivatelov je akurat hranica kedy sa uz neda pouzit Windows Foundation Server (15 pouzivatelov), takze do uvahy prichadza Small Business Server. Hardver servera treba volit podla vybrateho systemu, univerzalnym vhodnym serverom pre malu firmu je napr. HP ML150, alebo DL180 ak to ide do racku
_Mike_
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fi.lip 27. 3. 2011 18:45

Na serveru poběží windows server 2007 :) díky moc za rady ;)
fi.lip
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 27. 3. 2011 19:07

Mám obavu, že nepoběží ;) Takový OS Microsoft nikdy nevydal a nejspíš ani nevydá...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Barkas 31. 3. 2011 18:46

Správná topologie je dle tvé hierarchie následující.

Kód: Vybrat vše
- PC
- Tiskárna
- Server Win (DNS,DHCP, FS, WEB)
   - Switch
      - Proxy, DMZ
        - Router
           -Internet (ISP)


Jako HW pro server např. Supermicro, Switch NETGEAR nebo JUNIPER (místo předraženého cisca). totéž platí pro router.
Barkas
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků