Nejlepší program pro malování na počítači

Nástroje pro uměleckou i technickou grafiku, DTP, CAD

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Josef Kraus 14. 3. 2012 16:33

Klasické malování ve Windows příliš parády nenabízí. Existuje ale celá řada specializovaných programů, s nimiž už lze vytvořit skutečně zajímavé umělecké kreace. Které programy jsou pro takový účel nejlepší?
Vaše tipy budou použity při tvorbě nedělního článku na Živě.cz.
Josef Kraus
Redaktor Živě.cz

Odeslat příspěvekod barevnej3 14. 3. 2012 16:50

Určitě se vyplatí investovat čas a naučit se pracovat s Inkscape a Gimpem jelikož to jsou open source a stále máte přístup k nejnovějším verzím bez toho aby jsem musel stále někomu platit, a navíc jsem nepřišel na věc co by v nich nešla udělat oproti placeným konkurentům.
Další důvod a velká výhoda je že existuje pro všechny operační systémy. :-)

Neučte se pracovat nebo něco dělat v nějakých obyčejných malovátkách. Výsledek bude strašný a vůbec nic se nenaučíte. ;-)
barevnej3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gotzinger 14. 3. 2012 16:57

Pro bitmapy se mi líbí Pinta na Linuxu a Paint.NET na Windows z důvodu, že jsou nejvíce podobné Photoshopu a Paint.NET má kvanta zásuvných modulů. Na Gimp si nezvyknu z důvodu, že vidím okna rozházená po ploše bez jednobarevného pozadí (nyní umí GimpShop nebo možná nový Gimp by mohl do vínku dostat).
Pro vektory Inkscape a pro sazbu Scribus (oboje jak pro Linux tak i pro Win).
gotzinger
Junior

Odeslat příspěvekod Janchi 14. 3. 2012 17:03

Odporúčam GIMP, dokáže to, čo Photoshop a je zadarmo. Mnoho vecí, čo by som v Photoshope nevedel, som tu zvládol bez problémov.
Janchi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod randomofamber 14. 3. 2012 17:06

Zrovna jsem se s kolegou z práce bavil o aplikaci Google Sketchup. Je to spíš kreslící aplikace než na malování, ale to záleží na tom, co má být výsledkem... Jinak na "normální" malování třeba Paint.NET . Na programu až za tak nezáleží. Důležitá je invence umělce. Je-li osoba skutečný umělec namaluje zajímavou věc čímkoli. Přeji mnoho štěstí.
randomofamber
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 14. 3. 2012 17:06

Tak zalezi co chce clovek malovat. Ja cas od casu potrebuju namalovat jen nejaky nacrtek neceho. Napr. rozmisteni nabytku v dome atd. A na tohle se mi prave nejvice osvedcilo ono malovani ve windows. Pripadne Paint.NET: http://www.getpaint.net/ coz je takova rozsirena verze malovani. Na obou programech se mi velice libi jedna vec. Moznost malovat 2mi barvami soucasne. Jednou barvou maluji levym mysitkem a duhou barvou pravym mysitkem. Je to velice rychle a nemusim nekde neco prepinat. Pro to moje malovani nacrtku to je velice dobre, protoze diky tomu mam ten nacrtek hned hotovy.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Moderátor

Odeslat příspěvekod t-fuse 14. 3. 2012 17:11

Od té doby, co jsem se začal věnovat vývoji aplikací pro Android, řeším tvorbu různých obrazových materiálů (ikony, ovládací prvky, ...) v různých velikostech pro různá rozlišení displejů. Obrázky tedy tvořím v Inkscape, což je docela pohodlný editor vektorové grafiky dostupný zdarma. Poté, co obrázek vyrobím a exportuju do různě velkých png souborů, přichází na řadu Paint.NET pro finální ořezání a doladění detailů. Paint.NET ale používám i na jednoduché úpravy fotek (barvy, jas, případně různé efekty).
t-fuse
Junior

Odeslat příspěvekod deny.foox 15. 3. 2012 02:03

Velice se mi osvědčil PhotoFitre Studio X kerý nahradil malování a pro běžné upravování,ořezávání,změnu velikosti,plně dostačuje.
Na hromadnou úpravu fotek,automatickou změnu jasu,odstranění předmětů z fotek,a hlubší úpravu používám Photoshop hlavně pro dokonalou automatiku při označování apod.

