Údržba SSD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Cheetah007 3. 1. 2012 16:54

Petr_S píše:Ptal jsem se co se změnilo, že dřív ubývalo 1 % měsíčně a teď už týdně.

Co způsobuje ubývání procent těžko říct, ale dá se tím nástrojem pro disky Indilix sledovat počet zápisových cyklů, jak už jsem psal dříve, 50 cyklů je jedno procento, tedy by se měl dát zjistit, co jejich přibývání způsobuje a třeba i to, co způsobuje ten wiper, i když ten by škodit neměl.

A jaký je tam teď operační systém?

Dík za snahu poradit,hele nevím jak to ubývalo před tím...SSD life tak dlouho nepoužívám...každopádně ten wiper je hloupost používat a možná se na tom podílel také.
K tomu musím ale připočíst asi měsíc práce v MeeGo 1.2,mohl dát disku také "za uši"...ani nevím zda podporuje TRIM a jak moc dobře je na ssd připravený,optimalizace linuxu (asi dvě další distr. jsem zkoušel také) je asi možná také,já ale zůstávám u Windows 7 Starter a provozuji je na ACER emachines 350 http://www.emachines.cz/ec/cs/CZ/conten ... .NAH0D.095
http://www.alza.cz/acer-emachines-350-2 ... 170220.htm

K těm zapínacím cyklům,myslel jsem že časté vyp-zap resp. roztáčení ploten se nedoporučuje a škodí normálním hdd a u flash pamětí je bezvýznamné ale SSDlife Free je možná jiného názoru a započítává je také.
Cheetah007

Odeslat příspěvekod karlos00x 3. 1. 2012 19:01

Tady ani tak nejde o to ze normalne by to u HDD skodilo, tady jde o jejich abnormalni pocet v pomeru k celkove dobe behu. Je to jako bys neustale restartoval kazdych 20 minut nebo jak to vychazi.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Cheetah007 3. 1. 2012 20:30

Rozumím ;-) řeknu respektive,napíši to takhle,k SSD se chovám myslím normálně prostě jej používám,ty optimalizace jsou něco navíc a jejich cílem je minimalizovat zápisy na disk,na webu corsair se v "fejkjů" píše mj i o tom (oficiální postoj výrobce) že žádné nejsou potřeba,Win7 jsou na SSDčka připravené http://www.corsair.com/support/faq/solid-state-drives defragmentaci nedělám a doporučené volné místo 20% mám také i když u mě je to takhle tudíž lepší....
Obrázek

Vše důležité mám na stolním PC zálohy na flashkách či DVD a netbook používám jen jako jeho prodlouženou ruku,na net,poštu,hudbu sem tam film a tak prostě jako většina ostatních.
Při instalaci starterů jsem vytvoři jen jeden oddíl,přičemž pak si instalátor před začátkem instalace na disk,vyhradil asi 100MB pro systémové soubory jak je obvyklé.
Cheetah007

Odeslat příspěvekod Cheetah007 4. 1. 2012 10:50

Jen tak ze zvědavosti mám USB flashdisky jeden adaptér memorystickmicro s 4GB kartou,jeden 16GB Kingston a pak nějaký 8GB od ING (dárweček od nich)
Existuje nástroj který podá podrobné info o USB Flash pamětech či pamětových kartách? defrag na nich samo taky nedělám,ssd life je nevidí,jakou technologií jsou vyrobeny pam. buňky na nich netuším ale taky mají nějakou životnost ne?
Prozatím jsem našel tohle
http://www.affinity-tools.com/usbfresher/
Cheetah007

Odeslat příspěvekod Matysek 4. 1. 2012 16:28

Uzivatel PC partri k nejotravnejsim resitelum virtualniho hardware. Ty zatim vedes v SSD. Jeste pred samotnym pocetim jsi trpel porodni a poporodni bolesti (Facepalm ... pamatuji si to dobre, vcetne linkovani informaci, ktere jsi nepochopil) jeste pred samotnym aktem poceti. V kostce resis uplne kraviny a lpis na vsem, co zobrazuje "zarucena cisla", sbiras veskery destrukcni SW Tveho OS a nezapominas se pochlubit, probrat a postezovat.
Zrada neni v nicem, ale to neni problem toho disku. Cim vic balastu, tim vic zahad a tim vic hloupych dotazu. Ve vlastnim zajmu toho nech. Neznicis si HW a jako bonus Ti mozna bude odpovidat i nekdo jiny, nez-li Petr Trpelivy. Mimochodem i za pouziti stejneho chipsetu, revize, ... neziskas stejne vysledky. Mimochodem laptopy dosahuji z pochopitelnych duvodu nejnizsich rychlosti.

"Vše důležité mám na stolním PC zálohy na flashkách" ... stucne? Facepalm ... proc? No tak treba proto, ze flashka je pouzitelna pouze na omezeny prenos bodu A do bodu B. Sem tam pro LiveOS/Diagnostiku a to je vse.
gfc
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cheetah007 4. 1. 2012 16:48

Napsal jsi to dobře a svým způsobem máš i pravdu....koupil jsem si to abych TO používal až se něco stane tak pokud poběží záruka reklamuji,je to tak sry,kašlu na to dík.
Cheetah007

Odeslat příspěvekod Cheetah007 11. 1. 2012 23:50

Po delší době dávám screen z Speedfan.S.M.A.R.T

Obrázek

Myslím že těch 150zap-vyp po půl roce je reálnější hodnota než ty nesmysly co píše SSDLife,mám pocit že ten program je naprosto k ničemu,jestli s podobnou přesností počítá i odhadovanou životnost tak to poteš koště....co si o tom myslíte??
Uncorrectable sectour count,ta značka znamená že je něco špatně nebo to sf nedokáže zjistit?
Cheetah007

Odeslat příspěvekod Python.p 11. 1. 2012 23:57

myslím si o tom že SSDLife má problémy se svou gnoseologickou podstatou jsoucna a néni schopný se přenést přes neustálé vibrační a eletromagnetické fluidum plynoucí z nekonečnosti vesmíru a konečnosti života proto zdá se nebýt schopno indikovat svůj účel a hledá tak smysl bytí uprostřed růžovofialového ucha červí díru uprostřed naší galaxie proto sf a z toho se dá vyvodit jen to že někteří řeší zbytečnosti a to neustále do kola.... toť je můj názor a to co si o tom a tobě myslím
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cheetah007 11. 1. 2012 23:59

Hele netuším co jsem ti udělal ale buď reaguj k tématu nebo si tyhle řeči nech jinam,je to diskuze o SSD a tohle tlachání patří patrně na pauzu ne?
Naposledy upravil Cheetah007 dne 12. 1. 2012 00:17, celkově upraveno 1
Cheetah007

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 1. 2012 00:10

čteš ty to tu vůbec? :)

Matysek píše:... V kostce resis uplne kraviny a lpis na vsem, co zobrazuje "zarucena cisla", sbiras veskery destrukcni SW Tveho OS a nezapominas se pochlubit, probrat a postezovat.
Zrada neni v nicem, ale to neni problem toho disku...
... Ve vlastnim zajmu toho nech. Neznicis si HW a jako bonus Ti mozna bude odpovidat i nekdo jiny, nez-li Petr Trpelivy....


po půl roce 150zapnutí? ano pokud zapínáš ntb jen jednou denně tak to tak neak bude

já mám např. po 2 měsících 260 zapnutí....

Neřeš ptákoviny, zálohuj ( né proboha na flešky !) a občas mrkni jestli néni HDD na umření dál už k tomu prostě néni co dodat a mělo by ti to stačit
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr_S 12. 1. 2012 00:12

1. Už jednou jsem psal, že SpeedFan zobrazuje naprosté nesmysly

2. Podle screenshotu nezobrazuje SpeedFan 150 hodin. To číslo 150 je jakási normalizovaná hodnota, která se může pohybovat v rozmezí 1 (nejhorší) až 253 (nejlepší). Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T. Jak je výpočet této hodnoty implementován u tohoto disku těžko říct.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Cheetah007 12. 1. 2012 00:14

O.K kašlu na to jak jsem psal ob příspěvek před tím,je to vážně zhbytečný se v tom rejpat.
Všim jsem si tohoi náhodou když jsem si něco stahoval,tak jsem speed fan prolejzal a nezapoměl na SMART hodnoty mrknout,díky čau. ;-) ;-)

Petr_S ;-)


Python.p
Hele s těma flashkama máš nějaké zlé zkušenosti?,zálohy mám na externím 1TB disku (verbatim) asi na dvou DVD-RAM Panasonic,dvou DVR-RW Verbatim a "pár" dílů kriminálky miami a new your na 16GB Flashce Kingston,kterou mám asi dva roky a zatím bez sebemenšího problému.
Naposledy upravil Cheetah007 dne 12. 1. 2012 00:17, celkově upraveno 1
Cheetah007

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 12. 1. 2012 00:16

nesmysly ti píše speedfan, neumí ta SMART data číst a interpretovat...

vždycky tě přednostně zajímá RAW, protože to jsou syrová data z disku...

a u power cycle count zkrátka nemůže být nula...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 12. 1. 2012 00:19

já s flashkama nemám špatnou zkušenost, ale prostě to néni médium na zálohování + už vůbec nepovažuji za důležité zálohovat internet :)

edit: vlastně mám, 2 umřely :( ale to se prostě stává
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cheetah007 12. 1. 2012 00:24

Jasně média jako filmy se dají věrtšinou vždy stáhnout znova jenže z uložto to jede poloviční rychlostí a na hellspy mám koupenej kredit či stahování za sms tak proč to platit dvakrát ne?
Jinak zpět k SSDčku,nevím přesně jaké hodnoty po provedení benchmarku přes CrystalDiskInfo a ASSD Benchmark před tím půlrokem byly,musel bych to najít ale zdá se mi žew ta rychlost newní tak úžasná jako bývala.....boot jew stejně jako dřív bleskový ale v win7 jsou někdy patrné prodlevy a to tehdy nebylo tak znatelné...systém mám nainstalovaný asi týden načisto bez obnovování jakýchkoliv záloh.
XCo jsem četl po fórech tak to zpomalení po nějaké době zpozorovalo hodně vlastníků SSD ale v téhle cenové třídě (ten 64GB Corsair stál u czc asi 2.4k) je to nejspíš běžné.
Naposledy upravil Cheetah007 dne 12. 1. 2012 00:26, celkově upraveno 1
Cheetah007

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků