Computer 7/09 vychází 9. dubna

Diskuze o časopisu Computer

Moderátoři: Moderátoři Živě.cz, Moderátoři Computer

Odeslat příspěvekod Pavel Nygrýn 7. 4. 2009 14:42

V tématu čísla jsme si posvítili na navigování – navštívíme svět GPS, podíváme se ale také na online i offline mapy a jiné zajímavé aplikace. Jako bonus jsme přidali článek o skutečně odolné elektronice do terénu. Do testu jsme pozvali jednodiskové i dvoudiskové síťové disky, NASy. Jejich vlastnosti a výkon se někdy až překvapivě liší, určit ty nejlepší tentokrát nebyl žádný problém. V přehledu softwaru jsme se podívali na přehrávače multimédií, přičemž důraz jsme kladli hlavně na schopnosti při přehrávání HD videa. Vy snad ještě spoléháte na samotný Media Player?
Obrázek

Podrobný obsah čísla
Soutěž se SmartMaps
Pavel Nygrýn
Junior

Odeslat příspěvekod delta 9. 4. 2009 10:46

Kdepak prosím máte Compúter. Normálně chodí v úterý, někdy ve středu, ve Čt je to už zbytečný, takže příjde v pátek. Nějaké problémy s tiskárnou, chronické?
delta
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Nygrýn 9. 4. 2009 11:24

Cituji z pravidel tohoto fóra:
Co do tohoto fóra nepatří:
- Dotazy týkající se distribuce časopisu, které redaktoři řešit neumí a nemohou. V případě dotazů či potíží s doručováním prosím použijte Zákaznický servis.

Fakt nevíme. Ale od tohoto čísla je jiná tiskárna, tak je docela možné, že se někde nějaký kamion zdržel, odesílací pošta nezvládá, nebo cokoliv jiného. Informaci o tom, že by něco takového nastalo ale v tuhle chvíli nemáme, tisk každopádně proběhl bez problémů.
Pavel Nygrýn
Junior

Odeslat příspěvekod PK66 9. 4. 2009 13:38

Dobrý den.
Už nějaký ten rok jsem pozorným čtenářem Vašeho časopisu a hodněkrát mi pomohl svými testy a recenzemi ke koupi různých komponent a zařízení, se kterými jsem byl spokojen. Bral jsem tedy Vaše testy jako směrodatné a objektivní. Toto moje přesvědčení však nahlodal test NASů z tohoto čísla. Když jsem si přečetl komentář a hodnocení NASu od D-Linku (DNS-323) nevěřil jsem vlastím očím. Mám ho totiž doma, takže vím co umí.
Pokud pominu poznámku, že prakticky není co administrovat, je zde zcela opomenuta možnost využití FTP serveru, UPnP AV serveru, plánování automatického stahování z Internetu (web nebo FTP) nebo využití bittorentu (a to už od firmawaru 1.05 starého skoro rok - aktuálně 1.06). Z rozšiřujících funkcí je zmíněn pouze iTunes server. Také je zcela mylně uvedeno, že NAS nemá print server. Právě ona USB zásuvka na zadní straně, jejíž hodnocení vyznělo, jako že je v podstatě k ničemu, je určená pro připojení tiskárny a využití USB PrinServeru v zařízení.
Pokud by tyto funkce byly zohledněny v hodnotících tabulkách, posunulo by to zřejmě tento NAS ještě výše než je. Pokud k tomu připočteme cenu (skoro poloviční oproti prvním příčkám), mohla by z toho být přinejmenším Dobrá koupě.
Předpokládám, vzhledem k svým předchozím zkušenostem s Vašimi testy, že toto byla pouze výjimka. Ale znáte to ...červík pochybností už začal hlodat. :-)

S pozdravem Petr Klíč
PK66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radomír Kejduš 9. 4. 2009 16:19

FTP server je u NASů samozřejmá věc, je zmíněn v tabulce u všech testovaných modelů, nikde nechybí. Stejně jako Universal PNP.