S Gimpem jsem se natrápil dost,a na rozdělení na jednotlivá okna jsem si nezvykl.
deny.foox
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Yizzy 15. 3. 2012 05:21

Samozřejmě, že pro klasické 2D malování je nejlepší a úplně bez konkurence CorelPainter. Jeho velmi zdařilý protějšek je Artweaver, placená verze je za 25 euro, volná je zdarma. Ostatní programy jako Paint.Net daleko zaostávají. Ve vektorech je neprofesionálnější AI - Adobe Illustrator, zatímco CorelDraw má velmi příjemné pracovní prostředí a také vysokou úroveň. Není už vůbec pravda, že Gimp se vyrovná Photoshopu a zde zmiňovaným programům, opakuji co jsem napsal nedávno: Gimp je jako auto bez kol. Nemá pracovní barevné prostory, a bez toho to prostě dělat na úrovni nejde. Ve vektorech se Inkskape vůbec nemůže rovnat AI a Corelu, schází spousta možností a nástrojů a hlavně nemá to co dělá dnes vektory královskou disciplínou, a to je mesh fill - síťová výplň. CorelPainter má obrovské možnosti v nastavení pláten, štětců, tlaku a tak dále. Prostě je to bitmatový král.
Yizzy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Buffalo007 15. 3. 2012 06:02

Už ve škole jsem se naučil kreslit v Corelu a už jsem u něj zůstal. Nakreslím si v něm vždycky co potřebuji. GIMP jsem zkoušel a podle mého je to strašně neintuitivní editor. Každou chvíli jsem si mohl začít trhat vlasy, protože mi dělal úplně jiné věci než jsem chtěl.
Buffalo007
Junior

Odeslat příspěvekod panet 15. 3. 2012 06:48

Tak ono asi zalezi co se mysli pod pojmem malovani. Pokud to ma byt v duchu nahrady za win malovani, tak jestli se po tom chce i rychlost a jednoduchost nebo jestli to ma byt graficka specialita s milionem druhu stetcu.

Zmineny Paintnet je urcite dobry v mnoha funkcich i rychlosti startu, na drobnejsi upravy fotek je velmi dobry Photofiltre (okamzity start, jednoduchost, portable varianta, mala instalacka a v pomeru k tomu mraky funkci + pluginy).
Na vektory existuje podobna varianta jako PaintNet (nazev ted nevim, ale neumi to cizi formaty, jenom svoje). Inkscape by mohl byt dobry, kdyby na windows fungoval - vykreslovani je porod a kdo zkusil pretahnout mysi komplikovanejsi objekt (na pomalejsim PC je to uz kolecko s vyplni) vi, o cem mluvim.
a
panet
Junior

Odeslat příspěvekod akira.uzai 15. 3. 2012 07:24

Adobe Photoshop co jiného? Zejména pokud začnete s ním, pak vám ovládání jiných programů zejména Gimpu připadá strašně nešikovné, nelogické a uživatelsky nepřátelské. Mnohokrát jsem se s ním pokoušel začít pracovat ale vždy jsem zjistil, že co mi v PS trvá minutu, dělám v Gimpu mnohonásobně déle. zejména práce s vrstvami je pro mne utrpení.
あきらうざい
akira.uzai
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bunak 15. 3. 2012 07:27

Na vektory je asi nejlepší Inkscape. Je zadarmo, umí to samé co většina komerčních programů a pokud sem tam vložíte bitmapu, pak i s bitmapa pracovat umí, včetně spousty filtrů (nedestruktivních).
Jinak kdybych měl vybírat editor pro práci s bitmapou, který podporuje i vektorové malování, tak můj favorit je Corel (dříve Jasc) Paint Shop Pro od verze X. Za ty peníze (do 2000, při akcích i méně než 1000) dostanete profesionální editor s ovládáním a zkratkami podobnými jako Photoshop, který navíc umí používat i jeho pluginy. Škoda jen, že se Jasc prodal Corelu těsně před portací PSP na Linux (většina ho byla napsaná v Pythonu). Mohl být na Linuxu výborný grafický editor místo obtížně použitelného Gimpu. I tak by ale byla záslužná práce, kdyby se někomu podařilo rozchodit minimálně PSP X pod WIne.
bunak

Odeslat příspěvekod Ondrus-X 15. 3. 2012 07:29

Ano, záleží na tom, co si představujete pod pojmem malování. Podle mě je to myšleno tak, že to má být program speciálně určený pro malování uměleckých děl a na tento účel bych doporučil MyPaint (http://mypaint.intilinux.com/), se kterým se dají dělat opravdová kouzla, nebo pak Artrage, ale zdarma je jen omezená verze, pro plnou si musíte připlatit.
Ondrus-X
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bunak 15. 3. 2012 07:30

A ještě si přidám. Pokud máte trochu více ambicí a chtěli byste na PC opravdu malovat obrazy, tak všem doporučuji skvělý MyPaint.
bunak

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků