Rozdeleni HDD (W7)

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod jenda3 30. 10. 2009 19:08

Nene, mám nový NB a v něm není disk rozdělen, win7 už je nainstalován. A chtěl bych ho rezdělit na systém a na druhý disk. Ale nevím jak přesně postupovat.
jenda3
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 30. 10. 2009 19:37

je to místo, které má dělat druhý oddíl prázdné? Pak můžeš použít Správce disků přímo v W7
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jenda3 30. 10. 2009 19:40

Jo je prázdne, zkoušel jsem to pomocí správce disku, ale ten mi dovolí zmenčit disk jen na 140 GB a já ho chci zmeničit na 50 GB. Zkoušel jsem předtím i defragmentovat, ale nepomohlo to.
jenda3
Junior

Odeslat příspěvekod milosh 31. 10. 2009 17:47

Mel bych dotaz, zda jdou 2 diskove jednotky spojit v jednu? Cecko jsem si zmensil v domneni ze se mi to spoji s D ale vytvorilo mi to dalsi jednotku coz jsem nechtel :(
milosh
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 31. 10. 2009 18:01

Nejlepší je, když provadíš operaci s disky, použit manual - ujasnit si pojmy a mrknout se na obrazky.Jinak by se nemohlo stat, že zmenšení si někdo asociuje s tím, že si spojí dva disky.Vypada to, že internet jeden každý tazatel ma, a otazka rozdělení disku, změna velikosti disku, jaký program na to použít je popsaná celkem mockrat a velmi podrobně. Navíc pokud použijete něco, co umí operaci provest nanečisto - tzn. jen ukazuje kroky a jak to bude po každém kroku vypadat můžete, dejme tomu, pokud mate seven, použít step recorder, pokud ne, programek třetí strany - někam uploadnout a někdo se už najde, kdo se na to podívá jestli ano, nebo ne. Dokud člověk nezná základy, ztrata času popisovat přesný postup. Končí to většinou, že nechape výraz nebo posloupnost nebo obojí.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 31. 10. 2009 18:52

milosh píše:Mel bych dotaz, zda jdou 2 diskove jednotky spojit v jednu? Cecko jsem si zmensil v domneni ze se mi to spoji s D ale vytvorilo mi to dalsi jednotku coz jsem nechtel :(

No, a teď ten nový oddíl přiřadíš k D. Jak ten program může ňuchat, jestli to zmenšuješ kvůli sloučení, nebo pro nový oddíl.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 31. 10. 2009 18:55

No ono jaksi v prve řadě mělo vzniknout nealokované místo a to přiřadit.Oddíl je už krok navíc.
Ježiš marja ted koukam co jsem napsal - uplně mně doblbly předchozí přispěvky protože jsem automaticky předpokladal postup při spojování který je jediný rozumný a bezpečný v čemkoliv.Odstranit - nealokovaný prostor - přiřadit.Předpokladam samozřejmě použití mozku před operací jedna.Tzn. neodstranuji oddil plný dat.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavproch 28. 12. 2009 20:39

Při oživování nového NB (Vaio FW51 Win 7-64bit Home Premium) jsem rozdělil fyzický disk (cca 450GB) na dva (C:, D:) Bohužel nejsem žádný odborník na Windows, takže jsem rozdělení disku prováděl pozdě - až poté, co jsem (na původní disk C:) nacpal dost dat (asi 40GB).

Podle výše uvedeného popisu jsem defragmentoval C: a následně rozdělil disk, jak mi systém dovolil (C: asi 240GB, D: asi 210GB - zřejmě kvůli těm datům). Po vytvoření D: jsem data přetáhnul tam, opět provedl defragmentaci C: a chtěl to C: ještě zmenšit.

Nelze - nástroj pro správu disků W7 hlásí nemožnost dalšího zmenšování, i když na je na disku C: použito jen asi 30GB z celkových 240.

V nápovědě se hovoří cosi o možnosti identifikace nepřesunutelného souboru pomocí" fsutil volume clusterquery /?". Bohužel (i když jsme přihlášen jako správce - mám zřízen jediný uživatelský účet, tedy správce) mi po zadání tohoto příkazu v cmd počítač odpoví že nemám oprávnění správce. :?: :!:

Otázky:
- lze ještě nějak přerozdělit kapacitu HDD mezi již vytvořené dva logické disky (bez ztráty dat?)?
- jak provést zmenšení C: ? (když nedokážu identifikovat ten "nepřesunutelný" soubor, který brání zmenšení C:)
- zvládnu to i já, neodborník?

Prosím o co nejsrozumitelnější odpovědi. Kuju
pavproch
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 28. 12. 2009 20:57

Ano, musíš pracovat mimo systém, např. live CD Gparted. Důležité je použít programy kompatibilní s W7 a Vistou, nepoužívat Partittion Magic! a jiné programy určené pouze pro XP a nižší verze!
Volbu pro Vistu a W7 si ohlídej, nebo si zboříš part. table.
Před každou prací s oddíly se důrazně doporučuje data zálohovat.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 28. 12. 2009 20:59

Začněme tím že cmd se musí SPUSTIT jako spravce,neboli cmd start - prava myš na ikonku co vyjede nahoře spustit jako spravce.Pokud nejste přihlašen jako Administrator což opravdu nejste tak takto,pokud jste neudělal nestandartní věc typu net user administrator /active:yes
Pokračovat budem tím že si stahněte raděj něco co bude pracovat mimo prostředíé windows 7 přitom ma v popisu že je pro ně určeno a umí operace provadět virtualně.Dejme tomu sui najděte něco od Paragonu co splnuje vše požadované.Potom si pro jistotu program nastudujte mamnohostrabnkovou napovědu.Až to budete mít hotovo - dejme tomu zítra tak zkuste pastnout screen jakvypadá současné rozdělení a to screen z Paragonu,ofotit obrazovku jde vždycky ne?No a někdo se už najde kdo bude mít čas a timto bude mít i info přesné na taliři.
Budu editovat cmd pro operace ktere něco mění jako napřiklad volání si diskpart pro některe operace atd se musí spustit se zvýšeným opravněním - to je to co sem myslel.Na zbytek frčí v pohodě bez nich.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Slamka 2. 1. 2010 01:19

Pouzil som GParted Live a neviem co s tym dalej..
Pod Win7 v spravcovi diskov vidim HDD na laptope takto:
200MB nejaka lock hidden cast s popiom "boot"
187.69GB C:
30.25GB D:
14.75GB hidden cast, predpokladam na recovery

Pod GParted to vidim takto:
1MB unalocated
200MB ntfs - boot
187,69GB ntfs
1MB unallocated
30,25GB extended lba
1MB unallocated
30,25GB ntfs
14,75GB ntfs LENOVO-PART

A problem - akonahle v GParted zmensim tych 187GB na cca 40GB, nemozem s tymi 30GB ani pohnut, predpokladam ze kvoli 1MB unallocated umiestnenym pred nim. S tym nedokazem nijako pohnut. Co s tym? Ako to funguje? Preco tm je tych 30,25GB dvakrat, ako extended a ako ntfs??

Zial screen z Gparted som sice urobil, ale netusim kam ho ulozil a nikde na disku som ho nenasiel.
Slamka
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 2. 1. 2010 11:16

Uložení obrázku viewtopic.php?p=6430893&f=1864#p6430893
Print screen - http://jnp.zive.cz/Clanky/Jak-ulozit-ob ... fault.aspx (pouzžij formát jpeg nebo png)

Ještě drobnost - je ten disk s daty nebo jiným OS?
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 2. 1. 2010 11:38

Máte jak system reserved tak tovarní oddil mimo normalnich.Moje rada pryč od toho nic nedělit zavolat někoho kdo pochopí co jsem ted napsal a pote vklidu rozdělit.Ušetříte si krok s editací bcd který budete muset dělat nikoliv v klikadle - to v tomto připadě nezabere ale pěkně v cmd nebo pomocí space.Nevidím valný smysl pokračovat.Vaší pozornosti doporučuji 200MB boot sice vím co to je a co s tím ale na dálku už nikomu nebudu radit co s tím.našel se agent který mně nadával po PM zprávách že mam tu drzost chtít po něm vypisy z cmd že on chtěl radu klik klik hotovo.Jenom dodam existuje nestandartní vynikající rescue boot cd pro lenovo,zkusím ho pohledat kde je ke stažení - vypálit.
Máte kam uložit komplet image disku? - bitovou kopii - udělat.Mate udělaný standartní rescue boot cd - vytvořit.
To jsou standart akce než se pustíte na tenký led.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Slamka 2. 1. 2010 12:38

Ad1: Nie som idiot co nevie pouzit screen a prilepit ho sem, ale ako vravim, pouzil som GParted Live co je trosku ine ako Win a sice tam je moznost ulozit screen, neviem kam ho ulozilo kedze som startoval GParted Live z USB kluca. Len napisalo ze ho ulozilo do root/ a nikde som ho ani na disku ani na USB kluci nenasiel...

Ad2: Je teoreticky mozne cez Win7 zmazat D: co ma 30GB a zvacsit o to C:? V klasickom spravcovi diskov. Aby mi tam tych 30GB nelietalo zbytocne vo vzduchu, je to pola mna nepouzitelna velkost disku.. A mam pokoj, nemusim sa s tym babrat..
Boot Cd nemam, neviem ako urobit boot CD bez napalovacky do napriklad image a ten potom preniest do ineho pc a napalit. Da sa to nejako? Teoreticky, na co mi bude boot CD ked nemam externu napalovacku, mna by zachranil boot USB kluc.. :)
Slamka
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 2. 1. 2010 12:50

Boot cd je jen imaginarní pojem dnes.Jakakoliv solidní věc umožnuje vytvořeni bootcd nebo boot usb.
K tve otazce - ano lze to tak jaks to přesně popsal.Rady typu nedělej to ve WIN,zavolej někoho komu řika něco system reserved kdyby něco celkem ignoruješ,ignoruješ i zalohy.Takže celkem jistě je jednou z nejmeně problemových operací udělat v systemu disk D - odebrat,nepřidělený prostor za běhu přidělit systemovemu disku na kterém frčíme.Navíc samozřejmě pro jistotu v klasickem spravci disků aby jsme měli jistotu...
Jde cokoliv.Někdy to i vyjde,většinou ale se potom se o další rady piše z nahradního,cizího PC.Proč zarputile trváte na operaci pod zadkem systemu?
oooooooooo
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka