Není jiná možnost než zapnout swap?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 23. 2. 2024 14:03

Mám 8GB RAM a na browsení by to mělo stačit. Jenže i Když si nastavím 1GB odkládací soubor, tak často narazím na hlášku OS ukončete některé programy,...aby, třeba i po 8 tabech otevřených....

Nechci tu řešit množství RAM ani náročnost prohlížečů ... Ale to ,že Process Explorer mi skutečně ukazuje Commit Charge (k 80%) mnohem vyšší hodnotu než Physical Usage (to je třeba 55%).
Jakmile Commit charge obsadí asi 97% , ukáže se hláška. Physical usage je stále kolem 60%...

Pokud zapnu zvýší odkládací soubor z 1GB na 4GB, tak Commit Charge z 95% spadne na 70% a Physical usage se nezmění.

Programy začnou padat Po překonání Commit charge a ne Physical Usage.

Jak to mám chápat? Programy (poněkud zbytečně nebo z jakého důvodu)alokují paměť, než reálně obsadí?
Bude systém nějak hodně Windows swapovat nebo ještě zatím ne. Když physical usage ani nepřekročí 70%, nebo spíš 57% .
Usuzuji z toho, že přidání RAM fakticky není potřeba, stejně by se nevyužila, je jen alokovaná. (Pokud se budu držet stejného používání do 10 tabů a nerozšoupnu se na 40 tabů po rozšíření)

resmon hlásí: 4GB Používaná, Změněná 0.6GB, Standby 2.4GB
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 23. 2. 2024 17:36

Doporučuji přečíst tento starý, ale stále platný článek. Program si klidně může říct o hromadu paměti, kterou v reálu nepoužije, takže budeš mít velký commit a skutečné využití nula nula prd. SWAP je nejlepší nechat na automatiku, protože ruční optimalizací reálně nezískáš vůbec nic.

edit: přidán odkaz
Naposledy upravil r34ktor dne 23. 2. 2024 19:36, celkově upraveno 1
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 23. 2. 2024 19:28

Zajimave, mam Win10 a i kdyz jsem mel 8 GB RAM a vypnul jsem virtualni pamet, tak jsem nikdy problem nemel, ted uz mam tedy par mesicu 16 GB RAM. Mozna je spis problem, zes virtualni pamet nevypnul uplne. Ja ji vypinal na vsech svych PC.
...
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 23. 2. 2024 20:40

Kdysi jsem taky byl módní a všude vypínal SWAP a taky jsem nikdy nenarazil na žádný problém (ono to totiž taky záleží, jaký SW se používá). Na některém systému to normálně pojede, ale na druhém už nemusí (taky je rozdíl, mezi kdysi WXP, W7....W10 atd.). Vypínal jsem to na strojích s 4GB, 8GB i na 16GB. Teď mám na všech PC doma 64GB a kašlu na to, mám ho všude zapnutý a ať si systém s ním dělá, co chce.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Da Gony 23. 2. 2024 22:58

Ono se to děje téměř uplně stejně jako když swap vypnu (a na restarty nezapomínám při zmenšování), ten 1GB navíc oproti 8GB je jen jedna devítina. I na stroji s 16 GB a Windows 10 se při používání chromu dostanu tak na 50% potenciálu s vypnutým swapem

podíval jsem se na článek a z nostalgie spustil starý špatný taskmgr.exe , Překvapilomě, že se tam Píše Potvrzeno(GB) a ještě 9/11. přesnost hadr

zde jsou aspoň megabajty
https://brandonlive.com/wp-content/uplo ... nager1.png

Process expolrer píše v procentech xx.xx%
Da Gony
Junior