Windows 7 Home Premium VUP Upgrade z OEM Visty

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bari007 9. 11. 2009 18:18

Asi to tak bude, protože si stejně nedokážu představit, jak by si MS při instalaci ověřoval, jestli mám nebo nemám legální XP nebo Visty, když jsem formátoval disk. Problém by mohl nastat v případě, že by skutečně přišel někdo k nám domů, kdo by chtěl vidět tu licenci. Což se může stát třeba u firem nebo v případě nějakých dalších problémů, normálně ale určitě nikdo nebude obcházet dům od domu a kontrolovat, jestli tam není upgrade verze bez předchozí legální verze XP nebo Vist.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ST33L 9. 11. 2009 18:29

Mám Win Vista HP OEM a když bych měl ten VUP za cca 2600, tak lze instalovat na čistý disk s touto verzí a nebo předem musím mít Visty a na ně upg ?
6700K, 980Ti, 16gig
ST33L
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 9. 11. 2009 18:54

Jde oboje a už je tu ten dotaz asi po sedmé.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod welby 9. 11. 2009 19:37

ST33L: Asi jste si vůbec nečetl tuto diskuzi, protože jinak byste neuvažoval o upgradu za 2600,-. V Makru nebo v Okay elektru je teď mají na nižší cenu - konkrétně jsem ten upgrade kupoval dnes v Okay elektru za 1399,-

Nemám sice legální verzi xp, ale pokud jde ten upgrade instalovat samostatně, tak snad nebude problém. (Tedy pokud pominu, že to není podle Microsoftu úplně košer). Každopádně 1399,- Kč za operační systém dám bez vykrucování. Pokud by se systém prodával za tuto cenu běžně bez všech těch více méně hloupých podmínek licence Microsoftu, tak by byla míra pirátství menší.
welby
Junior

Odeslat příspěvekod JohnS 9. 11. 2009 23:31

welby píše:ST33L: Asi jste si vůbec nečetl tuto diskuzi, protože jinak byste neuvažoval o upgradu za 2600,-. V Makru nebo v Okay elektru je teď mají na nižší cenu - konkrétně jsem ten upgrade kupoval dnes v Okay elektru za 1399,-

Nemám sice legální verzi xp, ale pokud jde ten upgrade instalovat samostatně, tak snad nebude problém. (Tedy pokud pominu, že to není podle Microsoftu úplně košer). Každopádně 1399,- Kč za operační systém dám bez vykrucování. Pokud by se systém prodával za tuto cenu běžně bez všech těch více méně hloupých podmínek licence Microsoftu, tak by byla míra pirátství menší.

Muzete potom dat vedet, jak jste dopadl s intalaci? Ja jsem instaloval upgrade na legalni OEM XP, ale stejne by me zajimalo, zda se to dat rozjet i bez originalniho systemu. Diky.
JohnS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 9. 11. 2009 23:49

A já bych dal přednost, kdyby se tu nelegální věci a porušování licence neřešili. Protože i přes zakoupení upgrade systému je to porušení licenčních podmínek.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod x-lukas 9. 11. 2009 23:56

Já jsem dělal upgrade z legální Visty OEM a to čistou instalací a jedinné, co po mě instalátor požadoval byl product key dodávaný s upgrade DVD. Popravdě jsem čekal, že se zeptá alespoň na product key původní instalace.

to welby: Má ta koupě smysl? Upgrade lze provést jen z legální OEM nebo krabicové verze OS (dle vyjádření na telefonní lince MS), takže i když Vám systém nainstalovat půjde - jakože pravděpodobně ano - bude to stejně nelegální jako kdyby jste tam měl ta původní XP.
x-lukas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod welby 10. 11. 2009 18:11

Tak řekněme, že jsem nakonec zůstal pirátem, který přispěl Microsoftu pár korunama ;-) Tímto tuto otázku uzavírám a omlouvám se moderátorovi keiki3 za řešení nelegálního softwaru.

Ale ještě jeden dotaz, jesli můžu? Pokud dobře chápu podmínky, jak mít legální windows 7, tak všichni ti, kteří si teď koupili ten upgrade za 1400,- v Makru, Okay nebo bůhví kde ještě, tak ty windows 7 taky nemají legální. Podle tohoto http://www.microsoft.com/cze/windows/of ... grade.aspx je možné koupit upgrade za těch cca 1400,- jen v případě, že si člověk kupuje současně počítač s windows. Legální by ho měli jen v případě koupě toho upgradu, který stojí cca 2800,-.

Ona je to sice už chyba prodejce, že to vůbec umožní takhle koupit, ale to stejně není důvod, proč by neměli platit podmínky, které si stanovil Microsoft.

Je to stejné jako když si někdo koupí dodatečně k PC OEM verzi. Prodejce mu to sice někdy prodá(dokonce i některé PC internetové obchody to podle diskuzí dělají), uživatel si to nainstaluje a používá jen pro ten jeden PC a nebude licenci přenášet, ale i tak je to porušení podmínek, protože na dokladu o koupi má jen tu verzi OEM a ne potřebné komponenty PC, se kterými se tato verze může prodávat. Nebo se pletu?

EDIT: Ještě citace přímo ze stránek Microsoftu: "Je nutné zakoupit upgrade licenci systému Windows 7, dle vašeho výběru, současně s koupí počítače opravňujícího k využití nabídky u účastnícího se maloobchodního prodejce."

To podle mého názoru dokazuje, že koupě upgradu za 1400,- bez současného nákupu PC není v souladu s podmínkami, které si klade Microsoft. :!:
welby
Junior

Odeslat příspěvekod smic 10. 11. 2009 18:33

no tak je tu jistý rozdíl v koupi upgradu bez původní verze versus upgrade za 1400 bez koupě dalšího PC...
Rozdíl bych viděl v tomhle:
- u upgrade je na krabici údaj, že je to určeno výhraděn jako upgrade ze systému WinVista nebo WinXP, takže tím, že ho koupím, tak vím, že je to prostě upgrade z předchozího systému (takže je to moje chyba, když je to na krabici a když předchozí systém nemám legální)
- u té nabídky za 1400Kč to na té krabici nikde není uvedeno, v Tescu byla cedulka (asi 3 metry vedle od upgradu), že při koupi nového PC s Win7 můžeš využít slevu na další upgrade, nicméně čistě u toho samotného upgradu už žádná cedulka nebyla, že zároven musím koupit jiné PC s Win7 (a že to tedy nemůžu koupit samostatně) a já přece nemám povinnost hledat v obchodě (ani hledat na webu MS), že je tam někde nějaká podmínka, když není uvedena přímo u toho konkrétního produktu. Takže je to sice porušení podmínek MS, ale v tomhle případě bych to viděl jako chybu u prodejce (nebo jako chybu MS, že to nepíše přímo na krabici).
smic
Junior

Odeslat příspěvekod welby 10. 11. 2009 18:38

to smic: Já s tebou souhlasím, o tom žádná.

Je to chyba prodejce, ale pořád je to chyba, která porušuje podmínky Microsoftu. Samozřejmě bych takto koupený upgrade považoval za legální celkem s klidnou duší, pokud má kupující legální předchozí verzi systému, ale nemůžu se ubránit dojmu, že Microsoft prostě v těch svých podmínkách vymýšlí takové koniny, že potom nemá normální člověk šanci se v tom zorientovat.
welby
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 10. 11. 2009 18:39

Není podstatné, co je na krabici.
Právně závazná je pouze licenční smlouva a doklad o nákupu.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Uzivatel 10. 11. 2009 19:04

Já taky plně souhlasím se smic, koupil jsem upgrade v dobré víře že jde o normální upgrade ( o tom jsem doposud přesvědčen) bez dalších podmínek, u výrobku nebylo žádné upozornění, prodejce ani na nic neupozornil. Na ntb. mám licenční štítek od OEM Visty a vedle škatuli s licencí Windows 7 Upgrade. Předpokládám, že ani při instalaci nebude nikde upozornění že by to bylo podmíněné nákupem druhého PC. Dále máme volný trh kdy si prodejce může určit prodejní cenu jakou chce a já nemám za povinnost zkoumat nějaká dohody mezi prodejcem a MS.
Pokud je to chyba prodejce tak si alespoň možná MS uvědomí že kdyby to prodával normálně za tyto ceny tak toho prodá mnohem víc, u mě s verzí Professional to bylo s akceptováním ceny tak na hraně kolik jsem ochoten za to dát. Pokud by byla cena tak jak je jinde tzn. kolem 6500Kč tak to bych nikdy za Upgrade nedal a zůstal u Visty.
Uzivatel
Junior

Odeslat příspěvekod jobeda 10. 11. 2009 19:45

PS voval jsem na Microsoft.cz jedná se o plnou tzv krab.verzi kterou je možné kdykoliv nainstalovat ,odinstalovat a připadne znovu nainstlovat i na jine PC ale pouze tam ke byla aktivovana vista nebo xp. Za 1400 je to protože tyto licence dostanou prodejci za 1/2 ale každý si ho k novému PC nepřikoupí tak je musí prodat samostatně . Takže kolik prodaných PC tolik 7 za 1400.
jobeda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod x-lukas 10. 11. 2009 19:51

Plně souhlasím. Zvlášť s přihlédnutím k tomu, že product number upgradu za 1400,- je identické s PN upgradu za 2800,- (viz. např. Alza.cz).
x-lukas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dolnajs 11. 11. 2009 00:57

Nevíte, jestli se tak (jak je tu psáno) dá sehnat i upgrade na Ultimate verzi a případně kolik stojí?
dolnajs
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka