Stránka 1 z 2

Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 15. 4. 2020 19:50
od butcherson7
Zdravím,

asi si budete tukat na celo, proc si porizoval Mikrotik (MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC hAP ac2), kdyz tomu nerozumi, nebudu se zlobit :)

Probehla vymena za TP-Link C2, kde pri streamovani a vetsi zatezi to bylo znat. Cilem bylo take vybrat si lepsi kanal (v panelaku jsou desitky wifin). Nastavil jsme 2,4 a 5 Ghz wifi, ale u 5Ghz nejde nastavit kombinace Ceska republika a "auto" u frekvence. Jedina ktera jde je hned prvni 5180 (ostatni nefunguji). Auto jde třeba u Kanady, ale chci nechat ČR.

Kazdopadne pri mereni vykazuje rychlost downloadu 43,20 Mbit/s (Archer C2 mel 79). Navíc síla signálu kde TP link neměl problém, je cca -80 dB. Díval jsme se i na podrobnější nastavení wifi, ale radeji jsem do toho nesahal (pouze quick setup pro Home AP Dual). Noise Floor je -106 dBm.

Možná je to více problému dohromady, ale nevíte prosím kde je problém s tou auto frekvencí? (kromě toho elementu mezi klávesnicí a židlí..). Možná by to i zlepšilo signál a rychlost.

Díky!

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 15. 4. 2020 21:23
od hunter21
To je u Mikrotiku pri slabom signáli na 5 GHz úplne normálne, že to chodí menšou rýchlosťou ako najlacnejšie routre s ext.anténami.

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 4. 2020 08:29
od butcherson7
Díky! Zkusil bych nejraději rychlost v místní síti. Mám v síti NAS (Asustor) ale nemůžu se s ním spojit. V síti ho vidím, ale nemůžu se k němu připojit. Masku podsítě mám stejnou (255.255.255.0). Mohl bych ho vyresetovat a znovu nastavit, ale možná bude nejaké lepsi reseni..

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 4. 2020 10:15
od Ondrej1
To je divné, já czech republic a auto mám, zkus v terminálu vyjet celou konfiguraci bezdrátu. U mě to vypadá

Kód: Vybrat vše
[admin@MikroTik] > interface wireless export


relevantní část je wlan2 (pozor, ať sem nepostneš hesla)
Kód: Vybrat vše
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-Ceee country="czech republic" disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=ap-bridge ssid="jmenoSSID" wireless-protocol=802.11 wps-mode=disabled


Něco se mi plete, že auto nejde u 5 GHz nastavit, pokud je nastavené venkovní připojení.

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 4. 2020 19:24
od soban
Bez problému jde auto nastavit.

Věci které třeba na 100% nastavit u wifi na mikrotiku:

mode: ap bridge (pokud to máš doma jako router s wifi).
ssid moje_wifi.....
band: pro 5G wifi pokud všechny zařízení umí AC tak nastav 5Ghz-only-ac
Frequency: auto
Frequency Mode: nešahat nechat na regulatory-domain.
Country: czech republic.
Installation: indoor
Antenna Gain (nešahat jinak můžeš překročit povolený výkon - hodnota udává zisk integrované antény)

Do advanced mode nemusíš jako BFU šahat.

S fekvencí bývá někdy přes www problém, nastav nejdříve country a installation a dej použít apply a pak se odhlaš a zase přihlaš a v Frequency už by auto mělo být (někdy není vidět jak se to rozbalí v prohlížeči nutno stránku posunout).

Moje nastavení:
Kód: Vybrat vše
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n country="czech republic" distance=indoors frequency=2452 installation=indoor \
    max-station-count=128 mode=ap-bridge ssid=sofia-bezrucova tdma-period-size=auto wps-mode=disabled
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-onlyac channel-width=20/40mhz-XX compression=yes country="czech republic" disabled=no distance=\
    indoors frequency=auto installation=indoor max-station-count=128 mode=ap-bridge multicast-helper=full ssid=sofia-bezrucova \
    tdma-period-size=auto vht-basic-mcs=mcs0-7,mcs0-7 vht-supported-mcs=mcs0-9,mcs0-9 wps-mode=disabled

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 4. 2020 17:47
od butcherson7
Díky moc, mrknul jsem na to! Posílám info z terminalu. Bohužel auto opravdu nejde. Wifi po nastavení zmizí a není vidět (úplně zmizelá :) Nevím kde je problém. Zkusil jsme i pouze AC ale taky nepomohlo.

Jinak u 2,4 jsme se dival a nikdo aktualne nema kanál 4, tak jsme to přehodil na něj a už to valí D51,79 a U16, což je parada.

Kód: Vybrat vše
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-XX country="czech republic" disabled=no distance=indoors frequency=auto installation=indoor mode=ap-bridge ssid=Butcherson_2Ghz wireless-protocol=802.11
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-XXXX country="czech republic" disabled=no installation=indoor mode=ap-bridge ssid=Butcherson_5Ghz wireless-protocol=802.11
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk mode=dynamic-keys supplicant-identity=MikroTik

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 4. 2020 19:23
od meda2016
Reaguji na obrázky, jejichž odkazy se najednou ztratily(?)
Pokud přiděluje mikrotik adresy v uvedeném rozsahu, musí mít i asustor buď jednu z nich nebo rezervovanou/či natvrdo z 192.168.88.xx a příslušnou bránu a masku. Na obrázku z asustor jsem viděl 192.168.0.xx

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 4. 2020 19:41
od butcherson7
Díky! Já si to potom hned uvědomil a upravil post. Už to funguje. Jen tedy ještě není viditelný se sítě ve windows, ale na to přijdu. Díky!

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 17. 4. 2020 22:47
od soban
Některé wifi karty mají problém pokud máš nastavené channel-width=20/40/80mhz-XXXX obzvláště pokud ten režim neumí.

Vlastní zkušenost po studeném startu se k síti připojí po teplém ne. (nevídí vůbec síť)

Takže skus nastavit natvrdo jenom 20Mhz pak 20/40Mhz co to udělá.

Některým kartám se taky nemusí líbit jak hlavní kanál není první takže nastav volby 20/40/80mhz-Ceee (Ce)

Taky nemusí vyhovovat kmitočet kanálu - prostě nastav natvrdo nějaký kanál 36,40,44,48 (5180, 5200, 5220, 5240Mhz) to by měly umět všechny karty pro indoor.

PS. V nastavení wlan2 nevidím ve výpise položku frequency=auto nebo frequency=hodnota.... a proto kdoví co se tam nastaví...
Nastav to přes ssh nebo winbox to www rozhraní přes prohlížeč někdy blbne.

Pokud má ten mikrotik veřejnou IP můžu na to kouknout osobně pokud uděláš přístup z internetu.

Případně dodej výpis "/interface wireless export verbose" nezapomeň smazat hesla!

Jinak při zadání "/interface wireless print" se taky u wlan2 nezobrazí položka frequency?

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2020 00:26
od hunter21
Nastavenie na auto sa môže správať dosť podivne, pretože pri indoor na 80 Mhz šírke je dostupný len 1 kanál, tudíž môže sa automaticky meniť len šírka kanálu, alebo aj umiestnenie centrálneho kanálu voči rozšírenému. To druhé môže zapríčiniť neviditeľnosť siete.

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 4. 2020 14:00
od soban
auto na mikrotiku se nechová divně, divné je že mu ve výpisu chybí položka frequency která tam pro AP které vysílá musí být.

Mě to přijde zda si někdo nehrál s nastavením kanálů, skoukni ještě "/interface wireless channels print" musí to být prázdné.

Taky skoukni zda používáš nejnovější SW

Kód: Vybrat vše
[petr@AP-Bezrucova] /system package update> print
            channel: long-term
  installed-version: 6.45.8
[petr@AP-Bezrucova] /system package update> check-for-updates
            channel: long-term
  installed-version: 6.45.8
     latest-version: 6.45.8
             status: System is already up to date

[petr@AP-Bezrucova] /system package update>

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 4. 2020 21:36
od butcherson7
Díky moc všem!

Posílám interface:

Kód: Vybrat vše
Flags: X - disabled, R - running
0  R name="wlan1" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=C4:AD:34:F2:10:DE arp=enabled interface-type=IPQ4019 mode=ap-bridge ssid="Butcherson_2Ghz" frequency=2427 band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-XX secondary-channel=""
      scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0
      default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=Butcherson profile compression=no

1  R name="wlan2" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=C4:AD:34:F2:10:DF arp=enabled interface-type=IPQ4019 mode=ap-bridge ssid="Butcherson_5Ghz" frequency=5180 band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-XXXX secondary-channel=""
      scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0
      default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=Butcherson profile compression=no


Nejnovější SW mám (6.46.5 stable). Postupně zkusím vaše rady. Jinak jsme rozjel spojení s NASem a při měření LAN přes wifi 5Ghz mám U(writing na nas)35 a D(reading z nasu)28 MBps.

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 4. 2020 08:54
od hunter21
Ak naháňaš rýchlosti, tak na 5 GHz chodí Mikrotik dobre maximálne cez 1 stenu. Potom rýchlosť rapídne klesá. Na 5 GHz Mikrotik tromfnú v rýchlosti najlacnejšie routre najšmejdovejších značiek ako napríklad Edimax BR-6208AC, ktorý ide pri veľmi slabom signáli 10x rýchlejšie. To preto, lebo majú externé antény.
Ale ono chodia dobre aj routre o ktorých by človek povedal, že ich treba vyhodiť, napríklad tplink741. Ten mi chodí na vzdialenosť 15m a cez 3 steny rýchlosťou 90 Mbps.

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 4. 2020 09:28
od butcherson7
Rychlost wifi (internet) je podobná jako s TP-Link Archer C2. Ale rychlost vnitřní sítě je výrazně vyšší. Přesun souborů na NAS jel před tím cca 8-10 MB. Ted je to 35 MB, což je rozdíl. Ale rychlost je celkem podobná, jestli měřím přímo u zdroje nebo ve vedlejší místnosti.

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 4. 2020 10:17
od hunter21
Veľké rozdiely v rýchlostiach by si videl ak by si mal signál pod -80 dBm na pásme 5 GHz. Čím slabší signál tým je rozdiel väščí a aj najšunkovejší router to vtedy Mikrotiku natre.
Zaujímavé je to, že na 2.4 GHz pásme Mikrotik váťazí takmer vždy.