Prodej domény a daně

O doménách, registrátorech, technologii

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod HonzaMo 10. 5. 2012 11:52

Ahoj, je zde na fóru několik diskusí na toto téma, ale v žádné není jednoznačný návod, jak je to s daněmi při prodeji domén. Můj názor, a prosím o jeho vyvrácení, pokud by byl chybný, je:
- když fyzická osoba (nepodnikající) uhradila ze svých zdaněných příjmů registraci domény či domén a následně ji/je jednorázově prodá, tak daň
- neplatí, pokud byly domény v držení déle než 12 měsíců (obdobné jako u movitých a nemovitých věcí)
- platí ve výši 19% daně z příjmů, pokud byly domény v držení méně než 12 měsíců (obdobně, jako např. u zisku z prodeje auta).

Je to tak správně?
HonzaMo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Haunter 10. 5. 2012 12:43

Musíš to uvést jako příjem při vyplňování daně z příjmu bych řekl.. Jinak fyzická osoba daň přece neplatí..
Haunter
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 10. 5. 2012 14:02

Tak tohle by mě taky zajímalo.

Pokud by se doména dala zařadit mezi věci movité, tak by se daň podle Zákona o daních z příjmů, § 4, odst. 1c neplatila nikdy, protože prodej věcí movitých nepodnikajícími fyzickými osobami je osvobozen od daně (výjimka: auta, lodi, letadla, pokud je prodej do roku od nabytí).

Doména ale není (hmotná) věc, je to podle definic Občanského zákoníku buď právo nebo nejspíše jiná majetková hodnota, takže se daň platí vždy, protože na práva a jiné majetkové hodnoty neexistuje v Zákoně o daních z příjmů ustanovení o osvobození od daně, jako je tomu u věcí movitých.

Máme mezi sebou právníka nebo daňového poradce, který nám to vysvětlí, můj výklad potvrdí nebo naopak zozšlape na prach?
vladimir
Expert