Databáze pro výuku SQL s jednoduchou obsluhou

Všechny ostatní programy, které nemají samostatnou sekci

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Vahač.X 31. 7. 2013 00:49

Dobrý den, prosím o radu při výběru db "stroje" pro začátečníka.

Pokusím se definovat cíl - prioritně mi jde o nějaký db "stroj" pro výuku (či spíše samostudium dle literatury) jazyka SQL. Současně musí splňovat následující požadavky:
  • dostupný zdarma (freeware nebo něco podobného) - stačí pro nekomerční použití
  • možnost provozu na běžném PC (NTB s i5, 6 MB RAM, Win8CZ)
  • jednoduchý na správu (nechci se nejdřív půl roku učit jak nakonfigurovat db stroj než budu mít šanci na vytvoření nějaké db na které bych se učil to SQL)
  • možnost vytvářet, editovat a spouštět příkazy jazyka SQL a prohlížet jejich "výsledky" (není nutné zvýrazňování syntaxe apod., ale současně nevadí, pokud bude)
  • příjemná by byla možnost importovat data (např. z txt souboru, excelu nebo podobně)
  • bylo by fajn, kdyby alespoň částečně bylo ovládání v češtině
  • možnost odinstalace, až nebude potřeba

Vzhledem k (zatím) slabým znalostem problematiky nevím co dalšího bych měl chtít, na co se zaměřit (předpokládám, že asi není možné aby jeden db stroj fungoval s více verzemi SQL - jako "základní" SQL, Postgre SQL apod.).

Vím, že je možné získat zdarma nějakou verzi MS SQL serveru, dále vím že existuje nějaký MySQL server, dále asi? Oracle Database Express Edition - ale předpokládám, že je jich víc.

Za rady a pomoc předem díky!
Aktuálně LG G2 a S GS3 ... ale začínal jsem už s Motorolou 160 :-)
Vahač.X
Junior

Odeslat příspěvekod I_Love_MySQL 31. 7. 2013 01:07

Ako moj nick napoveda, nieco o MySQL viem. Podla mojho nazoru je to skvely zaciatok do sveta databaz. Ale myslim, ze tvoj problem spociva v tom, ze bez namahy chces vela muziky. Takto to ale nefunguje.. No pain, no game...
I_Love_MySQL
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vahač.X 31. 7. 2013 01:28

Chci bez námahy mnoho muziky ... no možná - nevyznám se v tom. Jenže já se potřebuju naučit to SQL, ale nemám žádné zkušenosti s administrací db serveru a trošku se obávám toho, že se "zahltím" administrací tak, že na samotné učení už nedojde...
Jak to bylo myšleno s tou námahou - nevyhnu se tedy ročnímu studiu administrace db předtím, než si budu moct nějakou db pro výuku vytvořit?
Aktuálně LG G2 a S GS3 ... ale začínal jsem už s Motorolou 160 :-)
Vahač.X
Junior

Odeslat příspěvekod I_Love_MySQL 31. 7. 2013 01:55

Ale prosim ta, o akej administracii hovoris?Zakladom kazdeho DB systemu je orientovat sa vo veciach ako SELECT, INSERT, UPDATE, WHERE, LIKE... potom mozno pomyslat na veci ako optimalizacia, normalizacia (normalne formy), referencna integrita, atd. Stiahni si MySQL a popr. nejaky jazyk (C#, PHP...) a uc sa. Alebo to rob priamo cez shell... SQL ma vyhodu, ze hovori ludskou recou.. "SELECT pocet_zamestnancov FROM tabulka WHERE prijem => 1000 ORDER BY...";
Co sa tyka tej namahy.. Mozes precitat desiatky knih a filozofovat o tom ako by nieco slo, alebo neslo.. Ale pokial si nesadnes pred comp a nezacnes riesit zajkladne ulohy tak je to na nic.. Rok?Ale prosim ta.. Po tyzdni intenzivneho studia zvladnes zaklady....
I_Love_MySQL
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 31. 7. 2013 05:13

Mas dve moznosti:
1) skoleni, napr gopas.cz
2) venovat tomu cas. takze co je sakra za problem si stahnout treba ten zmineny sqlsrv a nainstalovat a zkouset? co je za problem stahnout a nainstalovat postgres + pgadmin? nutnost znalosti administrace = 0. instalace jako kazdy jiny windows instalator.
3) pokud bys mel strach ze si zaprasis system tak existuje virtualbox a do nej treba debian pro ten postgres.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod loobick 31. 7. 2013 06:03

Ono je ve výsledku skoro jedno, jaká to bude databáze. V podstatě všechny fungují v základu tak, že se to prostě nainstaluje a připojí se k tomu nějakou administrační utilitou (která umožňuje i ty dotazy). Takže pro mysql si lze nainstalovat třeba mysql workbench (nebo spoustu dalších programů třetích stran), ms sql si své administrativní programy nainstaluje rovnou. V podstatě je tedy z tohoto hlediska prakticky jedno, jaká databáze to bude, pro tyto základní účely budou velmi obdobné. Administrativní úkony budou u všech databází stejné a tak jako tak bude potřeba se to naučit.

Trošku výraznější rozdíl může být v pokročilejších funkcích databází. Databáze totiž nejsou jenom SQL, ale spousta věcí kolem. Základní příkazy typu SELECT, INSERT či UPDATE se naučíte během pár hodin, to podstatné se však databází od databáze může mírně lišit. Třeba jak optimalizovat dotazy, jak dobře indexovat, jak třeba na replikace či vlastní funkce. A ve většině případů je to právě o těchto "nadstandardních" věcech, které ve výsledku podstatně ovlivňují způsob využívání a u větších aplikací též rychlost celého řešení. Takže možná se zkuste spíš zamyslet nad tím, co byste chtěl v těch databázích tvořit a dle toho se rozhodněte pro jednu (nebo případně dvě) vhodné. V praxi stejně nemůžete vystačit s pouhou znalostí základních příkazů pro vkládání a výběr dat.
Arogantní admin. Ale co byste chtěli, když je tolik lidí, kteří se snaží vrtat ve věcech, které vůbec neznají. Když neumím opravit auto, také se nebudu snažit z opravářů tahat rozumy. Prostě si nějakého najdu, ať jej opraví za mě.
loobick
Junior

Odeslat příspěvekod Krakatoa 31. 7. 2013 06:22

Vahač.X:
Jestli ti pude učení sql stejně rychle a budeš k němu přistupovat stejně jak k řešení problému jaký sql server nainstalovat tak to se ani nezačínej sql učit. Bude to zbytečné.

Nechápu co řešíš. Prostě si nainstaluj nějaký balíček, např.:
http://vertrigo.sourceforge.net/
nebo
http://levtrigo.soft.vserver.cz/
(jestli použiješ levtrigo a nebude něco vyhovovat tak se ozvy, doplním nebo upravím, levtrigo jsem splácal já)
spust si mysqladmina a v něm si zadávej sql příkazy nebo můžeš použít i konzoli estli chceš popř. se nauč na některé věci příkazovou řádku (např. záloha databáze).
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod strecmen 31. 7. 2013 08:23

Oracle má pro vývojáře připravené virtuální stroje. Stačí nainstalovat Oracle VM VirtualBox, do něj naimportovat stažený image... Postup: http://www.oracle.com/technetwork/datab ... 61299.html Krom té češtiny to splňuje vše.
strecmen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 31. 7. 2013 08:34

A jejej, koukam, ze vsichni radi kanony na vrabce :)

Ze stranky http://www.sqlite.org/download.html si stahni aktualni SQLite Shell pro Windows (momentalne http://www.sqlite.org/2013/sqlite-shell ... 071700.zip), rozbal ho do nejakeho adresare (je tam pouze jeden .exe soubor) a pak v tom adresari napis "sqlite3 test.db". A muzes zacit pracovat. Vsechny tvoje pokusy budou v souboru test.db ve stejnem adresari.

SQLite 3 umi 85% toho, co bys mohl potrebovat (97% toho, co potrebuje zacatecnik ;-) Je pouzitelna snad ze vsech beznych programovacich jazyku (or Ruby, Pythonu az po Javu), tzn. svuj test.db otevres v kazdem z nich.

A navic je pravdepodobne, ze na svem pocitaci uz nekolik databazi ve formatu SQLite3 mas, pouziva ji interne spousta programu, namatkou treba Firefox, Adobe Lightroom apod. Jestli pouzivas Firefox, stahni si doplnek SQLite Manager a mas rovnou graficke rozhrani k SQLite3. Muzes si v nem otevrit svou test.db, az ji vytvoris.

Casem narazis na drobne limity (SQLite3 pokud vim neumi triggery, kontrolu integrity a spoustu "pokrocilych" veci), ale na uplny zacatek je skvela.

Nic proti MySQL (pouzivam), nebo Oracle (pouzival jsem a znam velmi dobre), ale doporucit je uplnemu zacatecnikovi je trochu zbytecne.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod strecmen 31. 7. 2013 09:39

JirkaVejrazka:
Máš pravdu, je to kanón na vrabce, navíc pokud to nikdy ani neviděl pravděpodobně se v tom stratí. A to i přesto že ten virtuál, co jsem na něj poslal odkaz, je nakonfigurovaný a po jeho startu databáze běží.
strecmen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod loobick 2. 8. 2013 05:26

Těžko říct, co je v tomto případě kanón na vrabce. Tazatel nikdy ani nenaznačil smysl jeho počínání. Takže pokud má v plánu vytvořit modernější variantu googlu nebo něco podobného, tak nejsou úvahy o Oracle či jiné velké databázi od věci :-). Stejně jako si neuvědomuje, že bez administrace se prostě neobejde. Nějak tu databázi vytvořit a nastavit musí, i kdyby to bylo pomocí SQL dotazů a vlastnoručně naprogramovaného administračního nástroje :-)
Arogantní admin. Ale co byste chtěli, když je tolik lidí, kteří se snaží vrtat ve věcech, které vůbec neznají. Když neumím opravit auto, také se nebudu snažit z opravářů tahat rozumy. Prostě si nějakého najdu, ať jej opraví za mě.
loobick
Junior

Odeslat příspěvekod Vahač.X 6. 8. 2013 00:35

Úvodem bych rád všem poděkoval za reakce! Současně se omlouvám, že reaguji až teď, ale nemám možnost tady být denně.

A teď k jednotlivostem:

I_Love_MySQL píše: Stiahni si MySQL a popr. nejaky jazyk (C#, PHP...) a uc sa.

ANO cílem je samostudium jak jsem psal, ALE nechápu proč C# nebo PHP ?

karlos00x píše:2) venovat tomu cas. takze co je sakra za problem si stahnout treba ten zmineny sqlsrv a nainstalovat a zkouset? co je za problem stahnout a nainstalovat postgres + pgadmin? nutnost znalosti administrace = 0. instalace jako kazdy jiny windows instalator.

Chci se učit sám, tedy možnost 2). Problém stáhnout.... není, ale můj původní dotaz právě směřuje k tomu CO stáhnout - i v tomto threadu je mnoho typů db.

loobick píše:Administrativní úkony budou u všech databází stejné a tak jako tak bude potřeba se to naučit.... Základní příkazy typu SELECT, INSERT či UPDATE se naučíte během pár hodin, to podstatné se však databází od databáze může mírně lišit. Třeba jak optimalizovat dotazy, jak dobře indexovat, jak třeba na replikace či vlastní funkce... Takže možná se zkuste spíš zamyslet nad tím, co byste chtěl v těch databázích tvořit a dle toho se rozhodněte pro jednu (nebo případně dvě) vhodné. V praxi stejně nemůžete vystačit s pouhou znalostí základních příkazů pro vkládání a výběr dat.

No jde mi o to, abych se mohl učit právě ty SQL příkazy a ano - samozřejmě chci začít "SELECTama" ale nechci u nich skončit, ale kam až dojdu si teď netroufám odhadnout. Zatím není cílem tvořit nějakou určitou db - pro učení je v podstatě jedno jestli v té db budou data o knížkách nebo o šroubech.
Rozhodnout se pro jednu nebo dvě vhodné - ale to jsem právě tím původním dotazem chtěl zjistit KTERÁ (KTERÉ) jsou ty vhodné.

loobick píše:Tazatel nikdy ani nenaznačil smysl jeho počínání. Takže pokud má v plánu vytvořit modernější variantu googlu nebo něco podobného... Stejně jako si neuvědomuje, že bez administrace se prostě neobejde. Nějak tu databázi vytvořit a nastavit musí, i kdyby to bylo pomocí SQL dotazů a vlastnoručně naprogramovaného administračního nástroje :-)

Já myslím, že jsem to naznačil hned v prvním příspěvku - žádný google dělat nechci - chci se naučit základy SQL syntaxe. A administrace může být různá - může to být jednoduché nastavení pár věcí nebo taky nějaká "mega"akce se stovkami parametrů - i když to je asi spíše doména těch "velkých" řešení - a tomu bych se (alespoň zatím) rád vyhnul. Jo a vlastnoručně si naprogramovat admin.nástroj - tak tam ještě určitě nejsem :-))))

Krakatoa píše:Nechápu co řešíš. Prostě si nainstaluj nějaký balíček, např.:
http://vertrigo.sourceforge.net/ nebo http://levtrigo.soft.vserver.cz/ (jestli použiješ levtrigo a nebude něco vyhovovat tak se ozvy, doplním nebo upravím, levtrigo jsem splácal já)
spust si mysqladmina a v něm si zadávej sql příkazy nebo můžeš použít i konzoli estli chceš popř. se nauč na některé věci příkazovou řádku (např. záloha databáze).

No pro mně opět nová informace - o žádném "vertigu" ani "levtrigu" jsem nikdy neslyšel... Za nabídku doplnění či úprav "levtriga" dík, pokud bych si toto řešení vybral, věřím, že minimálně na začátku vystačím s tím co tam je... a až se něco naučím, teprve bych asi byl schopen něco poptávat.

strecmen píše:Oracle má pro vývojáře připravené virtuální stroje. Stačí nainstalovat Oracle VM VirtualBox, do něj naimportovat stažený image... Postup: http://www.oracle.com/technetwork/datab ... 61299.html Krom té češtiny to splňuje vše.

Díky za info - jen podle toho co jsem zatím přečetl, tak právě Oracle mi připadá, že je vhodnější spíše pro rozsáhlejší db a "profesionálnější" práci - je to asi jedno z nejkomplexnějších db řešení.

JirkaVejrazka píše:Ze stranky http://www.sqlite.org/download.html si stahni aktualni SQLite Shell pro Windows (momentalne http://www.sqlite.org/2013/sqlite-shell ... 071700.zip), rozbal ho do nejakeho adresare (je tam pouze jeden .exe soubor) a pak v tom adresari napis "sqlite3 test.db". A muzes zacit pracovat. Vsechny tvoje pokusy budou v souboru test.db ve stejnem adresari. SQLite 3 umi 85% toho, co bys mohl potrebovat (97% toho, co potrebuje zacatecnik ;-) Je pouzitelna snad ze vsech beznych programovacich jazyku (or Ruby, Pythonu az po Javu), tzn. svuj test.db otevres v kazdem z nich.
... Jestli pouzivas Firefox, stahni si doplnek SQLite Manager a mas rovnou graficke rozhrani k SQLite3. Muzes si v nem otevrit svou test.db, az ji vytvoris. Casem narazis na drobne limity (SQLite3 pokud vim neumi triggery, kontrolu integrity a spoustu "pokrocilych" veci), ale na uplny zacatek je skvela.


Díky za tip - to SQLite vypadá, že by mohlo splňovat to co jsem chtěl. Jestli jsem to správně pochopil, tak to by mohl být můj start do světa SQL a až se naučím alespoň něco a narazím na "limity", mohu pak přejít na jiné řešení. Předpokládám, že "test.db" je příklad, a že mohu použít jakýkoli název souboru (pokus.db?). Firefox mám nějaký stařičký v portable verzi na flešce, ale v podstatě to nepoužívám...
Dotazy:
- pojede to ve WIN8-64 bit, 64 bitová verze na tom webu není - mám ji hledat?
- ty "jazyky", které zmiňuješ jsou (předpokládám) možnost, ne nutnost -ale připadá mi to hrozně malé (cca 300 kB?) - jinými slovy je v té instalaci něco, čím se do té db "podívám" nebo musím stahovat ještě nějakou "nadstavbu" (třeba ten Firefox)?


Závěr:
Mým cílem bylo zjistit, zda existuje nějaký db SW, který by fungoval podobně jako třeba WORD - prostě nainstalovat, spustit, vytvořit nový soubor db a v něm začít něco dělat (kdybych si tam mohl naimportovat nějaká pro mně smysluplná data třeba z xls abych nezačínal s db která bude mít 5 řádků a 5 sloupců a ve které nic moc nepoznám, tak by to bylo supr)
Aktuálně LG G2 a S GS3 ... ale začínal jsem už s Motorolou 160 :-)
Vahač.X
Junior

Odeslat příspěvekod Odpadlík 6. 8. 2013 01:18

Nechápu, jak někdo může navrhovat Oracle, když je to naprostej začátečník. To je jako někomu kdo chce počítat 3 + 3 dát místo kalkulačky Excel.

Rozhodně SQlite nebo MySQL + PHPMyAdmin (správa databáze + "okýnko pro vkládání SQL příkazů"), to druhé je nejpoužívanější databáze a v praxi se s ní setkáš všude (myslím hostingy a menší projekty), korporátní sféra samozřejmě běží na něčem lepším.
Odpadlík
Junior

Odeslat příspěvekod loobick 6. 8. 2013 01:23

Prakticky všechny databáze fungují "jako Word - nainstalovat, spustit, vytvořit novou db". V podstatě jsou všechny rozděleny na dvě části, databázový stroj a administrační rozhraní. Vždy se instalují obě části zároveň, jen to administrační rozhraní mívá dost odlišnou funkcionalitu. Někde to je třeba jen příkazová řádka, jinde to je komplexní grafické rozhraní - někdy jako samostatný program, jindy jako webové rozhraní. U většiny databází si potom lze doinstalovat různá další administrační rozhraní dle preferencí jednotlivce.

Problém je určit co komu vyhovuje. Někdo se neobejde bez klikání, jiný nedá dopustit na psaní příkazů. Je to jeden z důvodů, proč je takový problém dát odpověď na původní otázku. Dalším podstatným důvodem je to, že naučit se SELECT či INSERT je otázka pár minut (doslova), ale to rozhodně není podstatou databází. Tou je spíš design databáze, optimalizace a další obdobné věci. A ty se u různých databází leckdy dost liší. Někdo zde doporučil třeba sqlite, což se může jevit jako docela vhodná databáze. Ovšem pouze pro určitý okruh aplikací spíš lokálnějšího a menšího charakteru. Nenaučíte se tam třeba funkce potřebné pro větší aplikace. Např. replikace, clustery atp. A to jsou věci, které si řeší každá databáze svým stylem. Vycházíte příliš z přesvědčení, že SQL je jeden univerzální jazyk. A ačkoliv základ takový je, tak každá databáze si k tomu přidává velký balík svých vlastních rozšíření. Také proto je celkem důležité vědět dlouhodobější výhled, co by mělo být případným výstupem celého tohoto snažení. Protože nevěřím tomu, že se chcete učit SQL jenom teoreticky, bez jakéhokoliv uvažovaného praktického využití.

Ještě to shrnu: Databáze nejsou ani zdaleka jenom o SQL a podstatnější jsou zcela jiné věci.
Arogantní admin. Ale co byste chtěli, když je tolik lidí, kteří se snaží vrtat ve věcech, které vůbec neznají. Když neumím opravit auto, také se nebudu snažit z opravářů tahat rozumy. Prostě si nějakého najdu, ať jej opraví za mě.
loobick
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 6. 8. 2013 08:12

Jeste jednou - prectete si poradne puvodni dotaz. Vsichni mate vicemene pravdu, databaze jsou velmi rozsahla problematika. Ale tazatel potrebuje nekde zacit a instalovanim a nastavovanim Real Application Clusteru to urcite nebude. Stravi par chvil s tim, jak funguje GROUP BY a to je presne to, co momentalne potrebuje. Az (jestli) preroste schopnosti SQLite, bude taky vedet lip, co od databaze chce. Vsechny vytky o tom, ze SQLite3 neumi procedury, replikace a upect pizzu jsou sice spravne, ale uplne zbytecne.

Pro tazatele - SQLite nema jazyky, nepotrebujes je. Je to uplne nejzakladnejsi databaze. Za dobu, kterou jsi stravil napsanim druheho dotazu jsi ji uz mohl mit spustenou (a overeno, ze bezi na Win 64-bit). A ano, jmeno souboru je ciste tvoje volba. Muze to byt "test.db", "pokus.db" nebo treba "1.sqlite3"

Pokud chces graficke rozhrani, musis stahnout nejakou nadstavbu. Mne se zda doplnek do Firefoxu nejjednodussi, ale muzes si na webu najit hromadu jinych "SQLite manager" aplikaci.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků