Ma cenu jit do iMacu + pomoc s vyberem

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod odchazim 19. 5. 2011 12:07

Ahoj, pred par dny jsem se tu ptal na vyber PC, ale to jsem jeste nezkousel mac. Vyzkousel jsem si 27" Mac v jednom z i obchodu, a velmi se mi zalibil. Mel jsem puvodne v planu hodit maca do virtualni masiny, ale prej to neni ono. Chci vyvijet pro iPhona/iPada ci Maca, tak proto jsem chtel maca do virtualni masiny, ale nevim, jestli neni lepsi zvolit primo iMac. Ma nejake zvlastni vyhody nebo ne? Hodne jej vydivam v grafickych studiich, je to o tom, ze se na nem lepe grafika dela, nebo v tom je neco jineho? Vyuziti bych chtel na programovani pro vyse zminene platformy, hudbu, videa, garage band, internet, emaily a obcas si na tom zahrat i nejakou hru.
Velmi se mi libi iMac 27" model 2011 s QC i5 3.1Ghz, HD5970 a s 4GB Ram, ktere bych chtel vymenit za 8GB, k tomu Magic Trackpad.
Dekuji za kazdy tip.
Vim jaka jsou tu pravidla, ale rozepisovani do te tabulky pozadavku by tu bylo rekneme "zbytecne"
odchazim
Junior

Odeslat příspěvekod DeepThought 19. 5. 2011 12:55

Provozovat Mac OS X na jiném, než originálním Apple hardwaru je nelegální. Pokud tedy chceš nativně vyvíjet v Xcode, musíš si koupit počítač od Apple.
Salming Cypher KickZone
Fedora 15, Windows 7 Professional, Mac OS X 10.7
DeepThought
Junior

Odeslat příspěvekod odchazim 19. 5. 2011 13:07

Tak to jsem netusil, jasne volim iMac.
odchazim
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2011 08:11

DeepThought píše:Provozovat Mac OS X na jiném, než originálním Apple hardwaru je nelegální.
O tom se hodně diskutuje, je to taková (tmavo)šedá zóna (za předpokladu, že to instaluješ z originálně zakoupeného média. Stahování nějakého hacknutého instalačního média je pochopitelně zcela nelegální.)

Jinak macy myslím přežívají v těch grafických studiích z historicky-kompatibilních důvodů a historicky-prestižních důvodů. Dříve riscové procesory válcovaly PC-architekturu výkonem (PC vůbec nestačila tak byl unix jediná volba a tím si MAC vydobyl postvení profesionální techniky), dnes PC-architektura válcuje riscovou architekturu poměrem cena-výkon, ale přechod z macOS na Windows by byl pro studia hodně složitý a nejvýkonnější stanice mají určitě na riscových strojích, takže mít dvě nekompatibilní platformy by bylo zcela nevhodné.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 5. 2011 08:32

Tady neni o cem diskutovat, pouze legalni OS nestaci. Na spadnuti je snad alespon povoleni virtualizace na non-Apple zeleze (Apple ukoncil xServe).

RISC (PowerPC) procesory jsou podle mne stale zdaleka nejrozsirenejsi a dnesni Intely a AMD uz davno nejsou ciste CISCove.

S kompatibilitou by nemel byt problem, ale hodne lidem vyhovuje ovladani (panely, okna atp) macu spise nez Win. Prechod na Win by mozna prinesl nejakou tu usporu za levnejsi zelezo (skladanky) ale zaroven i spoustu problemu spjatych s platformou Windows.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 20. 5. 2011 09:25

Velmi velká komunita lidí o tom ovšem diskutuje: výrobce si může do licenčních podmínek napsat, co chce, ale není to zákon. Výrobce ti (podle nich) nemá právo nařizovat, jakou pračku máš používat pro jejich prací prášek, může jenom doporučovat a když to doporučení nedodržíš, ztrácíš záruku, podporu atd.

Tím ovšem uživateli "odcházím" nechci doporučovat toto řešení - pokud chce seriózně vyvíjet aplikace, nemá jinou volbu.

S kompatibilitou problémy jsou - když například zpracováváš video na MACu v internediate kodeku (Final Cut Studio), tak kdybys to měl předat dále, tak na WinPC se můžeš bez konverze (= ztráta kvality + časová náročnost) jít klouzat. Tohle si studia nemohou dovolit - musí být kompatibilní ( i na aplikační úrovni) v rámci firmy i mezi firmami navzájem.

"by mozna prinesl nejakou tu usporu za levnejsi zelezo ": ten tlak je obrovský, například ještě před několika lety byla oblast CAD systémů doménou unixových pracovních stanic, dnes ovšem skoro všichni jedou na WinPC.
vladimir
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod odchazim 20. 5. 2011 13:27

Takze radeji zvolit ten iMac. A nevite, jak je to se spoustenim win programu na Macu? (nejaka emulace nebo tak) Mam totiz koupeno vse na win.
odchazim
Junior

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 5. 2011 13:39

Pres Boot Camp mozno nainstalovat Windows a podle potreby spoustet/bootovat do OSX nebo Win, pripadne. mozne Win virtualizovat pod OSX.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 5. 2011 14:29

Pokud na MAC nemáš aplikace, tak ho nekupuj.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 5. 2011 14:33

Bari007 : Psal, ze chce vyvijet pro iVeci a hackintosh mu nikdo nedoporuci.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 5. 2011 14:41

Pokud chce vyvíjet pro iPhone/iPad, tak potřebuje iPhone/iPad. Pokud nemá tyto zařízení, tak mu iMac nijak nepomůže, iPhone ani iPad to nenahradí.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod malcolmX 20. 5. 2011 14:45

Bari007 : Potrebuje predevsim maca s Xcode a na prvotni testovani mu staci iOS Simulator.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod odchazim 20. 5. 2011 20:42

Bari007: iPhone samozrejme mam a iPad mam v planu koupit.
odchazim
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 21. 5. 2011 09:51

Pokud máš zakoupený SW pro Windows a nemáš v plánu kupovat SW pro MAC OS X, tak je dle mého zbytečné pořizovat iMac a v něm virtualizovat Windows...

Samozřejmě ideálním řešením by bylo pořídit iMac a do něj potřebné aplikace pro MAC OS X.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod _ghost 21. 5. 2011 10:24

Jenze bez Mac OSX si s vyvojem pro iPhone a iPad ani nevrzne :(
Taky jsem laboroval s myslenkou, ze bych zkusil vyvijet pro Mac. Nakonec jsem to vzdal predevsim kvuli objective C, ktere se mi nelibi.
_ghost
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků