Motherboard odmítá funkční a kompatibilní RAM

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod andrewz 13. 7. 2012 12:46

Zdravím. Vyčerpal jsem všechny možnosti, jak problém odstranit, tudíž bych chtěl před koupí jiného motherboardu o pomoc poprosit vás.

Vznik problému: Dotykem s radiátorem jsem se zbavil statické elektiřiny. Měl jsem v úmyslu na archaické základní desce se socketem 423 (Pentium 4, P4VXASD) zaměnit 256 MB RAM za modul 512 MB RAM (byl vyjmut z jiného fungujícího PC). Zkusil jsem všechny kombinace zapojení, ale bez úspěchu. Dobrá, situaci lze vysvětlit nekompatibilitou. Největší problém ale spočívá v tom, že i když jsem 256 MB modul vrátil do stejného slotu, počítač odmítá vstoupit byť jen do fáze post testů. Od doby, co jsem prvně kvůli upgradu vyjmul 256 MB modul, se dočkávám jen naběhnutí větráků a tří dlouhých pípnutí, která se po krátké pauze opakují, ať už je paměťová konfigurace jakákoliv. V manuálu o pípání není ani slovo, podle typu BIOSu (AMI) by mělo jít o problém s RAM. Ta je ovšem funkční (256 MB modul na jiné desce funguje), kompatibilní (dříve na stejné desce běžela) a správně zasazená.

Zkusil jsem:
- opakovaný restart
- odpojit od napájení (po dobu dvou hodin)
- vyjmout všechny přídavné karty včetně VGA
- vyjmout baterii pro zachování nastavení BIOSu (po dobu půl hodiny)
- resetoval nastavení BIOSu přesunutím jumperu
- pečlivě vyluxovat a očistit paměťový slot na MB

Napadá prosím někoho ještě něco?
andrewz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Milanr1 13. 7. 2012 14:59

A/ Pochvala: profi postup!
B/ Pokárání:
porušil jsi základní pravidlo IT: do funkčního systému se nesahá! ;-)
Co s tím?
1) Sběrný dvůr.
Tenhle horoucí stařeček si už dávno zasloužil odpočinek.
2) Prostudovat:
viewtopic.php?f=932&t=1131316
3) Vybrat.
4) Doplnit dle potřeby.
5) Zkonzultovat výběr s odborníky.
6) Pořídit.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 13. 7. 2012 19:23

Je ta baterka nová?
Lepší než vysavač je stlačený vzduch a isopropanol, nebo líh na paměť i slot.
Má ten stařec v pořádku kondenzátory?
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radim33 14. 7. 2012 12:13

Dotyk s radiátorem je chyba, pokud počítač na stole byl od radiátoru a tím země dokonale izolován, tím ses mohl naopak nabít. A desku tím dotykem potom zničit. Spolehlivější je vybití na zemnění, krabici počítače nebo nulu zdroje nebo u základní desky na kontakt šroubku na otvoru neboli zemnění desky
Anebo byla základní deska už načatá a tou manipulací jsi ji nějak dodělal.
Řešení:
Pokud máš málo peněz, projížděj aukro a další bazary a hledej podobnou desku, které bude k zbylému hardware pasovat. A pro jistotu prověř zdroj, pokud je stejně starý jako byla deska.
Pokud máš dost peněz, tak obnov počítač. Pravděpodobně ekonomicky nejlépe pro běžné použití bude vycházet kompletně všechno zakoupit nové nebo použité tak maximálně cca 1 rok staré.
radim33
Junior

Odeslat příspěvekod andrewz 14. 7. 2012 12:50

Díky za reakce. Zkusil jsem co jsem dřív ještě nevyzkoušel, ale marně. Nejspíš bude skutečnost taková, že deska byla opravdu načatá a já jí definitivně oddělal. :-)

Problém budu řešit nákupem jiných komponent. Každopádně díky za pomoc.

Mohl bych poprosit o širší rozvedení tématu "Spolehlivější je vybití na zemnění, krabici počítače nebo nulu zdroje nebo u základní desky na kontakt šroubku na otvoru neboli zemnění desky"? Úplně jsem nepochopil, jak se spolehlivě zbavit statické elektřiny. Nejsem elektrotechnik. :oops:
andrewz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radim33 14. 7. 2012 17:46

Elekrostatická elektřina vzniká hromaděním elektrického náboje na izolovaném předmětu z vodivého materiálu. Hromadění vzniká třením. Takové předměty vzájemně nebo proti zemi pak mají rozdílný elektrický potenciál, který se při přiblížení vyrovnává jiskřením. Jedná se o napětí řádu jednotek až mnoha desítek kilovoltů, což znamená jistření milimetry až centimetry a o proud tak asi do desetiny, setiny miliampérů. Viz fyzika pro střední školy.

U základní desky na tom stole, pokud byla skutečně zničena statickou elektřinou, došlo nejspíš k tomu, že deska byla od země izolována a tak na vodivých částech desky vznikl od země odlišný elektrický potenciál. Dotknutím radiátoru jsi se nabil potenciálem země a přiblížením k desce se potom rozdíl vybil jiskrou někde do desky, třeba při vkládání Ramky. Elektrostatická jiskra by neměla nadělat paseku, pokud by nebyla velká a šla přímo do největší vodivé části, do zemnicí plochy desky. Ta je právě vyvedena kolem otvorů, kterými se deska šroubuje do krabice. Pokud se i velmi malá jiskra trefila do datových vstupů, třeba na konektoru RAM, proud jiskry prošel přes datovou elektroniku a zničil třeba závěrně pólované přechody PN nebo izolaci uvnitř MOS elektroniky.
Datové vstupy, třebas ve venkovních konektorech PC, jsou proti elektrostatickým jiskrám víceméně ošetřeny ochrannými elektronickými obvody a blízkostí uzemněné kovové krabice, ale samotný vnitřek, střeva počítače jsou určeny pro montáž kvalifikovaným montážníkem, kde se předpokládá, že tam právě díky ochranným opatřením elektrostatické jiskry nehrozí. A tak tam dovnitř elektroniky ochranné elektronické obvody nedali.

Neboli se zemí má být propojen i montážník i přes vhodný kontakt montovaná elektronika
radim33
Junior

Odeslat příspěvekod andrewz 14. 7. 2012 17:57

Děkuji za obsáhlou odpověď, ale Tvoje snaha bohužel nedopadla na úrodnou půdu. :oops:

Jak mám prosím postupovat, abych předešel poškození komponenty statickou elektřinou? Jaký úkon mám provést, abych se statické elektřiny zbavil?

Omlouvám se za svou zaostalost. :-[
andrewz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 14. 7. 2012 19:37

Pokud jsou komponenty namontované stačí se dotknout něčeho co je propojeno se zemí co je v zařízení, čili u pc něčeho co není izolované a je spojené se zemí, zadní krytka karet, šroubek kterým drží MB a pod...
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 14. 7. 2012 20:45

V zavislosti od toho ako si "prehybal" tu dosku zasuvanim RAM modulov do petic, si ju zober pod lupu a velmi dobre preskumaj praskliny spojov na tistaku.
Ak sa ti podari objavit nejake nezrovnalosti da sa to riesit pajkou.
Byvaju to velmi obtiazne chyby a velmi spatne diagnostikovatelne. Nezriedka sa ani pod lupou nepodari nic objavit pokial nevies co mas hladat. Skuseny elektronik-vyvojar by mohol pomoct.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EskymakCZ 14. 7. 2012 21:41

Ještě že jsem na podobné případy vybaven plnou bednou podobně starého šrotu, kterým ten mrtvený můžu během pár minut nahradit. :-D
EskymakCZ
Junior

Odeslat příspěvekod radim33 15. 7. 2012 11:12

Doplním. Dříve, než začneš sahat na něco potencionálně citlivého na statickou elektřinu, dotkni se toho zemnění.
U základní desky nejdřív sahám na kontakty kolem rohového otvoru pro šroubek, než začnu něco na desce dělat

Jinak vznik statické elektřiny závisí hodně na okolním prostředí. Kde je hodně plastů, a to hlavně nekvalitních nebo starších, vzniká hodně statické elektřiny. Týká se to i látek z umělých vláken. Novější výrobky už v sobě mají zabudované látky, které zvyšují elektrickou vodivost a tak vznik statické elektřiny omezují. Taky když se člověk vysprchuje a vymydlí, vezme na sebe čisté oblečení, vytváří víc statické elektřiny než když je v nějakém ušpiněnějším propocenějším oblečení. Aviváž by taky měla vznik statické elektřiny z oblečení snižovat.

Prohnutí a následné popraskání spojů by taky mohl být pravděpodobný vznik poruchy. Prasklina se vůbec nemusí zjistit, protože základní deska PC má spoje v několika vrstvách i uvnitř desky. A když je deska starší , spoje budou o to křehčí. Já se vždycky snažím zespodu desky tlačit proti , aby se deska neprohýbala.
radim33
Junior

Odeslat příspěvekod jadus 15. 7. 2012 14:55

Tady radima bych nebral zrovna dvakrát vážně i když to možná myslí dobře. Pokud chceš předcházet podobným poškozením, kup si antistatický náramek, který se píchne na zemnící kolík u zásuvky a máš vystaráno.

3 dlohá pípnutí nemusí nutně znamenat problém s RAM, ovšem často to tak bývá. Hádám z prachu na zemi, protože jsi nenapsal (naní to povinost) jaký BIOS má deska, nicméně vsázel bych na to, že nevybité kondíky a tvoje prsty udělali jistý fyzikální jev mezi dvěma kontatky, které pravděpodobně vedli k dosti citlivé součástce.

No a nebo vsadíme na častou teorii Milana a to je, že při pokusu o zásah do HW, zafungovalo HW *****ítko, které by výrobce desky označil jako fatální selhání HW.
Od BPU po BFU
jadus
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků