Řešení domácí sítě

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zmateny 23. 2. 2013 11:06

Zdravím Vás pánové,
opět bych chtěl poprosit o radu při řešení domácí sítě. Pro lepší orientaci jsem nakreslil obrázek, jak situace vypadá nyní.
http://imageshack.us/photo/my-images/845/internets.png/

Přípojka na internet je v druhé místnosti, takže kabel jde přes dveře, které se občas zavírají, co moc nepřidává na životnosti kabelu. Přípojka je navíc jen jedna, takže aktuálně je TV bez připojení, co bych chtěl změnit, jde o Samsung SMART TV. Kabel vede do už nyní cca 7 let starého switche DLink DES 1005D verze K2, ze kterého pak jdou dva kabely do dvou desktopů.

Jde o panelák, kde majitel má připojení od UPC, které dál rozvádí mezi jednotlivé nájemce. Ke kvalitě připojení se tady nebudu vyjadřovat.
O co mi teda jde: připojení na internet chci mít jak v desktopech, tak v televizi. Navíc do elektronické rodiny přibude zanedlouho tablet a iPhone, proto přemýšlím, že bych byt pokryl také wifi. V bytě detekuji 3 různé zabezpečené wifi z bytů kolem, ale signál je minimální. Byt má rozlohu 40m2.

Výši investice moc nedokážu odhadnout, ale představuji si ji max na 6000Kč. Přemýšlel jsem, že bych k přípojce dal třeba TP-Link TL-WDR4300 nebo 3600, z něj by šel krátký kabel do TV, ale pak nevím jestli dva kabely do PC opět přes dvěře nebo jenom jeden kabel do nového switche a z něj pak opět dva kabely. Nebo spíše dát do vedlejší místnosti AP a z něj vést dva kabely, tím bych nemusel řešit spojení router-switch. Nebo zda zakopit do desktopů wifi. Už tak je někdy internet zoufale pomalý.

Za Vaše rady předem děkuji.
Zmateny
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 2. 2013 11:10

Obrázek není vidět. Obrázky dávej přímo do příspěvku jako přílohu.

Kolik počítačů můžeš připojit? Jde o to, jestli pořídit router nebo jen switch/AP.

Dávat kabel do dveří je hloupost. Udělej díru do stěny a kabel protáhni tou dírou.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PavelBBB 23. 2. 2013 11:16

nazdar,

myslim si že když tam dáš nový router AP pro domací použití TPlink v cene od 600 - 800 Kc a natahnes par nových kabelu s vyvrtáním pres zed ne pres dvere tak se vlezes se sikovnym klukem ktery ma vybaveni (vrtacku, dlouhy vrtak, kleste, chut k praci , sadru) do 2500 korun.

budes mit WIFI
budes oddeleny od stavajici site
budes mit nove kabely

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 2Z90UB1SBA

pavel
PavelBBB
Junior

Odeslat příspěvekod Zmateny 23. 2. 2013 12:02

Děkuji za rychlé odpovědi pánové. Nicméně bydlím v podnájmu, myšlenka vrtání už tady byla, jedině zjistit, jak se k tomu postaví majitel.

K tomu dotazu, kolik můžu připojit PC to sám netuším a mám dojem, ze ani sám majitel paneláku to moc netuší a neřeší. Aktuálně by měla být situace taková, že v paneláku je 41 bytových jednotek a z toho je cca 28 připojeno na internet. Internet je od UPC, buď jde o 2 60mb linky, nebo o 3 30mb. Za router je vložen ještě Zyxel ZyWall USG 100, o kterém si majitel myslel, že bude dělit spravedlivě rychlost mezi jednotlivé účastníky. O jeho nastavení majitel nemá ani páru. Proto je tady internet žalostný, klasickým errorem je server DNS neodpovídá a i když si nastavím třeba Google nebo OpenDNS, pak je error počítač je správně nakonfigurován, ale server Microsoft neodpovídá. Takže je to o nervy. Důvodů proč to trpím je více, jednak, je otázka jak dlouhou v tom podnájmu budu a druhá věc je cena atd.

Proto jsem přemýšlel nad úplným oddělením mé sítě od ostatních. Proto jsem navrhnul i klidně dražší router.
Zmateny
Junior

Odeslat příspěvekod PavelBBB 23. 2. 2013 12:18

hele ta jedna dira asi nikoho nezabije pokud najdes nekoho sikovneho tak po odstehovani a vytmeleni diry a trochu barvy to nebude videt, stejne dalsi najemnik tam bude asi vrtat taky,
investice do drazsiho routeru nevyresi kvalitu internetu v domě (jedine vlastni pripojka) i když budes mit mikrotika tak vysledek bude stejny " nekvalitni net" idealni by bylo domluvit se s majitelem domu a ostatnimi najemniky at se to resi globalne, to je nasadit opravdu kvalitni routery s rizenim provozu "bandwitch" a kvalitnim clovekem ktery by to dal do kupy. a sem tam na to dohlidl ke spokojenosti vsech.

mikrotik tady např. http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 3600001LTF


pavel
PavelBBB
Junior


Odeslat příspěvekod Zmateny 23. 2. 2013 16:02

Ještě mám jeden dotaz, teď mě napadlo, pokud bych použil ten výše uvedený TPLink za těch 700Kč, nevíte jestli by bylo možno nějak udělat s televizí domácí síť, abych na ní mohl rovnou přehrávat filmy z počítače? Byl by na to lepší asi NAS předpokládám.
Zmateny
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 23. 2. 2013 16:16

Zyxel ZyWall USG 100 nieje az taka hracicka ako by sa mohlo na prvy pohlad zdat.
Je dolezite ako je nastaveny. V pripade vyuzivania vsetkych jeho vlastnosti filtrovania ma datovu pripustnost okolo 24Mbps, co moze byt pre 41 bytovych jednotiek dost malo, zvlast ked si polovica z nich zapne skype, p2p stahovace a pod. Sucastne vie obsluzit 20000 session, co by malo stacit pokial su najomnici oboznameny ako sa maju spravat v spolocnej bytovej sieti.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zmateny 23. 2. 2013 16:39

Žiaľ, ako som napísal vyššie, majiteľ si myslel už pri nákupe, že hlavnou funkciou ZyWallu je rozdeliť spravodlivo pripojenie medzi všetkých účastníkov, ale o jeho nastavení nevie prakticky nič. Nájomníci samozrejme robia čo si zmyslia na sieti, takže nejaké pravidlá sa tu neriešia, len sa všetci sťažujú, že to nejde, ale nikto nič nerobí, resp. majiteľ to rieši druhým a tretím pripojením 30mb liniek. Pravdou je, že so ZyWallom je internet žalostný, bez neho ešte žalostnejší.
Zmateny
Junior

Odeslat příspěvekod hunter21 23. 2. 2013 16:57

Doporucil by som na bytovej schodzi navrhnut pouzivanie predradenych routrov pre kazdu bytovu jednotku a dat si spravne nastavit ZyWall. Pre kazdu bytovu jednotku je nutne obmedzit max.pocet subeznych session na ZyWall, preto vam vypadavaju DNS-ka.
Preverit ci funkcia filtrovania obsahu je v pouzitelnom stave, pretoze mam taky dojem, ze za tu databazu je nutne platit.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zmateny 23. 2. 2013 17:05

hunter21: pôvodne to bolo o inom, ale som rád, že to rozoberáme a vďaka. Chcem sa spýtať, na koľko by si tak odhadoval investíciu, aby bol internet v použiteľnom stave - teda nastavenie zywallu a aké routre by boli treba, hovoríme zatiaľ o 28 bytoch napojených na internet, takže množstvo počítačov a zariadení pripojených bude samozrejme ďaleko viac. Resp. dokázal by ten zywall nastaviť aj skúsenejší užívateľ?
Zmateny
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 2. 2013 17:21

Přehrávat obsah na TV z NAS ve stejné síti půjde, pokud to TV i NAS bude umět.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Zmateny 23. 2. 2013 17:46

Právě že NASem nedisponuji, jestli by to šlo nasdílet z těch dvou PC třeba.
Zmateny
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 2. 2013 17:47

Sdílet z počítače jde. Taky jde ale o to, jestli ta televize s tím zvládne pracovat.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hunter21 23. 2. 2013 18:03

ZyWal nastavi zodpovedne len clovek, ktory ovlada siete na slusnej urovni, tudiz by to chcelo dotiahnut nejakeho sietara, alebo aspon sa popytat ludi z IT oblasti. Najlepsie ludi, ktori maju skusenosti s vacsim poctom pocitacov na jednej hromade.
Do navrhu a odhadu sa nechcem pustat, pretoze nepoznam naroky kazdeho uzivatela.
Router by bol potrebny iba v pripade ak by mala byt kazda bytova jednotka oddelena od spolocnej LAN, aby si nemohli uzivatelia navzajom liezt do svojich pocitacov.
Samozrejme, kto by potreboval premiestnovat nejake data k susedovi tak to stale je mozne aj v pripade routra, akurat to treba specialne nastavit.
Potom je otazne ci routre s wifi, alebo bez wifi. Ak s wifi, tak to by si snad mal kazdy kupovat podla svojich poziadaviek toho, co chce na wifi pripojit.
Ak bez wifi, tak by to bolo vhodnejsie riesit switchom, ktory ovlada VLANy.
Ak to chcete mat navrhnute aspon nejak slusnejsie pouzitelne mal by sa tomu venovat clovek z vaseho domu aby to nejak zodpovednejsie spisal a vyselektoval.
Nieje to zalezitost na zopar sedeni. Je celkom mozne, ze k nejakemu komplexnejsiemu navrhu sa dopracujete trebars az za pol roka. Ovsem niekde zacat treba.
hunter21
Pokročilý


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků