Firefox vs. Chrome: rozdíl ve výkonu?

Online komunikátory, VoIP, webové prohlížeče, e-mailové klienty

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Majsner 29. 6. 2013 17:08

Zdravím.

Téměř od jeho počátku používám Chrome a přešel jsem na něj tehdá z Firefoxu, který mi oproti němu přišel těžkopádný a pomalý. Od té doby ale uplynulo několik let a měl jsem za to, že dnes už jsou prohlížeče vyrovnané. Vždyť už i Internet Explorer se dnes považuje za použitelný prohlížeč. Zkrátka jsem si myslel, že v roce 2013 nebudou mezi prohlížeči v použitelnosti, natož ve výkonu, zásadní rozdíly.

Tak jsem po čase ze zvědavosti zkusil nainstalovat Firefox a nestačím se divit. Na moderním notebooku s i7 (C2) Ivy Bridge, HD 4000, 8 GB paměti, SSD a 64bit Windows 8 to startuje 2 - 3 vteřiny, po potvrzení adresy trvá vteřinu, než se "něco začne dít" (připojení 100/100 optika) a co je nejotravnější, drobně se potrhávají videa ve FHD na Youtube a při přepínání na celou obrazovku či zpět se to vždy na cca půl vteřiny zasekne. Nic z toho se na Chromu neděje.

Nechci vyvolávat žádný flame, nechci tu hodnotit vlastnosti prohlížečů, porovnávat, který je lepší. Spíš mi jde o to, že se mi nezdá, že by se moderní prohlížeč v roce 2013 takto choval a mám podezření, jestli není závada někde u mě. Chrome má Flash Player integrovaný v sobě, Firefox používá nainstalovaný plugin. Že by ta integrace v Chromu hrála takovou roli? Co myslíte? Kdo používáte oba prohlížeče, pozorujete něco podobného? Nebo v čem by to mohlo být?

Mám nainstalovaný Chrome 27.0.1453.116, Firefox 22.0, Flash Player 11.7.700.224, Windows 8 Pro 64bit pravidelně aktualizovaný, antivir Windows Defender integrovnaý ve Windows 8, firewall taktéž. DNS výchozí (Grepnet), ale dělá to i s 8.8.8.8.
Majsner
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 29. 6. 2013 17:57

Oproti Chrome je všechno hrozně pomalé.
AMD RYZEN 7 7800X3D | ASUS TUF B650-PLUS | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 32GB @ 6000MHz, CL30 | KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meme1255 29. 6. 2013 18:22

Čistý webkit je snad ještě rychlejší, minimálně pod OS X - A Safari taky není zrovna „pomalík"
meme1255
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r34ktor 29. 6. 2013 18:28

Jednoduchá kuchařka na rychlý Firefox:

  • V Nápověda > Technické informace zkontruj, zda běží HW akcelerace. Pokud ne, aktualizuj ovladač GK.
  • V ovládacím panelu Intel GK nastav vyvážený profil při běhu na baterii a maximální výkon při běhu na síť.
  • Ve Firefoxu otevři about:config a uprav následující proměnné (pokud neexistují, vytvoř je):
    • nglayout.initialpaint.delay - 0
    • network.http.pipelining - true
    • network.http.pipelining.ssl - true
    • network.http.proxy.pipelining - true
    • plugins.click_to_play - true
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bari007 29. 6. 2013 18:52

Na Windows 8 mi přijde jako nejrychlejší IE10. A ostatně i podle všelijakých testů (i zde na Živě) to bývá potvrzeno. Takže ani ten Chrome není zas tak superrychlý.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Majsner 29. 6. 2013 19:03

Tak rychlost je jedna vec, ale aby se v roce 2013 sekalo video na youtubu...
Majsner
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sprt 29. 6. 2013 19:09

Video na youtubu se ti může sekat třeba z důvodu pomalého netu, nebo slabého PC. Nemyslím si že by v tom hrál roli prohlížeč.
sprt
Junior

Odeslat příspěvekod Majsner 29. 6. 2013 19:30

Děláš si legraci? Co takhle si přečíst můj dotaz?

1. Slabým PC to není, protože v Chromu to všechno běhá krásně. Konfigurace viz můj první příspěvek. Tenhle počítač je FHD video bez problému schopen nejen přehrávat, ale i stříhat.

2. Pomalým netem to není, viz můj první příspěvek. Moje aktuální rychlost je podle speedtest.net 91/82 Mb/s.
Majsner
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r34ktor 29. 6. 2013 20:27

Těžko říci, kde je problém. Na mém ntb je výkon přehrávání videí na Youtube (Flash) ve Firefoxu i Ironu (klon Chrome) prakticky identický.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Majsner 29. 6. 2013 20:49

Identický znamená identicky výkonný, nebo identicky nevýkonný? :-D
Majsner
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod r34ktor 29. 6. 2013 20:54

Videa se přehrávají plynule, žádné trhání nevidím. Potvrzuje to i statistika pro experty.

Hoď sem link na nějaké problémové video, a udělám ti screenshoty výsledku přehrání u sebe.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Majsner 29. 6. 2013 21:01

Potrhávají se všechna FHD videa na youtube, např. dnešní týden mobilně.
http://www.youtube.com/watch?v=5iwnvkO6Qco
Majsner
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stodynka 29. 6. 2013 21:21

Ahoj
nám to dělalo to samé při 120/120 od UPC a bylo to konfigurací routeru. Zkus se píchnout na kabel rovnou z modemu a uvidíš jestli se Ti to také bude dít, pokud ano je problém někde jinde, než jsme jej měli my.
stodynka
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanamond 29. 6. 2013 22:42

Já osobně jsem z Chrome rozpačitý. Na mých Win7 je jednoznačně nejpříjemnější Firefox ( všechny stránky bez chyb zobrazení, chodí i různé obskurní stránky apod. ) a rozdíl v rychlosti jsem mezi IE FF a Chrome neviděl. Pak se po čase začal Chrome sekat a byl pomalejší a pomalejší, tak jsem to přestal používat. Pak jsem zjistil, že na pozadí se občas spouštěly 1-2 procesy Chrome, ačkoli jsem je nespouštěl a nechtěl. Tak jsem ho vykopal násilím z PC a je klid. Antiviry apod. mimochodem nic nenašly. Tak to teď sleduji u zákazníků jako osobní privátní výzkum a vypadá to opravdu podezřele, kde mají Chrom nainstalovaný, tak tam různě a v různých situacích na pozadí běží a mimochodem i komunikuje s servery Google, ačkoli nebyl volán ani spouštěn. Chová se to jako vir, obzvláště mi vadí, že se ty procesy Chrome spouštějí s ostatními prohlížeči a zjevně ovlivňují jejich běh a po ruční likvidaci všeho, co souvisí s Chrome se také ostatní prohlížeče chovají výrazně rychleji, než bez likvidace Chrome. Až budu mít o prázdninách čas v práci tak zkusím prolézt tu paketovou komunikaci z modulů Chrome ( mám záznam z routeru od tří zákazníků a ode mne doma ) a uvidím co si tam chlapci posílají. Ale velmi podivný pocit mi stále zůstává.
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Cernosko 29. 6. 2013 23:21

vanamond píše:Já osobně jsem z Chrome rozpačitý. Na mých Win7 je jednoznačně nejpříjemnější Firefox ( všechny stránky bez chyb zobrazení, chodí i různé obskurní stránky apod. ) a rozdíl v rychlosti jsem mezi IE FF a Chrome neviděl. Pak se po čase začal Chrome sekat a byl pomalejší a pomalejší, tak jsem to přestal používat. Pak jsem zjistil, že na pozadí se občas spouštěly 1-2 procesy Chrome, ačkoli jsem je nespouštěl a nechtěl. Tak jsem ho vykopal násilím z PC a je klid. Antiviry apod. mimochodem nic nenašly. Tak to teď sleduji u zákazníků jako osobní privátní výzkum a vypadá to opravdu podezřele, kde mají Chrom nainstalovaný, tak tam různě a v různých situacích na pozadí běží a mimochodem i komunikuje s servery Google, ačkoli nebyl volán ani spouštěn. Chová se to jako vir, obzvláště mi vadí, že se ty procesy Chrome spouštějí s ostatními prohlížeči a zjevně ovlivňují jejich běh a po ruční likvidaci všeho, co souvisí s Chrome se také ostatní prohlížeče chovají výrazně rychleji, než bez likvidace Chrome. Až budu mít o prázdninách čas v práci tak zkusím prolézt tu paketovou komunikaci z modulů Chrome ( mám záznam z routeru od tří zákazníků a ode mne doma ) a uvidím co si tam chlapci posílají. Ale velmi podivný pocit mi stále zůstává.

Ja som si tiež všimol divné chovanie a rozne procesy chromu aj keď nebol spustený.Mal som nainštalovaný firefox a chrome a do firefoxu sa mi pridal úplne nezmyselný plugin GoogleUpdate, pokiaľ tam ten plugin bol ff hrozne sekal, občas spadol aj celý ale po odstránení daného pluginu už som nemal najmenší problém.Mne to pripadá tak ako keby sa snažil sabotovať ostatné prehliadače.
Cernosko
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků