Diagnostika selhávajícího HDD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mistrYoda 8. 5. 2020 22:10

Zdravím,

potřebuji radu od někoho, kdo má zkušenosti se selhávajícím HDD. Disk je vidět v biosu i ve Windows. Počítač pracuje normálně do okamžiku, kdy na disk přistoupím. Poté trvá velmi dlouho, než se načte (ale načte). CrystalDiskInfo hlásí toto: https://ibb.co/yqtzwbG

Začal jsem tedy s kopírováním souborů, které nemám zálohované (důležité naštěstí ano), kromě nízké rychlosti však často vyskakuje chyba 0x8007045D: žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O. S tímto jsem se setkal poprvé zhruba před měsícem při záloze (důležitých) souborů - jedna fotografie zkrátka nešla zkopírovat (za žádnou cenu). Nyní je situace trochu jiná, a to v tom, že soubor, který jednou nelze zkopírovat je někdy možné zkopírovat po restartu. Při přistupování k souborům jde slyšet jak disk šramotí (řekl bych, že se hlava snaží opakovaně přistoupit na stejné místo, případně se zasekává?).

Otázka tedy zní, kde je problém? Je chyba v datech či v mechanice disku? A jak nejlépe postupovat, abych překopíroval to, co půjde (a zároveň disk moc nezatěžoval)?

Děkuji
mistrYoda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Milanr1 8. 5. 2020 22:41

HDD je vadný.
Co s tím?
Standardní postup:
1) Poškozený HDD -> sběrný dvůr.
2) Nový HDD|SSD.
3) Obnova dat ze zálohy.
Milan
Milanr1
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mistrYoda 8. 5. 2020 23:19

Ne všechna data mám zalohovaná - z toho důvodu bych je nejprve rád překopíroval (případně disk naklonoval). Jak to nejlépe udělat? Máš případně nějaký oblíbený software? Díky
mistrYoda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanciBB 8. 5. 2020 23:27

https://www.hasleo.com/win-data-recover ... overy.html

Verzia min professional ..... počítaj s časom že to bude chrústať aj niekoľko dní...
Práve ťahám nejaké fotky,videá z 2,5" 1 TB WD..... je to trápenie....
Alebo podobný https://www.runtime.org/data-recovery-products.htm
GetDataBack Pro V5.50....
... chyby zařízení I/O.... môže byť chyba radiča zákl.dosky,prípadne pozri káble,pri ext HDD cez USB toto zvykne nastať ked sa disk vytiahne bez odpojenia z USB.
Po získaní dáť (Asi nezískaš všetky).... HDD zahodiť
JanciBB
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mistrYoda 9. 5. 2020 00:24

JanciBB: Díky za tip. Hádám, že to děláš manuálně soubor po souboru?
Vzhledem k tomu, co píše CrystalDiskInfo a jak se disk chová (zpomalený a hlučný), by to řadič desky či kabel být neměl. Nebo se pletu?

Držím palce se záchranou dat!
mistrYoda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanciBB 9. 5. 2020 11:54

Programy (skoro všetky) najprv načítajú adresárovú štruktúru,kde vyberieš čo chceš načítať.Potom to už robí automaticky,ale strašne dlho.(Možno aj týždne). Keď sa mi podarí zachrániť to čo potrebujem,potom asi začnem špekulovať ako opraviť disk iným spôsobom,aby sa dali dáta jednoduchšie presunúť.
Je to ale kvôli mojej blbosti,kde počas coronakrízy som sa rozhodol robiť poriadok vo fotkách a videách.Fotky mám OK,aj na 3-och HDD.To čo sa mi dosr... sú vyextrahované videá z mobilov,iphone,malej HD kamery. Presunul som to na 1TB ext 2,5" WD Elements. A to bola chyba.Je to šrot.Aj som ho rozobral.Najhoršie je že to nemá klasický SATA radič,ale na doske je rovno USB,čiže ťahám cez USB-o to horšie. ( Pre predstavu - za 3 dni Recovery 18GB).
Nie sú to ale videá čo by mi žily trhalo.
JanciBB
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mistrYoda 9. 5. 2020 12:57

Rozumím, díky za radu. U mě je to hodně nevyrovnané - některé soubory překopíruji úplně v pohodě, rychlostí několika MB/s, jiné zase po kB/s. Některé nejdou vůbec, jiné jdou třeba na druhý či třetí pokus... Nikdy dřív jsem to neřešil, ale shodou okolností už nějaký čas sleduji kanál HDD Recovery Services na YT a ten klučina je schopný vždycky všechno opravit. I proto mi dost vrtá hlavou, v čem přesně bude chyba. Říkám si, jestli nemůže být na disku jen prach, případně není špatná jedna hlava (pak by stačilo vyčistit nebo vyměnit hlavu z jiného totožného disku).
mistrYoda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanciBB 9. 5. 2020 13:14

Ako laik,nemáš šancu opraviť HDD rozobratím. Ak sa ti dá niečo prekopírovať,nebude to zle zaparkovaná hlava-rozobratím tomu nepomôžeš.Napr ak by bol vadný radič HDD (Plošný spoj),
musel by si zohnať cez ebay presný typ,resp.naprogramovať ,firmware....
Potom ak sú tam dôležité dáta,dať to odbornej firme a zacvakať (Od 50€ a viac),aj ked nebudeš vedieť či to robili niekoľko hodín alebo minút= zapýtajú €.
Niekedy je záver taký ,že život uteká rýchlejšie,ako potreba starých dát (Mailov,xls... :) )

-- 9. 5. 2020 14:39 --

Ešte ma napadlo,niekomu pomôže urobiť si bootable Linux. Spustit celý systém Linux z USB,a pokúsiť sa externe načítať pokazený HDD. (Mne to nepomohlo.HDD sa správal rovnako ako vo Win).
JanciBB
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mistrYoda 9. 5. 2020 13:51

Toho jsem si vědom, sám bych se do toho určitě nepouštěl. Naštěstí mám všechno důležité zalohované, ale i tak to ve mě hlodá. Děkuji za názor ohledně hlavy!

Add to linux: Pokud by to fungovalo problém by byl ve Windows? Nebo má Linux odlišnou metodu přístupu na disk? Tohle by nemělo být problém vyzkoušet, jen si říkám, jestli to stojí za to.
mistrYoda
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod JanciBB 9. 5. 2020 20:06

Ja mám roky takýto adaptér:
https://datacomp.sk/axago-adid-70-sata-ide_d13333.html
Cez to pripájam rozne disky ked je problém,resp .ak ich používam ako
zálohu.
Ten Linux odporúčam vyskúšať-možno to pomôže,možno nie.
Aký má prístup na HDD (mbr,tabulky....) nemám šajn.... :)
Odporúčam najdi si (Nechcem písať kde ) portable hasleo data recovery technician .... a pomaly to stiahneš...
JanciBB
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků