recovery media bez dvd

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod origenes 9. 9. 2013 07:24

Dobrý den. Za prvé se omlouvám za možnou duplicitu, ale nemohu to tady někde najít.
Mám nový notebook, který je ale bez dvd mechaniky. Než na něm ale cokoliv udělám, tak bych chtěl pro strýčka příhodu vytvořit obnovovací cd+dvd tzv. "recovery media", ale lze je vůbec vytvořit bez dvd mechaniky? Napadlo mě, že bych to dal na externí disk, ale jak by to bylo po krachu ntb? Nabootoval by si ntb ta data vůbec z externího disku? Jak lze toto vyřešit? Děkuji Vám za rady. O.
origenes
Junior

Odeslat příspěvekod vanamond 9. 9. 2013 07:37

pokud vím, tak se vychází z toho, že člověk má k dipozici externí USB DVDRW. Na tom se vytvoří to médium. Ale měl jsem tu před nějakou dobou Lenovo a to mi samo nabízelo vytvoření média pro obnovení na flash ( chtělo to myslím, 8GB flash, že si jí to zformátuje a nacpe na ni ta data. ), takže asi se s tím počítá.
Použití těch médií je pak triviální, dá se do mechaniky to dvd,( do usb flash ) nabootuje se z toho ( je třeba mít povolený boot z usb či DVD v biosu, jasně ) a ono to pomaže vše na disku a vytvoří to kompletní novou firemní instalaci na disku.
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod origenes 9. 9. 2013 07:48

Děkuji za odpověď. Recovery bohužel znám, již jsem byl nucen použít, a proto chci vytvořit recovery i z nového ntb. U jedné z recenzí na externí dvdrw jsem četl, že se z ní nedá nabootovat, ale třeba recenzent kecal. Můj ssd má pouze 128 gb, tak by snad těch 8 gb mohlo stačit, ale předpokládám, že bude lepší sehnat usb 2.0 než 3.0.
origenes
Junior

Odeslat příspěvekod vanamond 9. 9. 2013 07:55

Z externího DVDRW bootuji běžně ( nosím to s sebou na servis, protože mechaniky zákazníků bývají nefunkční. ). Takže to naprosto normálně bootuje, žádný problém ( musí být pochopitelně v biosu notebooku povolený boot z USB a pořadí musí být před diskem, aby to z toho nabootovalo, ale to je asi jasné a dá se to změnit na pár cvaknutí, když to není ).
Ta velikost flash 8/16gb by měla stačit - je tam jen boot loader a komprimovaný image toho systému, který to pak rozbalí na disk. Tu flash bych koupil levnou usb 2.0, jednak bude jen ležet v šuplíku a jednak na tom tempu až tak nezáleží, stejně ta obnova trvá sama o sobě dlouho, tak to pomalá flash moc nezhorší.
Trust in God and keep your powder dry !
vanamond
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kroxigor 9. 9. 2013 10:00

Zkus napsat co to je za nový NB. Protože i můj rok starej Dell i když má DVD mechaniku dokázal vytvořit Recovery Flashku pomocí dodaného SW od výrobce. Bylo si možno vybrat co vyrobit jestli Recovery DVD, Recovery flashku, nebo oboje.
Kroxigor
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kubisz 9. 9. 2013 10:48

pokud by se melo jednat opravdu jen o to DVD/CD, tak se jeste da nainstalovat virtualni mechanika, na kterou kdyz nasmerujete vypalovani, tak Vam vyplivne ISO a to si pak muzete nekde jinde vypalit...neresi to samozrejme nepritomnost DVD mechaniky v NB pro budouci obnovu
kubisz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 9. 2013 11:15

Takto vytvořené záchranné ISO lze okopírovat na bootovací flash disk s totožnou funkčností.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod origenes 9. 9. 2013 11:52

jde o Lenovo Thinkpad T431s
origenes
Junior

Odeslat příspěvekod Kroxigor 9. 9. 2013 12:48

Koukám do manuálu a mělo by to umět vytvořit recovery flashdisk pomocí dodaného sw od výrobce viz str.53 a dále v uživatelské příručce ...
http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc ... _ug_cs.pdf
Kroxigor
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků