Asus P6X58D-E - "New CPU installed" problem

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PC-Man 17. 6. 2012 08:56

Mam dosku Asus P6X58D-E, ktora bola na reklamacii (kvoli inemu problemu) a po jej oprave mam nasledovny problem: Zakazdym, ked PC odpojim z el. siete (vypinacom na zdroji alebo odpojenim z el. zasuvky) mi pri starte doska vypise "New CPU installed, press F1 to configure your system, or press F2 to load default settings and continue". Vzdy musim ist F1 do BIOSu a iba dat save, potom to funguje uz ok. Najprv som si myslel, ze je to bateriou, no nastavenia aj presny cas si BIOS drzi ok. Pri klasickom vypnuti to nevypisuje, no akonahle PC odpojim od siete (staci aj na minutu), hned to pri starte vypise tuto hlasku. Skusal som uz aj reset BIOSu, vybratie a zalozenie CPU, no nic nepomaha. PC inac funguje bezproblemovo, no stve ma ta hlaska - moze to byt skor problem s CPU (Intel Core i7-930) alebo to bude doskou? Ak je to doskou, je to na reklamaciu alebo mate nejaky napad, ako to vyriesit? Prilis sa mi nechce vsetko opat rozoberat a cakat mesiac bez kompu na vybavenie reklamacie kvoli takejto banalite...
PC-Man
Junior

Odeslat příspěvekod soban 17. 6. 2012 12:44

Dej novou baterku.

Baterka může mít malé napětí třeba 1V a už to může haprovat...
Mě udržela hodnoty i když měla 0,5V pouze se zastavovaly hodiny.

Dej novou baterku skontroluj zda propojka na clear cmos drží ve správné poloze... a na 99,999999% to bude OK.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PC-Man 18. 6. 2012 09:19

Bateriu som mal vonku a premeral, je na nej 3V, takze by mala byt v poho (a ta doska je iba cca rok stara...). CMOS clear jumper tato doska nema, na mazanie ma priamo mikrotlacidlo.
PC-Man
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 18. 6. 2012 10:21

Pokud existuje novější BIOS než jaký máš na desce, tak si ho stáhni a naflashuj.
Tonda-B
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FlanK3r 20. 6. 2012 16:00

taky si myslím, že flash BIOSu by stál za úvahu.
sestavy:
1)Ryzen 7 5700X, Asus C7H, TUF RX6800, 2x 16GB 3600 GSKill TridentZ RGB
2)Core i9-13900KF, Maximus Z790 Apex, R5-240x, 2x16GB TridentZ5 7200M DDR5
FlanK3r
Sponsored by ASUS
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PC-Man 29. 6. 2012 18:17

BIOS tam je najnovsi
PC-Man
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 29. 6. 2012 18:29

Mně by zajimalo jestli fakt v biosu nasledně nastaviš default settings at čtu jak čtu nikde to nevidim.Vidim jenom save - což si jde vyložit všelijak.Můj osobni tip je že ne.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PC-Man 29. 6. 2012 23:32

Samozrejme, skusal som uz aj default settings (dokonca 2x) - no nepomohlo... teraz davam iba save, nakolko tam mam zmenene ine nastavenia, ktore by som nerad resetoval...
PC-Man
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 00:56

Kód: Vybrat vše
Zakazdym, ked PC odpojim z el. siete (vypinacom na zdroji alebo odpojenim z el. zasuvky) mi pri starte doska vypise "New CPU installed, press F1 to configure your system, or press F2 to load default settings and continue"

Vypinačem na zdroji jsem PC neodpojoval od koupě.Nelibi se mně to co pišeš - zakaždým.Ze zasuvky tuplem ne,je fakt že mam ochranu kterou považuji za standartni,ale vzhledem k tomu že průměrně vypinam kompl a to pouze vypinam jednou za 3-5 tydnů jinak hibernace atd, tedy nikoliv to co dělaš ty a nedovedu si představit důvod proč to co dělaš ty by mohlo mit jakykoliv důvod absolvovat, bude možna důvod reklamace+nasledneho chovaní zakopanej uplně jinde.Upřimně řečeno pokud je to tak neřeš - reklamuj reklamaci,dal bych neřešil.Důvod pročs to neudělal?Nějaky musí být.PC po reklamaci neni schopno najet - důkaz misto slibů.Hotovo.
Kód: Vybrat vše
nakolko tam mam zmenene ine nastavenia, ktore by som nerad resetoval...

takter podle nějakych navodů :-) ? Nic jinyho v biosu co by člověk nepobral za 3 vteřiny nemůže být.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 30. 6. 2012 06:44

oooooooooo píše:Vypinačem na zdroji jsem PC neodpojoval od koupě.Nelibi se mně to co pišeš - zakaždým.Ze zasuvky tuplem ne,je fakt že mam ochranu kterou považuji za standartni,ale vzhledem k tomu že průměrně vypinam kompl a to pouze vypinam jednou za 3-5 tydnů jinak hibernace atd, tedy nikoliv to co dělaš ty a nedovedu si představit důvod proč to co dělaš ty by mohlo mit jakykoliv důvod absolvovat,


Vypínat to ze zásuvky je dobrá věc, ano když dělám a odběhnu tak to vypínat nebudu, ale jak na PC nedělám víc jak hodinu tak ho vypnu a vypnu vypínač na prodlužce kde mám PC, monitor, bedýnky....

Důvod: šetřím elektřinu (by jsi se divil co ti sežerou zařízení v uspaném stavu), a i šetřím součástky.

Jinak je to napsané i v návodech že když nepoužíváš déle TV že ji máš vypnout ze zásuvky, pak v případě poruchy nevyhoříš atd....(kde jsou ty doby kdy každé zařízené mělo sítový vypínač) hromada požárů je od takových zapnutých věcí.

Například levné PC zdroje když jsou ve standby tak se přehřívá ten zdroj 5V (nefunguje ventilátor) a vysychá kondenzátor a potom roste napětí na 5V větvi až to odejde....

Některé zdroje (bedýnky a pod....) mají pomalu stejný odběr jak hrají i jak jsou vypnuté a když takové zařízení posčítáš po celém domě tak už máš pěkný odběr a proč mít něco pořád v zásuvce když to použiješ jednou za den?

Už nejsou ty doby kdy starý elektroměr nepočítal jak byly zařízení v pohotovostním stavu, dnešní ti změří vše a napočítají.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PC-Man 30. 6. 2012 06:57

oooooooooo: Ked som pisal, ze to vypinam zo zasuvky, nemyslel som tym bezne vypinanie... normalne pouzivam iba sleep, to vypinanie zo zasuvky je cca raz za 2 mesiace - byvam na intraku a ked idem na dlhsiu dobu domov, tak vypinam hlavny vypinac na izbe (aj kvoli inym zariadeniam, mam tam toho dost napojene, tak to nechcem nechavat bez dozoru v sieti). Co sa tyka nastaveni, tak ide o nastavenia profilov regulacii otacok, AHCI modu, vypnutia integrovanej zvukovej karty a podobobnych zalezitosti, ktore su pri resete do defaultu nastavene pre mna nevyhovujuco. Tu ide hlavne o to, ze pred reklamaciou to nikdy nerobilo, pricom po oprave dosky (vymena jedneho rezistora pri PCI zbernici) a poskladani PC to zacalo robit. Preto by som chcel vediet, ci moze by skor poblem v CPU (napr. poskodenim nejakeho kontaktu pri rozobrati/skladani... aj ked je to malo pravdepodobne) alebo je to skor chyba zakladnej dosky (ten rezistor nemal nic spolocne s CPU, tak preto by to bola divna nahoda).

A nereklamoval som to zatial preto, lebo sa chcem najprv uistit, ze nemoze by problem niekde inde - preto tu aj pisem (nakolko reklamacia trva cca mesiac, iny zalozny PC nemam a ak sa mi to ma vratit po mesiaci s vyjadrenim, ze doska je ok, tak dakujem pekne... asi najidealnejsie by bolo pozicat si iny CPU do 1366 a skusit to s nim, no zatial sa mi taky CPU nepodarilo zohnat...)
PC-Man
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 08:49

nastaveni jaké maš ted jsou uplně podružne protože tvůj bios umi přece PROFILY,takže si můžeš naskladat libovolny nastaveni udělat profil ten uložit a hotovo.
Kód: Vybrat vše
Vypínat to ze zásuvky je dobrá věc, ano když dělám a odběhnu tak to vypínat nebudu, ale jak na PC nedělám víc jak hodinu tak ho vypnu a vypnu vypínač na prodlužce kde mám PC, monitor, bedýnky....

Důvod: šetřím elektřinu (by jsi se divil co ti sežerou zařízení v uspaném stavu), a i šetřím součástky.

Blbost se šetřenim součastek ,ktera neuvěřitelně hodně roků neplati.Podle tebe by mimochodem stroj kterej běžel prakticky 6 let v kuse už neměl existovat a byl anihilovanej.Uspany stav a uspany stav je taky rozdil.Tak schvalně mimo řeči o tom kolik to žere - kolik to tedy žere doopravdy at se podivím :-)
Co se tyče levnych zdrojů - to je celkem každeho věc co si koupi za A, za B od roku 1992 jkdy jsem opravdu vypinal počitač ze zasuvky se celkem hodně změnilo,za daleko, daleko důležitějši od jiste doby považuju dobrou UPS,to co vy mate doma vas moc neochrani v připadě solidniho maleru.No a o bedynkach se bavit v teto souvislosti a televizich to snad ani nema cenu komentovat,nevim tedy jak to maš řešeno ale v mojem připadě vypnuti beden od proudu - neovlivni to jestli PC je nebo neni vypnuty vypinačem.
Každopadně
Kód: Vybrat vše
A nereklamoval som to zatial preto, lebo sa chcem najprv uistit, ze nemoze by problem niekde inde
šance to zjistit ve foru - když hlaška je jasná - co znamená si můžeš najit na webu a víc ti nikdo nemůže na dalku řict.Protože nic nenaměří a fyzicky u toho neni,takže dostals tradični radu ktera se dava když se prostě nevi co s tim je a co udělat - flashni Bios :-) Což vzhledem k tomu že na stejnym Biosu to nedělalo předtim je blbost.Osobně bych reklamoval.Hodně divna shoda nahod že se to děje od okamžiku kdy ti to vratili.Měsic vydržiš ale ted si představ že se ti povede něco kvůli čemu ti reklamaci neuznají - většinou něco takovyho hledají dřiv než zavadu.
Už kvuli tomuto
Kód: Vybrat vše
Pri klasickom vypnuti to nevypisuje, no akonahle PC odpojim od siete (staci aj na minutu)
- klasicky OK - od sitě špatně - děje se to po navratu z reklamace bych moc nevahal.Pokud seš si jistej žes ty nic nepoškodil při montaži,neni moc co řešit.3koda že doma ani na škole nemůžeš najit někoho s kym bys udělal přehoz.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Abox 30. 6. 2012 09:23

".....Bateriu som mal vonku a premeral, je na nej 3V, takze by mala byt v poho....." baterka v pohode muze byt, ale zrejme nejde ta stava z ni do desky (studak, nejaky prdly kondik...)..?
Kdyz se ti vynuluje nastaveni BIOSu po vytazeni od elektriny, tak je to evidentni. Jinak se taky prikladam k nazoru, ze je capina vytahovat veci z elektriky. Doma nechavam zaple vsechno, a pri poslednim vyuctovani elektriky jsem mel 2 a pul mesice vlastne zdarma (aby mi nemuseli vracet zpatky).
Abox
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 30. 6. 2012 09:23

Například video vypnuté 10W, DVD 7W, PC jsem neměřil, bedýnky 3W, monitor 5W.

A jinak dřív byly součástky kvalitnější víc vydržely, dnes jsou to aušusy (neznačkové uplné šmejdy, značkové míň) obzvláště kondenzátory. A kdysi mělo každé zařízení síťový vypínač a při vypnutí to bralo tím pádem 0W.

Doporučuji přečíst: http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm

Víc k tomu nemám co říct každý ať dělá podle sebe.... já co nepoužívám delší dobu vypínám ze zásuvky, na prodlužovačce vypínač a pod....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oooooooooo 30. 6. 2012 10:03

Kód: Vybrat vše
Například video vypnuté 10W, DVD 7W, PC jsem neměřil, bedýnky 3W, monitor 5W.

To jsem rad - jedine podstatne je totiž to PC jsem neměřil,byl jsem strašně zvědavej na vysledek co nahodiš,udělal bych si z něj představu co si představuješ po d tim že je PC uspane.Jak řikam nechapu co sem pleteš video a bedynky a monitor :-)Nevim jak ty ale ja mam bedny na upně jinym vypinači takže blik,hotovo...A obecně
Kód: Vybrat vše
já co nepoužívám delší dobu vypínám ze zásuvky, na prodlužovačce vypínač a pod....
psal jsem ti něco o UPS,to doporučuju pro změnu tobě přečist.
Na ten odkaz jsem se podival a celkem jsem se pobavil.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků