Test SSD disků v čísle 8/12

Diskuze o časopisu Computer

Moderátoři: Moderátoři Živě.cz, Moderátoři Computer

Odeslat příspěvekod kapsa 3. 5. 2012 14:18

Dobrý den,

v čísle 5/12 mě zaujal test SSD disku Kingston V+200, kde získal verdikt 8,3 bodu a receneze celkově zněla velmi pozitivně. Tak jsem se rozhodl, že zkusím také přejít na SSD. Disk jsem si posléze zakoupil ale ještě než jsem jej vůbec stačil instalovat, tak v čísle 8/12 vyšel velký test SSD disků, kde ten samý disk propadl až na 12.místo a verdiktem pouhých 4,5 bodu. Je mi jasné, že vývoj jde velmi rychle kupředu ale takto prudká změna hodnocení, v tak krátkém čase - tomu opravdu nějak nerozumím ....

Časopis Computer mám přeplacený léta proto, že mě tématika opravdu zajímá ale na druhou stranu rozhodně nejsem vyslovený expert - a právě proto rád sleduji novinky a jejich testy, abych se držel v obraze, co je nového a tak. Takto prudkou změnu hodnocení a navíc v tak krátkém čase jsem ale opravdu ještě nezaznamenal a tak bych opravdu moc rád slyšel nějaké vysvětlení nebo komentář.

Děkuji a zdravím.

Michal Kupsa
kapsa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pavel Nygrýn 3. 5. 2012 17:21

Je to skutečně takto rychlé, u SSD je příchod každé nové generace (momentálně vedou SSD se synchronními pamětmi) dramatickou změnou - ostatně všimněte si, že na to zareagovat i výrobce snížením ceny a V+200 má dnes jeden z nejlepších poměrů ceny a kapacity.

Samozřejmě se nedá porovnávat počet bodů v samostatné recenzi (kde je to spíše srovnání s dříve testovanými produkty) a v přímém srovnávacím testu, kde jsou pokud možno všichni současní konkurenti a metodika bodování je postavena primárně na tvrdých datech (váhy jednotlivých výsledků v celkovém hodnocení najdete v tabulce). Například v recenzi v čísle 5/12 získal V+200 hodně bodů za výbavu, protože to byl Performance Upgrade Kit.

Dvanácté místo V+200 ve srovnávacím testu vás až tak mrzet nemusí, téměř všechny testované disky jsou hodně rychlé, jen se opět o hodný kus posunulo maximum ve všech testech - to je jasně vidět v tabulce s naměřenými výsledky. Vyhnul bych se jen poslednímu OCZ Petrol, který má na své straně jen výhodu nízké ceny.
Pavel Nygrýn
Junior

Odeslat příspěvekod Harry_ 22. 6. 2012 17:30

Díky za tyto testy, jste asi poslední časopis u nás, co je dělá poctivě u sebe, dle jasné metodiky a věnuje tomu čas.
Harry_
Junior

Odeslat příspěvekod Jiří Kuruc 4. 10. 2012 22:22

Děkujeme, to nás těší.

Právě u SSD jsou praktické testy důležité - všichni výrobci dají na krabici maximální sekvenční rychlosti a neřeší, zda je disk plný nebo prázdný. A pokles rychlosti po zaplnění daty uživatel ze specifikace často nepozná, neboť mnoho výrobců použité paměti nikde nepíše. Děkujeme za vaši přízeň, na vlastních testech si zakládáme :)
Jiří Kuruc
Redaktor Computeru