Před asi měsícem jsem si do Lenova T430s pořídil na systém SSD disk s mSATA rozhraním (konrétně A-DATA XPG SX300 - 128GB), pomocí Arconis True Image jsem udělal kopii systému a všechno fungovalo docela OK - jednou mi to hodilo BSOD, kvůli čemuž jsem zatím původní plotnový disk neformátoval. Vše šlapalo jako hodinky, ještě jsem si říkal, že už mohu záložní (respektive původní) systém smazat a HDD naformátovat. Nicméně včera se mi stalo, že jsem asi na 20 minut odešel od PC a když jsem se vrátil, našel jsem počítač nabootovaný z plotnového disku a mSATA disk nevidím ani přes BIOS, ani přes systém ani přes Disk management. Vypnutí-zapnutí ani fyzické vyjmutí a namotnování disku nepomohlo. Usuzuji tedy, že disk odešel - druhá varianta, tedy, že odešel mSATA slot v PC, se mi zdá krajně nepravděpodobná, leč nemám, jak ji verifikovat - nemám ani druhý mSATA disk ani druhé zařízení s mSATA rozhraním. SSDLife hlásí, že na PC žádný SSD disk neidentifikoval. Odhaduji tedy, že disk odešel/spálil se/umřel/něco podobného.
Můj dotaz je jednoduchý: Existuje šance z toho zachránit data? Případně kopii nebo je vše ztraceno? Sice tam žádná zásadní data nemám, spíš představa dalšího měsíce stráveného laděním systému mne vysloveně netěší..
Díky moc za odpovědi.