Huawei HG622u - kvalita wifi ?

Poskytovatelé a technologie, dial-up, ADSL, kabel, optika, bezdrátové připojení

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod budo 19. 7. 2012 10:10

Jsem s notebookem 3m od tohoto modemu, mezi nimi jsou otevřené dveře, modem je umístěný nade dveřmi z druhé strany příčky z plné cihly dané takzvaně na půlku. A síť se mi odpojuje několikrát za hodinu. Modem jsem již reklamoval. Stejnětak se mi odpojuje i druhý NTB o patro níže. Modem mám cca 3,5 měsíce. Již jsem jej jednou z tohoto důvodu reklamoval. Byl mi vrácen s vyjádřením "vyměněna elektrická součástka" - no kdo by to byl řekl?! To je ale skutečně detailní popis úkonu provedeného v rámci reklamace modemu ?! Problém však trvá stále dál. V době reklamace jsem měl oproti vratné 1000 Kč záloze zapůjčen nějaký jiný typ staršího "wifi modemu" a vše běželo bez sebemenšího problému. Dům je starý 70 let, stavěný z pálených cihel a neobsahuje žádné prvky rušící wifi signál.Vyjdu-li s NTB a spuštěným Netstumblerem cca 30m před dům, najde se mi asi 20-30 wifi sítí. Pro nastavení té své jsem dokázal najít správně kanál 9 tak, aby nejbližší kanály použité okolními sítěmi byly 7 a 11 - tedy ob 2. Z okolních wifi sítí doma vidím občas jen jednu. K vzájemnému rušení tedy nedochází a z doby reklamace modemu Huawei HG622u, kdy jsem měl od O2 zapůjčen náhradní jiného typu, se problém padání sítě neprojevil.

Z výše popsaného plus z kusých dotazů a vyjádření dohledatelných na webu nabývám silného dojmu, že tento typ modemu nemá kvalitní wifi a má potíže s konzistencí wifi signálu. Nechci se pouštět do neelegantních řešení na bázi zapojení dalšího wifi AP za Huawei. Proto jsem si od O2 pořídil modem s wifinou.

To mám jako donekonečna utrácet svůj čas opakovanými reklamacemi ? Na to je můj čas vzácný. Dokáže se k tomu prosím někdo ze zkušených vyjádřit tak, abych to mohl vyhodnotit jako skutečně funkční podporu ?

Děkuji.

PS: než jsem toto napsal, tak mi síť snad 5x spadla .... nevydržel jsem a vytáhl a připojil staré AP StraightCore WRT-312
budo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bari007 19. 7. 2012 10:14

Zkus změnit umístění toho WiFi routeru. Tebou popisované umístění je dost nevhodné.

Vysílač by měl být +- ve stejné výšce jako přijímač, v blízkosti antén by neměla být žádná překážka alespoň 20 cm, ideálně alespoň 50 cm. Signál by neměl procházet žádnými překážkami (dveře, stěny, ...).
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 7. 2012 10:45

1. Pre objektivne hodnotenie treba robit meranie a na zaklade meriania sa da dospiet k zaveru.
2. Suscastne vyrobky (napr.aj automobilov) nepredpokladaju u uzivatela hlbsie znalosti z oboru fungovania zariadenia okrem zakladneho uvedenia do prevadzky popisanej v uzivatelskej prirucke.
3. Nikto ti nezakazuje si spravit vysoku skolu s kandidaturou aby si poznal hlbsie a do detailov "ako to funguje", co ti da hlbsie vedomosti o tom aby si mohol rozne vyrobky porovnavat a hodnotit, ktory je lepsi a ktory horsi.

To je len na uvod do problematiky "roznych" veci nielen wifi.
Da sa spomenut aj to, ze ludia v predaji nemaju potrebne zalosti z oboru "fungovania" veci. Ich cielom je vyrobok predat, tudiz sa ich tazko budes pytat na to co je lepsie, pokial to vztiahnes na tvoju potrebu a hladanie odpoveda na otazku co je pre teba lepsie.To nikto nevie co je v tvojom pripade lepsie (pokial to nezmeria).

K veci:
1. starsie wifi maju casto mensi vykon (preskumaj technicku specifikaciu)
2. starsie vyrobky maju castokrat lepsie odladeny firmware
3. Nielen router moze byt na vine, castokrat je na vine ovladac wifi v pocitaci, ktory sa nevie vyrovnat s malokvalitnym signalom, co dava na znamost ustavicnym odpajanim
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod budo 19. 7. 2012 10:45

Bari007: Tak to je první rada toho typu a nejsem z ní nadšený, protože to by znamenalo, že bych musel tahat po baráku kabely, abych mohl modem přemístit .... zároveň musím napsat, že se StraightCorem to ze stávajícího umístění zatím nepadá a tudíž vidím řešení wifi části u Huawei skutečně jako nedostatečné ....

Hunter21: No po zapojení staršího AP to běží v pohodě, pingám beze ztráty packetu a ohledně ovladače .... těžko posoudit, ale jeden NTB je Lenovo T61 - tedy předpokládal bych dostatečně odladěný NTB, druhý (ten dole) je starý Accer s USB wifi adaptérem ....
Ohledně exaktního změření síly a konzistence signálu neznám nikoho, kdo by u nás na to měl přístroj a zkušenosti, zkusím se poptat. Nicméně to vypadá, že budu muset nechat zapnutý ten StraightCore a bude po problémech ....

Pánové díky za Vaše názory, beru si z toho výsledek a ten je, že Huawei modem má fakt horší wifinu než má to AP SC WRT-312 a při příštím případném nákupu (byť to stálo 1 Kč) si raději předem zjistím, co a jak ....
budo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bari007 19. 7. 2012 10:57

Jak už ti napsal hunter21, WiFi je dost velká věda. Je to ovlivněno spoustou dalších faktorů, kde velkou část ty nejsi schopen nijak ovlivnit.

Každé zařízení se chová jinak, dokonce i dvě stejná zařízení se s různými firmware mohou chovat jinak, stejně tak i síťové karty s různýma ovladačema se mohou chovat jinak.

Spojení může ovlivnit i poloha antény změněná o pár centimetrů nebo poloha celého routeru nebo notebooku o pár centimetrů, stejně tak i poloha dveří do pokoje, pohyb lidí v místnosti apod. Proto není WiFi určená pro provoz v uzavřených prostorech, protože má nepředvídatelné chování. Signál se od všech předmětů odráží, od různých předmětů se ale odráží různým způsobem.

Jak se podle toho zařídíš už je na tobě. Můžeš zkoušet laborovat, měnit, posouvat, testovat, zkoušet. Nebo sáhnout na jistotu, kterou je kabelové spojení.
Já proto vždy sázím na jistotu, kterou je kabel. Pokud je to alespoň teoreticky možné, vždy se snažím zařízení připojit kabelem.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 7. 2012 11:07

Problematika merania signalov (nielen wifi) je velmi specificka zalezitost.
Da sa povedat, ze technika sa tak skomplikovala, ze potrebne znalosti a vybavenie ma len vyrobca, technicke univerzity a metrologicke ustavy. Ostatni hodnotia vyrobky len podla "dojmov" a to casto este cudzich.
Skoda, ze si to uzavrel tak stroho konstatovanim, ze vyrobok XY je spatny, pretoze on naopak spatny nemusi byt. Riesit treba vzdy dve strany, pretoze obidve strany sa podielaju na spojeni.
Ako som spominal, to ze sa ti to odpaja je vecou ovladaca v pocitaci. Router nema nic s odpajanim. Existuje moznost, ked router vysle odpajaci signal, ale ma to presne specifikovane kedy tak moze spravit. Napriklad ked vypnes pocitac natvrdo, alebo ho prenesies tam kde neni signal, pripadne sa router resetne tak Router dava pokyn na odpojenie konkretnej (alebo vsetkych) stanice.
Inak nikdy pokyn na odpajanie nedava. Tudiz ja by som hladal na pocitaci. Kde to budes ale hladat ty, je na tebe.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod budo 19. 7. 2012 11:34

Ve vší úctě ....

Už jsem absolvoval:
několik hodin svého hledání chyba
asi 20 telefonátů s operátory O2 a nějaké maily s nimi
telefonáty a hovory s kamarádem adminem
reklamaci = 2x zbytečná cesta do obchodu O2 a blokovaná 1000 Kč
XY pokusů, diagnostik a nastavení

Modem stál od O2 1,- Kč. Ale výše uvedenými činnostmi mne stál minimálně 3000 Kč v mém čase a spíš víc.

Potřebuju pracovat, to mne živí. Naopak si nemohu dovolit laborovat dále s věcí, která nefunguje dle očekávání a instrukcí dodavatele na bázi mount & forget. Odpojujou se mi dva různé notebooky a někdy se nepodaří připojit mobil (N E52). Dříve se starým Zyxelem a StraightCorem se to nestávalo a když, tak zcela vyjímečně (1x za měsíc dva). Půjčil jsem si dočasně i netbook, u kterého se projevil stejný problém odpojování. To je víc než dost důvodů, proč nehledat chybu v NTB, ale proč ji vidět v zařízení. Navíc NTB mám služební a jistě ne špatný či špatně nastavený, jinde funguje.

Díky za Vaše vyjádření vážení, nicméně ve vší úctě je nejrychlejším a nejspolehlivějím řešením mého technického problému starý StraightCore WRT-312 a ten tam taky nechám.
budo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mike.M 19. 7. 2012 12:21

Vis jak se siri signal mol anteny? v kruhu jako je houmrova kobliha, a to tak ze antena je jakoby uprostred te diry, proto prvne doporucuji otocit antenu tak aby ten prstenec pokryl prave jiz obyvatelnou cast. dale proc tahat kabely, kdyz kabely uz jak tak tusim jsou privedene. proste se na to pres spojku nacvakne dalsi kablik a posune se modem nize... Ale nej reseni je kupit TP LINK za 500,- pripadne i drazsi a napojit jej jako AP. 10min prave. Ja mam te Huavei od O2 a signal prave vpohode i v druhe kancelari i prez zavrene dvere
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 19. 7. 2012 12:27

Ten modem není špatný (samozřejmě jsou lepší).

Já jeho signál chytnu v druhém baráku vzdálenost od routeru 40m signál jde přes 2 tlusté stěny, samozřejmě signál už je špatný, ale ještě to funguje bez výpadků na 1Mb/s, ovšem je to na vesnici takže nic ho neruší - ostatní wifi kanály jsou daleko.

Samozřejmě na 1Mb/s se to nedá provozovat pro rozumnou práci tak jsem vybudoval mezi barákama wifi spoj a krabičky jsem dal za okna ....

Prostě wifi v adsl modemech nejsou nic moc obzvlášť jak mají integrované antény.....

Jak ho vůbec máš - je postaven? Pokud leží tak je signál o hodně slabší, můžeš ho mít třeba otočen tou anténou u stěny atd.....

Prostě skus polaborovat s umístěním.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rammstein 19. 7. 2012 13:28

My ten modem máme doma taky. Síla jeho Wifi signálu hrozně kolísá, tím i rychlost. Je to fakt tragédie, co O2 lidem cpe. Předtím jsme měli jiný od O2, ten fungoval dobře. Pak nám šoupli tohle a nedá se s tím pracovat.
rammstein
Junior

Odeslat příspěvekod Mike.M 19. 7. 2012 13:44

To nejlacinejsi na trhu lidem cpe. Ale za priplatek muzes mit kvalitnejsi od O2
Zivot je kurevsky tezky.
Mike.M
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 7. 2012 13:49

rammstein:
To, ze signal kolise je bezny sprievodny jav prijmu signalov v prostredi s odrazmi. Kolise to tym viac, cim si od zdroja signalu dalej a cim viac prekazok signal prekonava.
Mozem si to dovolit napisat, pretoze sa zhruba 20 rokov zaoberam meraniami signalov a poslednu dobu hlavne wifi.
Ak by sme to zovseobecnili tak kolisanie signalu je mozne pozorovat pri akejkolvek interferencii (zoslabovanie a zosilovanie sinusovej vlny si niektori vybavia zo studia na skole).

budo:
Ako vidis na svojom priklade, v sucastnosti sa odstranuju problemy skusanim roznych typov zariadeni. Nehlada sa problem, pretoze na odstranovanie problemov nema nikto cas.
Okrem toho casu samozrejme nema potrebne vzdelanie (okrem toho, ze robi predajcu/dodavatela) a technicke vyvabevenie na zistenie problemu.
Mozno ti to bude jasnejsie preco sa to takto robi ked ti poviem, ze meracie laboratorium a vyskoleni ludia v nom stoja pekne prachy. Labak 10mil $US + platy pre spickovych ludi v obore. Dovolim si tvrdit, ze takuto vec maju tak zhruba 2-3 ustavy v celej republike.
Ked ti to funguje s WRT-321 tak ho pouzivaj a nerezculuj sa nad hladanim problemu o ktorom nemas znalosti.
Cest praci !
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod budo 19. 7. 2012 14:32

Mike.M: HUawei má integrovanou anténu, takže laborování se směrováníám antény bych neřešil. Pokud se týče tahání jakýchkoli drátů a kabelů, nepřipadá v úvahu, to je dané tím, jak je přivedena linka do domu, že je to na schodiště, že jsem tam při rekonstrukci přivedl elektriku pro modem a už to nebudu nikam předělávat a dělat si doma zase bordel Obrázek
Obrázek
Obrázek
Nerozumím, proč mi radíš, abych investoval 500 Kč do TP-linku, když mne modem stál 1 Korunu a mám k dispozici starý a funkční StraightCore WRT-312...

Soban: nepsal jsem, že signál nemám, ale že padá .... běžně můžu s NTB na 20m od baráku, ale v 99,9% leží NTB 3m od modemu a nikam s ním nechodím. A občas chytnu síť i na cca 130m na mobil .... problémem je, že na vzdálenosti 3m od modemu mi síť padá třeba 20x za hodinu a s tím se nedá dělat ....

Rammstein: no díky za tvůj post, aspoň jeden člověk mi tu potvrdil stejné chování modemu a sděluje stejnou věc - tento modem není dobrou volbou, pokud se chci připojovat přes wifi.

hunter21: promiň, ale tvůj post vzhledem k mému dotazu a popisu situace, záměru a následnému použití SC WRT-312 chvíli po vyvěšení úvodního dotazu nemá pro mne jinou informační hodnotu, než tu, že mi sděluješ, že jsi odborník na měření wifi signálu, že já tomu nerozumím a že tvé služby lidé nevyužijou a raději si koupí jiný přístroj .... jo, a abych použil to, co už zapojeno mám. Krom toho se nemám rozčilovat, věř, že se nad tím rozčilovat nechci a jediné, co jsem udělal, že jsem před vytažením CS WRT-312 ze šuplíku vznesl dotaz doufaje, že bych mohl přehlédnout nějakou triviálnost a někdo by mohl poradit co s tím. To se nestalo, s WRT pingám půl dne beze ztráty, a že mi nad schodištěm visí o jeden krám navíc a žere o pár watů více, s tím se srovnám spíš, než abych běhal reklamovat modem, co mě stál Korunu nebo si jeho signál nechal diagnostikovat odborníkem jako jsi třeba ty. To se mi nevyplatí, což chápeš, tak mi ve vší úctě k tobě uniká praktický význam tvého sdělení.... promiň a díky.
budo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 19. 7. 2012 15:47

Podle fotek - absolutně nevhodné umístění! (Jakékoliv wifi)

Skus ho dát níž - aspoň do úrovně futer, antény nezáří dolů takže když máš router nahoře a NT dole tak je to jasné chytáš pouze nějaké odrazy.

Nevím přesně kde ten router má umístěné antény a jak směrované - neměl jsem ho nikdy rozebraný.

Skus ho provizorně postavit na parapet okna co to udělá....případně ho dát vzhůru nohama a pod....chtělo by to zjistit kde je v té krabičce anténa....

Ale na 100% bych ho dal níž co to půjde (pokud nechceš signál v patře a potom je lepší ho dát do patra).
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hunter21 19. 7. 2012 18:16

budo:
Zle si pochopil moju reakciu. Chcel som ti objasnit, ze bez premerania je tazke najst riesenie pre "tvoj" konkretny pripad a situaciu. Vida, moj prispevok zabral a dokopal si sa k tomu, ze si odfotil situaciu. Dakujeme. S tymto sa uz da "pracovat"...

Prva vec je nedavat anteny blizko steny. Asi ta nebude zaujimat preco to tak je. Druha vec, smerovanie (natacanie) anten, alebo samotneho pristroja treba robit skusmo. Samozrejme je dobre ak sa to nerobi ako zo serialu "a je to", ale v bezdratovej utilite na pocitaci sa sleduju hodnoty "kvalita signalu" a pripadne aj "sila signalu".
Ping moze byt tiez, ale je to posledna moznost ak nieje k dispozicii utilita, pretoze ping ma male rozlisenie. Ked ping hovori, ze je nieco spatne, tak to uz je velmi spatne.

Ako zaklad je skusat a testovat. Nikto to za teba nespravi pokial neinvestujes viac ako korunu napriklad za technika, ktory vie co a ako.
hunter21
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků