Domácí síť - kabeláž, zásuvky, router atd. Jaké komponenty?

Routery, AP, switche, huby, ethernet

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod soban 25. 10. 2010 11:59

Husí krky nejsou na nic a kabely tam protáhneš, důležité je správný poloměr ohybů aby se tam ten kabel dál protáhnout, případně do vhodných rohů dát krabice.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tučňák 19. 11. 2010 09:40

Čas se nachýlil a já začal s instalací. Již mám hotové rozvody elektriky. Nyní přichází na řadu datová síť.

Nakonec jsem zakoupil kabel (nestíněný) + zásuvky cat. 6. Měl bych jeden dotaz. Je nějaký problém v tom, že by mi datové kabely šly v některých místech souběžně s kabely od elektriky? Ne všude se mi podaří dodržet vzdálenost 20cm. Bohužel nemám kudy jinde je vést. Musel bych jedině sekat drážky v podlaze. Nejdelší kabel od zásuvky ke switchi má 14 metrů. Délka toho souběžného vedení nebude na žádném z kabelů po celé délce, vždy pouze určité úseky. Např. na tomto 14m kabelu to souběžné vedení může být cca 3 - 5m a to ne vkuse.

Je to nějaký problém co se týče funkčnosti té sítě? Jde mi o to, aby vše fungovalo korektně. Co jsem si prozatím zjišťoval, tak pokud by to souběžné vedení nebylo delší jak cca 20m, tak by to vadit nemělo..
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 19. 11. 2010 13:08

No, když to nejde jinak, tak těch 5m by mělo fungovat bez problémů (navíc to není v průmyslové hale...). Jenom doufám, že to nechceš tahat ve společném obalu, bez oddělení nějakou přepážkou (vidět to nějaký revizní technik, hned by měl doc. Chocholoušek o pacienta víc)
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 19. 11. 2010 13:32

No záleží jak se to vezme :-) budou v některých částech ležet hned vedle sebe - kabeláž (elektrika + UTP) je vedena ve škvíře mezi stropem a stěnami - je tam právě prostor pro kabely. Právě v těchto místech se mi ty kabely potkají. Nikdo to neuvidí, jelikož jak stěny, tak strop přijde následně obložit sádrokartonem. :-)
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 19. 11. 2010 15:30

Ono nejde o to, aby to nikdo neuviděl, tady jde o to, aby něco neshořelo. Nejde o naplnění litery předpisu, ale o to, že to shořet (nebo se probít) může.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 29. 11. 2010 08:24

No s tím, že by mohlo něco shořet si mě vystrašil.. :-) To snad ne..

Nicméně dal jsem si tu práci a snažil jsem se to udělat tak, aby to souběžné vedení bylo co nejmenší i za tu cenu, že jsem musel použít víc kabelu. Bohužel u dvou zásuvek už jiná cesta nebyla, tak tam mám u každé cca 2,5m souběžné vedení elektrika + UTP. Kamarád elektrikář mi poradil, abych tyhle UTP kabely obalil alobalem, jako takové aspoň nějaké stínění/ochrana. Tak snad to aspoň trošku pomůže..Co vy na to?
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 29. 11. 2010 09:46

Kamarád je elektrikář, ne síťař. Obalení alobalem je prasečinka, která napadne kdejakého neználka (bojoval jsem s pokušením napsat nezdvořile "kdejakého vola").
U těch cca 2m souběhu ani moc nehrozí nějaké rušení (ostatně, neuzemněný alobal situaci ohledně rušení jenom zhorší), ale tady jde o to, že silové vedení se může zahřát a to více, než by člověk čekal, takže v krajní situaci hrozí různá protavení vodičů a podobně. Proto norma vyžaduje oddělení silových a datových vodičů náležitě odolnou přepážkou. Můžeš nad tím mávnout rukou a argumentovat tím, že to tisíckrát takhle fungovalo léta bez problémů - ale on se počítá ten tísící prvý "úspěšný" případ. Já bych se snažil hledat nějaké košer řešení. Je to tvůj dům (a tvůj požár).
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 29. 11. 2010 11:43

Aha, takže krok vedle. :-| Já ten alobal dal zatím pouze na jeden ten problémový segment. Jenže ten pokoj jsem již zadělal sádrokartonem, takže abych ho opět sundal, musel bych odšroubovat sádrokarton z celé jedné stěny. Do toho se mi vůbec nechce..Bude tedy ten alobal z hlediska rušení působit nějaké značné problémy? Nebo jinak, bude to fungovat tak jak je to teď? :-)

Na ten druhý segment už ho tedy dávat nebudu a nechám to tak. Požár snad ne. :shock: Pro zajímavost. Jde o 30 let starý dům - montovaná dřevostavba (tzv. Okál). Před rekonstrukcí jsme trhali starou elektriku. V jednom prostoru pro kabeláž v mezeře mezi stěnou a stropem (oboje dřevotříska) byly vedle sebe napěchovány 4tlusté kabely pro elektriku, které se právě používaly před 30 lety. Ani na jediném nebyl patrné žádné známky opotřebení... Ten prostor je ve tvaru malého kvádru o velikosti 3 x 2,5cm.

Samozřejmě tomu rozumím jako koza petrželi, ale nevím tedy jestli UTP kabely vedle elektriky mohou způsobit nějaké problémy (eventuelně požár), když situace popsaná výše nezpůsobila nic. Ale jak říkám, může to být pouze má neznalost. :-[
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 29. 11. 2010 13:03

Podívej, ony jsou dvě hlediska při souběhu silových a datových vedení: bezpečnostní a vzájemné ovlivňování (rušení).
Bezpečnostní hledisko vyžaduje vzájemné oddělení těchto kabeláží jednak kvůli el. pevnosti a druhak kvůli tomu, že silové vedení se může zahřát (a často zahřívá) na teplotu vyšší, než snese datová kabeláž. Následky možno si snadno domyslet a je tedy třeba udělat opatření, kdyby na chleba nebylo.
Rušení datové sítě je v běžných podmínkách celkem bezvýznamné a když se dodrží těch max. 3 m souběhu (osobně bych, dle svých zkušeností, připustil i více, byť bych se snažil souběh co možná omezit), tak bude všechno v pořádku. Když se ale použije nějaká forma stínění (ať stíněný kabel, tak omotání - no fuj! - alobalem), tak je nutno si uvědomit, že špatně uzemněné stínění je horší, než žádné, protože je toto rušení, které jinak působí v jednom místě, pěkně rozvedeno po celé délce. V běžných podmínkách je tedy lépe nepoužívat stínění, než se starat o řádné uzemnění.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soban 29. 11. 2010 18:40

Jak jsem říkal měl jsi utp kabely dát do husího krku a nedávat je přímo k silovým.

Jinak já jsem tahal UTP nestíněný kabel 90m v paneláku ze 7 patra do sklepa normálně v silových rozvaděcích, kabel byl strčen do husího krku k zvonkovému rozvodu, bylo tam místo, a po sklepě do druhého vchodu podél kabelů osvětlení ve sklepě, a přenos bez problémů.

Prostě v žádném případě by se kabely UTP a silové neměly dotýkat, silový kabel může být teplý klidně i 70°C kdešto na utp je psáno 30°C co se asi stane?
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tučňák 1. 12. 2010 10:45

Schválně se mrknu, jaká teplota je psaná na kabelu co mám doma, ale 30 stupňů mi přijde nějak málo..Co jsem se teď koukal po webu tak u UTP kabelů je často uvedeno rozmezí 50 - 70 stupňů..

Hergot, ale mám chuť s tím něco udělat... :hm Husí krk do daného prostoru asi už nenacpu, nevím musel bych to vyzkoušet a hlavně rozebrat celou stěnu. :-|
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod p0etrik 1. 12. 2010 12:22

Husi krk mne napadl jako prvni vec, bohuzel jsem si threadu vsiml pozde. Dalsi rada prijde asi taky s krizkem po funuse:
Amatersky nakrimplovat v domacich podminkach kabel kategorie 6 mne pridje dost iluzorni. Navic kdyz nemas nic, cim bys vysledek mohl promerit.
Kdysi jsme meli v praci analyzator eth kabelu asi za pul milionu, cvicne si 20 z nas vyzkouselo nakrimplovat (pouhy) 5e kabel. Mam pocit, ze se to snad ani nikomu nepovedlo udelat tak, aby to opravdu proslo testem na 5e.
p0etrik
Junior

Odeslat příspěvekod soban 1. 12. 2010 13:47

Tučňák píše: ale 30 stupňů mi přijde nějak málo


Jasně chybička se vloudila na kabelu je napsáno 60°C spletl jsem se protože na pár jiných kabelech mám psáno že jsou na 30V :-(
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tučňák 1. 12. 2010 14:48

Tak to už je lepší. :-)

Ale stejně, přesto, že nejsem elektrikář, tak si myslím, že těch 70 stupňů bude maximální provozní teplota. Že by se až tak zahřívaly mi přijde hodně.. :hm Možné je ale vše..

p0etrik:

Já cat. 6 koupil protože tam nebyl zas až takový cenový rozdíl. Je mi jasné, že maximální přenosové rychlosti nedosáhnu. Ani bych ji asi efektivně využil. Hlavně, že to bude fungovat. :-)
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pytlík 1. 12. 2010 15:17

Při tom zapojování do zásuvky, abys dosáhl max. přenosové rychlosti, musíš každý pár co nejméně rozplétat. Prostě ta část, kde jdou dráty jednoho páru od sebe, musí být velmi, velmi krátká. A za konektorem hned zastřihnout (ať nevzniknou rezonanční pahýly).
No, a při krimpování do konektoru taktéž co nejméně rozplétat.
Pytlík
Pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků