Lenovo Y510p - je otestovano vse o cem pisete?

Diskuze o časopisu Computer

Moderátoři: Moderátoři Živě.cz, Moderátoři Computer

Odeslat příspěvekod robertek 22. 9. 2013 20:00

Zdravim,
V Computeru 17/13 testujete/recenzujete notebook Lenovo Y510P.
Uvadite u nej, ze disponuje technologii Intel WiDi. Koupil jsem si v unoru Y500 (i5, 8GB Ram, 2xnVidia 650M v SLI).
Také u nej byla uvadena tato technologie a to nejen v popisu ve vetsine internetovych obchodu, ale i na strankach Lenovo.
Dokonce i telefonicka podpora Lenovo tvrdila, ze touto technologii notebook disponuje.
Bohuzel Intel tvrdi, ze WiDi funguje pouze s jejich sitovou kartou a grafikou Intel. Tuto ma ale tento notebook vypnutou.
Takze WiDi se mi nepodarilo zprovoznit – ostatne jako dalším, kteří pisi sve zážitky na fora.
Pokud se Vam podarilo tuto technologii zprovoznit, a spojit notebook bezdratove napr s TV, pak prosim o zverejneni kompletního postupu, neboť bude (doufam) fungovat i pro Y500.

Také by mne zajímalo, zda disk mSata (16GB popr. U Y510 22GB) lze vymenit za napr. 120GB a ten nastavit jako systemovy, anebo i toto je u Lenova blokovano?
Tuto zmenu bych totiž rad casem udelal.

Byl bych rad, pokud by se v recenzich objevovaly pouze overene/otestovane informace, nebot jako dlouholety predplatitel se pri koupi novych pc hracek rozhoduji prave s ohledem na Vase recenze a WiDi byla jedna z mych priorit - bohuzel.
Verim, ze na me otazky nejlepe odpovi prave Tonda Trcalek, ktery je podepsan jako autor testu.

Diky, s pozdravem Podesva
robertek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Antonín Trčálek 24. 9. 2013 20:05

Dobrý den,
bohužel neznám přesnou konfiguraci modelu, který máte. Nicméně obecné pravidlo pro funkčnost bezdrátového přenosu obrazu Intel WiDi je přítomnost bezdrátové síťové karty od Intelu, která WiDi podporuje – například této:
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... -2230.html

Jakou bezdrátovou kartu v notebooku máte? To bývá hlavním problémem nefunkčnosti WiDi.
Dále pak musí mít notebook pro WiDi Intel procesor z rodiny Sandy Bridge a vyšší. I když má váš model dvojici dedikovaných grafik, rozhodně není o integrovanou, která je zabudována přímo v procesoru, ochuzen. Ta je aktivní v případě, že se nacházíte v běžném 2D režimu Windows. Tedy pokud nemáte vynucené používání pouze dedikované grafiky (lze nastavit v ovladači Nvidia).
Nakonec je pro WiDi zapotřebí software od Intelu, který by měl být na notebooku nainstalován:
https://downloadcenter.intel.com/Search ... C2%AE+WiDi)

Pokud máte Wi-Fi kartu Intel s podporou WiDi, příslušný software a výrobce se dokonce chlubí podporou WiDi u tohoto modelu notebooku, musí WiDi fungovat. Pokud ne, je to důvod k reklamaci – zkuste zavolat do servisu Lenova. Při testu notebooku Y510p jsem funkčnost WiDi nezkoušel, protože jsem se nesetkal s tím, že by s tímto byl obecně problém, když výrobce tuto funkcionalitu uvádí. A pokud s tím ale problém je a vyzkoušel jste všechny možnosti, je to důvod e kontaktování technické podpory výrobce, případně k reklamaci:
http://www.lenovo.com/contact/cz/cs/services/

Co se týče urychlovacího mSATA SSD, který tento notebook má, není žádný problém vyměnit jej za vysokokapacitní SSD. Slot mSATA je de facto pouze jinou podobou běžného SATA portu. Jen nezapomeňte, že je mSATA spjatý s klasickým diskem do speciálního RAID režimu. Důsledně tedy doporučuji před výměnou zazálohovat data (nejlépe obraz disku i samotná důležitá data), pak odpojit disk v softwaru Intel Matrix Storage a až pak jej vyměnit za jiný. Navíc vás čeká reinstalace systému, případně si zkuste nejdříve udělat obraz systémového disku. Rozhodně ale není nic Lenovem zablokováno, mSATA je skutečně jen další SATA port, žádnou složitost v tom nehledejte.
Antonín Trčálek
Redaktor Computeru

Odeslat příspěvekod robertek 26. 9. 2013 21:46

Zdravím, děkuji za odpověď. Bohužel problém bude v té grafice. Podle mě a příspěvků na fórech nelze zprovoznit integrovanou grafiku. Pokud ano, prosím o přesný postup. Nikde jsem v ovladačích nic takověho nenašel. Pouze zapnutí/vypnutí SLI. Stránky Intelu hlásí nekompatibilitu s Hardwarem - chyba grafiky. Síťová karta Intel Centrino Wireless N-2230 je v notebooku.
Přesnou konfiguraci rád zašlu - výpis HW Info? Stačí napsat kam. Díky moc za rady.
robertek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod BunGee 16. 3. 2014 14:04

Integrovana grafika jde zapnout pouze v pripade vysunuti druhe GK
Může-li se pokazit více věcí za sebou,

pokazí se v nejnevhodnějším pořadí

Alcatel OT 303=>Ericsson T10=>

Siemens M65=>Fuj Blokia 3410(nenavidim blokie)=>SXG75/SVN 22 + Blesk + 1GB SanDisk, cekam na N95

Vodafone 4ever
BunGee
Kolemjdoucí