od karel505 2. 11. 2012 13:13
O čielnosti některých textů jsem chtěl napsat už dříve. Chápu, že s přibývajícím věkem nevidím tak kvalitně jak před 15 lety, kdy jsem s Computerm začínal. Osobně mám rád vše "černé na bílém" a strakatá a barevná pozadí mi při čtení spíše vadí. Je mi jasné, že design dokumentů se vyvíjí a já si musím zvyknout.
Překvapila mne odpověď v posledním čísle Vašeho časopisu. A tak jsem se rozhodl, že stránky, které jsou hůř čitelné uvedu.
Strana 70, 71 - V dolní části se nachází obrázek koutoče úhlové brusky, takže text je opravdu velmi špatně čitelný pokud není výrazně osvětlený. Zvlášť poslední odstavec v levém sloupci dotazu "Jak na soubory winmail.dat" nebo většina textu "Zobrazení speciálních značek ve Wordu". Dost mizerně čitelná je také spodní část strany 95.
Stejný problém (a stejný podklad) je i ve starších číslech - č. 20/12 - str. 53, č. 19/12 - str. 70, 71.
Hůř čitelný je i článek v č. 19/12 na str. 82, 83 - střídání světlých a tmavých ploch rozhodně neprospívá.
Přimlouvám se za jednobarevné pozadí, lidské oko a mozek dokáží hodně, ale proč ho zbytečně namáhat, když chci přečíst kvalitní časopis. To si radši budu namáhat mozek při čtení obsahu zajímavých článků a ne při jejich vzhledu.