Novostavba RD a počítačová síť

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pytlík 3. 6. 2013 20:22

Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mijor 3. 6. 2013 21:29

Já bych roztahal dostatečně dimenzované husí krky, udělal "pěkné" radiusy (kdyby ta optika), rozumně umístil krabice. A co použiju za dráty bych řešil posléze... po nastěhování ;-)

K té optice v husích krkách: nacpete tam mikrotrubičky a do nich zafouknete kabel.
http://www.fibre.cz/mikrotrubicky/mikrotrubicka-12-10mm-pro-zafouknuti-do-hdpe-chranicky/
mijor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pytlík 4. 6. 2013 05:59

No, ono to zní moc pěkně, ale strááášně nerad bych strkal kabely do husích krků ve kterých už něco je. Mám s tím určité zkušenosti a řeknu vám: Dodatečné provlékání kabelů do částečně zaplněných husích krků - toť lahůdka (a nikdy nevíš, jestli se to povede).
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mijor 4. 6. 2013 06:40

Práce to určitě příjemná není. V práci občas bojuju se zaplněnýma 18 mm krkama. Proto jsem psal "dostatečně dimenzovanýma" tj. 45+ mm, a klidně zdvojeně :-) A když si člověk s rozvržením dostatečně pohraje (velikost a počet krků, radiusy, délka segmentu, krabice), tak může tahat kabely i bez struny.
mijor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 4. 6. 2013 08:49

Jeste jedna pro nekoho dulezita vec: zda switch s aktivnim nebo pasivnim chlazenim. Pri vhodnem umisteni hluk fofrniku nevadi. Jnak jo.

MP
Miroslav Pragl
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kazik.martin 6. 6. 2013 19:27

Lidi, tak jsem tak uvažoval, a určitě nataham 1Gbps sít, teď jen nevím jestli stíněnou nebo ne, ale jelikož se stíněnou nemám žádné zkušenosti, tak jen kalsickou. Ze začátku se asi vybodnu na nějaký lepší switch, protože ani všechny zasuvky nebudou zapojeny, tak si pořídím asi nějaky možna už lepší 8 portový switch, který do začátku a na pár let bude stačit...

Jinak všem asi děkuji za rady a názory, určitě si na Vás při zapojování vzpomenu a snad sem i dám pár postřehů až to budu realizovat.
kazik.martin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 7. 6. 2013 13:40

Normálně jak tvrdím cat5e a nestíněný v rodinném domě není potřeba stínění a pokud je stínění nesprávně uděláno je to horší jak nestíněný kabel.

Pokud pořizuješ jeden switch tak bych asi koupil 16 portový, 8 portů se mi zdá málo. (Pokud někde nebudou ještě jiné.)
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Erikkk 7. 6. 2013 14:15

S výberom netienenej kabeláže nesúhlasim, ale je to tvoja penaženka. Snaž sa pri natahovaní mať čo največší (v rámci možnosťí) odstup od elektríckých vodičov aby si znížil vpliv elektromagnetického žiarenia na minimum. Pokial chceš ušetriť tak kúp najprv iba 100MB switch a až neskôr urob upgrade na 1GB sieť.
Erikkk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 7. 6. 2013 14:40

Erikkk:
s tím se opravdu souhlasit nedá!
Proč by měl kupovat navíc starý typ switche?
Jak by mohl ušetřit zbytečným nákupem?
Tazatel nepíše nikde, že by trpěl finanční nouzí, aby musel používat prehistorický hw z bazaru.
K stp už se precizně vyjádřil Soban:
soban píše: nestíněný v rodinném domě není potřeba stínění a pokud je stínění nesprávně uděláno je to horší jak nestíněný kabel

K tomu není co dodat. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 7. 6. 2013 16:27

Tak, tak. To pouze poloinformovaní takyodborníci si myslí, že stíněním (tedy použitím kabelů FTP) něco získají. Ale jak jsem psal už dříve: Stínění má smysl pouze a jen v těžkých průmyslových provozech, kde jsou spínány MW, a i tam to většinou nebývá nutné. V běžném průmyslovém provozu, natož pak v bytech, nepřináší stínění žádné měřitelné (nebo pozorovatelné) zlepšení.
Holt, jak někdo začne přemýšlet kvalitativně (např. "rušení existuje, tak se s tím musí něco dělat"), ale zapomene vzít v úvahu kvantitativní hledisko (např. "rušení sice existuje, ale je tak nízké, že ho lze zanedbat"), tak začne vymýšlet takové peetchoveeny, jako např. hifisti jednosměrně válcované měděné vodiče.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 8. 6. 2013 06:39

Jinak já jsem měl nestíněný cat5e veden v rozvaděčích v paneláku 90m zatažen do husího krku k domovním zvonkům čili v blízkosti 230V přes 7pater pak ve sklepě přímo souběh s 230V kabelem pro osvětlení sklepa a vše fungovalo OK!

Takže bych se toho rušení nebál pokud to netaháš v průmyslové hale, a pokud to nebudeš dávat přímo k rozvodům 230V ale necháš mezi kabely nějakou rozumnou mezeru.

A starou techniku jako 100M switch bych už dnes vůbec nekupoval, i kdybych 1G nevyužil tak i doma kde jsem měnil router už jsem kupoval pouze s 1G.

PS. Se divím že se ještě 10/100M switch prodávají :-(
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MiK 8. 6. 2013 09:09

Ono strašně záleží na charakteru spotřebičů připojených na vedení v souběhu. Žárovky (klasické Edisonovy) představují čistě ohmickou zátěž a vedení nevyzařuje nic kromě 50Hz s výjimkou sepnutí a rozepnutí spínače. Pokud je na konci vedení motor s frekvenčním měničem, typicky výtah, tak je situace rapidně jiná. I špatně vyřešený okradený měnič LED "žárovky" dokáže hodně rušit.
MiK
Junior

Odeslat příspěvekod mijor 8. 6. 2013 09:25

Použijte klidně nestíněný kabel; jenom pořešte souběžné vedení s 230 V rozvody.
http://elektrika.cz/data/clanky/horak-5-soubeh-a-krizeni-vedeni

Jinak UTP (vedených 10+ m) natěsno s 230 V fungovat bude, ale kdo ví, jaká je chybovost na lince, tj. jak moc se switche "trápí"... :-)
mijor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 9. 6. 2013 16:57

Jasně jak už tu řekly souběh s 230V být může, ale je otázka co na to vedení bude připojeno.

Samozřejmě když to bude procházet stejným rozvaděčem snažil bych se 230V dát na jednu stranu a co nejdál do husího krku dát třeba UTP.

Ale jak říkám v rodinném baráku to není tak tragické.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 2. 7. 2013 14:00

Také mne čeká instalace síť. rozvodů, tak bych měl pár dotazů...


Ohledně sítě:
- rozhodl jsem se pro Cat5e (UTP),
- celkem se jedná o 7 místností, přičemž v obývacím pokoji bych rád dvě zásuvky (po dvou RJ45), celkem tedy 14 kabelů, jedná se o byt (jednopodlažní)
- switch bude přibližně uprostřed, průměrná delka kabelu cca 10m
- pár kabelů bude asi více než 3x ohnuto do pravého úhlu (to ještě proberu s řemeslníky, ale asi to bude nevyhnutelné)

Dotazy:
- v jednom husím krku by vedly až 4 UTP kabely, nebude to problém ?
- switch mám vybrán tento: http://www.czc.cz/d-link-dgs-1016d/61769/produkt - jde mi o to, aby byl pasivně chlazený a úsporný, byla by z hlediska těchto kritérií nějaká lepší volba ?
- nějaký tip na kvalitní konektory ? Aby nebyl problém s krimpováním na kabel (budu to dělat poprvé). Stejnětak ohledně kabelu...
- kabel bych měl zvolit s lankem nebo s drátem ?
- dále jsem se chtěl zeptat, jestli nevíte o nějakém obchodu, kde mají nejširší sortiment z těchto věcí ? Potřebuji vybrat nějaké pěkné zásuvky (bude to na očích) a vhodný patch panel na zeď (16 portové jsem našel jen do racku), v pár eshopech jsem se díval a nabídka je poměrně slabá

Předem děkuji
kapitan_marciano
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků