Dobrý den.
Nesouhlasím s Vámi.

Asi držím v ruce jinou verzi Computeru ...
Pokud se podívám do bodovací tabulky na položku stahování, vidím, že za kombinaci HTTP/FTP/Bittorrent (kterou DNS-323 umí také) je minimálně 9 bodů. Věřím Vám, že komfort nastavení těchto služeb je u prvních tří NASů na lepší úrovni, ale ty také mají téměř dvojnásobnou cenu (DNS-323 se dá dnes koupit za 3.900,- Kč). Stejné bodové hodnocení však mají i NASy, které skončily v testu až na konci. U DNS-323 je v položce stahování uvedeno žádné, tudíž 0 bodů.
Další 4 body (pokud srovnám bodování ostatních) by byly za USB print server.
UPnP server není zmíněný ani u jednoho NASu. Předpokládám tedy, že ho umí všechny a nebylo třeba ho bodovat. Stálo by však za to ho uvést to aspoň v popisu k zařízení. protože streamování videa do sítě (např. na digitální televizi) je funkce, o které se píše dnes a denně.
Ale čert vem bodování ...

Z popisu zařízení svítí tučně věta - Kromě zálohování nemá žádné rozšiřující funkce - což není zcela určitě pravda.
Celkové hodnocení DNS-323 vyznívá asi tak, že je to krabice, se špatnou konstrukcí, která skoro nic neumí, snad jen (kupodivu) je celkem rychlá.
Co se týká uchycení disků, musím s Vámi souhlasit, že dodatečné zajištění předního panelu pojistným šroubkem by nebylo na škodu. Jak však píšete v popisu (a mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti) na vyjmutí disku se používá ona páčka na zadní straně a musí se trochu zabrat, aby disk "vyklouzl" z konektoru. Nemám žádné speciální disky (Western Digital WD15EAD), ale obavy o vypadnutí určitě nemám. Pokud je NAS uzavřen předním krytem (který ale rozhodně sám neodpadává) disky se nemohou vevnitř pohnout. Jak sami píšete v doprovodném článku NAS není externí harddisk, který se bude neusále přemisťovat, ale zařízení, které se umístí třeba do sklepa a šahám na něj jen v případě, že chci vyměnit disky. Navíc DNS-323 není žádná plastová vrzající krabička, ale robustní kovová konstrukce, která by asi na přenášení nebyla příliš vhodná.
Co je však na DNS-323 to nejlepší (a to jste taky v testu náležitě ocenili) je jeho rychlost. Pokud tedy vezmu parametr cena/výkon, DNS-323 je výborné řešení pro náročnější počítačové "amatéry" i vzhledem k tomu, že základní nastavení je velmi rychlé a jednoduché.
Závěrem bych chtěl jen poznamenat, že nejsem ani zaměstnancem D-Linku nebo nějakého místního dealera. Jsem jen prostý uživatel, který před časem řešil potřebu dalšího diskového prostoru. Po delším zvažování různých variant a hledání jsem zvolil DNS-323 a jsem spokojený. Samozřejmě jsem pokukoval po QNAPu, ale jeho cena mě odradila.
Váš popis a výsledky testu odpovídají stavu, ve kterém byl DNS před dvěma lety, kdy se u nás začal prodávat. Je pravda, že konstrukce je pořád stejná, ale díky neustálému vývoji fW (aktuálně 1.06) přibývají stále nové funkce a "fíčury". Proto jsem se rozhodl napsat tuto poznámku.
Jinak si Vaší práce v redakci velmi vážím a jsem rád, že takový časopis u nás vychází.
Petr Klíč