Možnost stahování z FTP nám z tabulky opravdu vypadla, je však celkem nepohodlná na ovládání, přidělili bychom tak 3 body. BitTorret však Dlink neměl, to samé s tiskárnou, alespoň ne v modelu dodaném výrobcem k testování.

Je možné, že nyní s nejnovějším fw může tyto funkce obsahovat, ale i pokud by se tyto vlastnosti promítly do hodnocení, na první tři příčky neměl ani náhodou (zkuste si to přepočítat). Třetí Synology DS207 je funkcemi i kvalitou mnohem dále a v podstatě za QNAPem, Netgearem a Synology je v kvalitě (ale i v ceně) dlouhá mezera. Cena se do hodnocení nepromítala.

Rozhodně se nejedná o špatný NAS, na základní souborový server – kopírování je rychlé, ale funkcemi prostě na první místa nemá, navíc uchycení disků je tak volné, že jsme se obávali o jejich přežití i při pouhém přesunu NASu po stole, máte nějaké lepší disky které tam lépe drží?
Radomír Kejduš
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Evžen Seyfried 10. 4. 2009 09:45

Dobrý den.
Nerad opakuji jeden z předchozích příspěvků, ale i já patřím zatím ke spokojeným uživatelům NASu DNS-323 (provozuji DNS-323 se 2ks 1TB disků WD Green Power) a vaše hodnocení mě opravdu zaráží. Z dostupných vlastností DNS-323 vybírám:
- možnost automatického stahování webového obsahu
- má integrovaného Bit-Torrent klienta
- pro tyto dvě funkce je ale nutno se přihlásit do menu "Download", nokoli do konfigurace
- FTP server (proč by mělo výt využití FTP nepohodlné, netuším - vzdálený přístup k datům, komunikace z jakékoli platformy, ...)
- UPnP AV server
- iTunes server
- integrovaný tiskový server (přes USB vzadu)
- používám, tisk sice trvá asi minutu než "proleze", ale funguje spolehlivě
- od verze 1.06 (z prosince loňského roku) je
- podpora spolupráce s UPS (přes USB vzadu),
- funkční service Dynamického DNS pro vzdálený přístup z internetu
- podporu 1,5TB disků
Podpora tiskáren a automatických downloadů byla již ve verzi FW 1.04, na které jsem začínal. Nepředpokládám, že by se Vám dostal do ruky kus, který by alespoň tuto verzi neměl. Navíc by mělo platit, že se testy provádí na poslední oficiální verzi.
Zdůrazňujete, že disky nejsou nijak zajištěny, což myslím, že vůbec ničemu nevadí. Zařízení typu NAS není mobilní zarízení, stojí na určeném místě a není důvod s ním za provozu manipulovat. A samo z něj nic vypadnoz nemůže :-)
A proč do hodnocení nezahrnujete cenu, když to vždy bylo zvykem, mi také není jasné.
Evžen Seyfried
Evžen Seyfried
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PK66 10. 4. 2009 10:12

Dobrý den.
Nesouhlasím s Vámi. :pozor Asi držím v ruce jinou verzi Computeru ... :-)
Pokud se podívám do bodovací tabulky na položku stahování, vidím, že za kombinaci HTTP/FTP/Bittorrent (kterou DNS-323 umí také) je minimálně 9 bodů. Věřím Vám, že komfort nastavení těchto služeb je u prvních tří NASů na lepší úrovni, ale ty také mají téměř dvojnásobnou cenu (DNS-323 se dá dnes koupit za 3.900,- Kč). Stejné bodové hodnocení však mají i NASy, které skončily v testu až na konci. U DNS-323 je v položce stahování uvedeno žádné, tudíž 0 bodů.
Další 4 body (pokud srovnám bodování ostatních) by byly za USB print server.
UPnP server není zmíněný ani u jednoho NASu. Předpokládám tedy, že ho umí všechny a nebylo třeba ho bodovat. Stálo by však za to ho uvést to aspoň v popisu k zařízení. protože streamování videa do sítě (např. na digitální televizi) je funkce, o které se píše dnes a denně.
Ale čert vem bodování ... :-) Z popisu zařízení svítí tučně věta - Kromě zálohování nemá žádné rozšiřující funkce - což není zcela určitě pravda.
Celkové hodnocení DNS-323 vyznívá asi tak, že je to krabice, se špatnou konstrukcí, která skoro nic neumí, snad jen (kupodivu) je celkem rychlá.
Co se týká uchycení disků, musím s Vámi souhlasit, že dodatečné zajištění předního panelu pojistným šroubkem by nebylo na škodu. Jak však píšete v popisu (a mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti) na vyjmutí disku se používá ona páčka na zadní straně a musí se trochu zabrat, aby disk "vyklouzl" z konektoru. Nemám žádné speciální disky (Western Digital WD15EAD), ale obavy o vypadnutí určitě nemám. Pokud je NAS uzavřen předním krytem (který ale rozhodně sám neodpadává) disky se nemohou vevnitř pohnout. Jak sami píšete v doprovodném článku NAS není externí harddisk, který se bude neusále přemisťovat, ale zařízení, které se umístí třeba do sklepa a šahám na něj jen v případě, že chci vyměnit disky. Navíc DNS-323 není žádná plastová vrzající krabička, ale robustní kovová konstrukce, která by asi na přenášení nebyla příliš vhodná. :-)
Co je však na DNS-323 to nejlepší (a to jste taky v testu náležitě ocenili) je jeho rychlost. Pokud tedy vezmu parametr cena/výkon, DNS-323 je výborné řešení pro náročnější počítačové "amatéry" i vzhledem k tomu, že základní nastavení je velmi rychlé a jednoduché.
Závěrem bych chtěl jen poznamenat, že nejsem ani zaměstnancem D-Linku nebo nějakého místního dealera. Jsem jen prostý uživatel, který před časem řešil potřebu dalšího diskového prostoru. Po delším zvažování různých variant a hledání jsem zvolil DNS-323 a jsem spokojený. Samozřejmě jsem pokukoval po QNAPu, ale jeho cena mě odradila.
Váš popis a výsledky testu odpovídají stavu, ve kterém byl DNS před dvěma lety, kdy se u nás začal prodávat. Je pravda, že konstrukce je pořád stejná, ale díky neustálému vývoji fW (aktuálně 1.06) přibývají stále nové funkce a "fíčury". Proto jsem se rozhodl napsat tuto poznámku.
Jinak si Vaší práce v redakci velmi vážím a jsem rád, že takový časopis u nás vychází. :tleskani

Petr Klíč
PK66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Nygrýn 10. 4. 2009 11:12

Možná jen technická poznámka - v žádném testu Computeru se nikdy nepočítala cena do bodového hodnocení. Zohledňujeme ji pouze při přidělování Palců a Dobrých koupí. Důvod máme v podstatě jeden, zato podstatný - nedá se ani odhadnou, jak moc je cena v dané kategorii pro každého zájemce podstatná a závislost ceny na bodovém ohodnocení by zcela jistě nemohla být lineární (zkuste si to sami nasimulovat a uvidíte).

BTW: Zrovna D-Link 323 jsem asi půl roku používal, osobně bych k němu měl dvě vážné připomínky:
- mizernou diagnostiku stavu disku (nepošle sám informaci, je nutné ručně kontrolovat, takže v podstatě k ničemu)
- zmíněné uchycení disků. Měl jsem NAS pod stolem, takže jsem si na něj dával nohy :) a zvuk kovového zaklepání dvou disků mě vždycky trochu vyděsil (a diskům to asi taky dobře neudělalo). Přitom by stačila nějaká přítlačná lišta ... Obavy z vypadnutí bych neměl, ale obavy z nárazů určitě.

Jinak platí to, co je s testu dobře vidět - funkce nic moc, ale čisté sdílení souborů (až na trochu omezenou sadu protokolů) je velmi rychlé.
Pavel Nygrýn
Junior