od bastlir 23. 3. 2011 21:28
Řešit obal DVD považuji za úsměvné. Spíš bych se zamyslel nad obsahem. Tento časopis odebírám ještě od dob časopisu Cena a výkon a od té doby už mám pěknou sbírku CD/DVD. Mimochodem, když tehdy CD začínaly, jejich obsah čtenářům a uživatelům PC opravdu něco dal, za což svým dílem mohla i tehdy absence Internetu.
Tehdy jsem odebíral i CHIP, ale ten jsem pro mnoho reklamy nakonec opustil. Asi do doby, kdy Computer přešel na novou grafickou úpravu, byl jsem s ním velice spokojen a celkem i s CD a DVD. Avšak nyní?! Kliknu na DVD na jednu stránku, vidím tam nějaké programy (tedy většinou takové, které si každý může z Internetu již aktuální stáhnout), pak kliknu na jinou stránku a plus mínus tam jsou v jiné sestavě ty samé. Jelikož některé programy na DVD stejně vyžadují registraci na Internetu, nestačila by jedna stránka navíc, kde by byly jen příslušné odkazy ke stažení? Aspoň by se DVD "o ničem" ušetřilo. No a aby na tom DVD něco bylo, je tam ve filmové podobě pár tlachů pánů redaktorů, kteří tam neumě cosi rozebírají. Věřím, že pár lidí to snad i zajímá, na což se pochopitelně redakce odkazuje. Myslím, že by si měli dát víc práce a čtenářům spíš ukázat, jak např. za účelem údržby/opravy "rozdeklovat" různá "nedobytná" zařízení. Napadají mě třeba tiskárny HP apod. A co třeba čtenářům ukázat, jak vyčistit a upevnit chladič procesoru, grafické karty, zdroje nebo jak vyčistit zaschlé hlavy u Epsona. Rozbrousit něco už nefunkčního dovede každý trouba, pokud jej vůbec zajímá, co v tom je. Myslím, že jsem tolerantní a chápu, že každého zajímá něco jiného, ale opravdu někdy redakce časopisu zvažuje, koho ten či onen článek může zajímat? Když jsem v některém předchozím čísle nahlédl do článku, který popisoval teploty v racku, tak jsem si řekl, komu v domácnosti či v běžné kanceláři rack stojí? Pracovníci IT tyto články prokazatelně stejně nečtou, protože tam to mají dodavatelem dané.
Tento měsíc jsem si po letech zase koupil CHIP vč. DVD. Musím nerad přiznat, že CHIP je daleko výživnější a DVD je opravdu použitelné. Computer sice tento měsíc vydal DVD s Trinity Rescue Kitem, neboli jsem DVD nehodil rovnou na spindl, ale CHIP prakticky vydal to samé a DVD je celkově použitelnější. Je ta podobnost náhoda? Který z časopisů je v závěsu? Naopak bych vyzdvihl hardwarové recenze, i když s některými závěry souhlasit nemusím.
Takže co z toho pro mě vyplývá? Letos po letech poprvé předplatné uhrazuji bez DVD, neboť jeho obsah považuji za podvod na čtenáře a předplatitele.
Pro zajímavost - roční předplatné Computeru vč. DVD - 1477 Kč a CHIPu - 1344 Kč.