Jde nainstalovat na jeden počítač W NT a W 7 ?

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Jarak 19. 7. 2010 19:45

Ahoj, je to asi dost kuriozní dotaz, ale mám pracovní počítač a používám na něm jeden pro mě prakticky nenahraditelný program, který chodí pouze na w NT (no spíš chodí na W starších než XP). Mám to udělané tak, že při zapnutí počítače si vyberu jestli chci nabootovat do XP nebo do NT. No a teď mi začíná můj straroušek kompl nějak vynechávat a tak potřebuju nový. No a samozřejmě potřebuju tam zase mít NT a nějaký nový systém (asi W7). Tak se chci zeptat, je taková konfigurace ještě dnes vůbec možná a pokud ano jak mám systémy instalovat.
Díky za pomoc.
J.
doma: Blue node 2i -> Pro-Ject Pre Box S2 Digital, HYPA H1 => Meze 99 classics, Audeze LCD2C
Jarak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JardaB 19. 7. 2010 19:48

Jako virtualni stroj? To by mohlo byt IMHO nejlepsi.
JardaB
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 19. 7. 2010 19:55

Windows 7 Professional a vyšší v sobě obsahují XP Mode = virtuální legální Windows XP Professional. Na zamýšlené využití ideální, funguješ na Windows 7, ale ten daný program se ti spouští v XP. Poznáš to jen tím, že o něco déle startuje a má zelený vrch okna (WXP styl).

BTW NT je XP i W7. XP je konkrétně WNT5.1, Windows 7 je WNT6.1 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Windows_NT ... verz.C3.AD ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jarak 19. 7. 2010 20:05

Takže to upřesním. systém co potřebuju současně s W7 je NT 4.
NT 4.0 Windows NT 4.0 Workstation, Server, Server Enterprise Edition, Terminal Server, Embedded 29. červenec 1996 1381 ukončení podpory 2004.
Ten můj program už pod XP nespustím.
Myslím že jako virtul to nepujde. Já spíš potřebuju nabootovat NT4.
Díky.
J
doma: Blue node 2i -> Pro-Ject Pre Box S2 Digital, HYPA H1 => Meze 99 classics, Audeze LCD2C
Jarak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 19. 7. 2010 20:07

Virtualizovat můžeš i WNT4. Proč myslíš, že to jako virtuál nepůjde?
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jarak 19. 7. 2010 20:10

Nevím, pokud by to šlo, tak by to byla bomba. Ale já ten počítač ještě nemám, takže zkusím najít někoho s W7 a zkusím to.
J.
Jarak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 19. 7. 2010 20:17

Ono je úplně jedno, na jakém OS virtualizuješ ;) Nainstalovaný W7 nemá nic společného s virtualizovaným OS. Pro virtualizaci je důležitý HW (CPU podporující virtualizaci a dostatek RAM).
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jarak 19. 7. 2010 20:31

tak to je v tuto chvíli nad moje schopnosti. Budu muset oslovit něakého kámoše, co tomu rozumí.
Díky.
J.
Jarak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 19. 7. 2010 20:53

Na tom nic není. Nainstaluješ si aplikaci, která slouží k virtualizaci - například VirtualBox nebo použiješ VirtualPC od Microsoftu. Spustíš a v této aplikaci nainstaluješ další operační systém.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jarak 19. 7. 2010 20:57

No jo už se na to dívám a pomalu to začínám chápat, ale jestli to půjde, tak, to bude stejně malý zázrak. Zítra to zkusím na noťasu s vistama.
J.
Jarak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 19. 7. 2010 21:00

Jarak píše:tak to je v tuto chvíli nad moje schopnosti.

Bari007 má pravdu - důvěřuj si:
1) není to nic složitého;
2) nemůžeš nic zvorat.
Z této stránky:
http://www.microsoft.com/windows/virtua ... nload.aspx
stáhneš vše potřebné a zároveň se řídíš příslušnými pokyny.
Po instalaci restartuješ OS, spustíš Virtual PC a zvolíš Add new virtual OS; po vložení inst. CD WNT4 instaluješ stejně jako v reálném PC.
Pokud Ti nebude něco jasné, zeptáš se např. zde.
Ke svižnému provozu virtuálních OS je třeba BIOS, chipset a
Bari007 píše:CPU podporující virtualizaci a dostatek RAM

a nejlépe min. dvoujádrový CPU (nebo 2 CPU).
Držím palce!
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 20. 7. 2010 06:30

No a co to mas za SW, ktery jede jenom pod temi NT...?
Protoze pocitej s tym, ze pod virtualnim strojem mas emulovane vsechno.

Tzn. video karta je obyc. S3, sitovka je nejaka DEC 21140A 10/100,
nebudes mit pristup primo k HW toho PC atd....(samo, ze taky zalezi na tom, ktery virtualizacni nastroj pouzijes).
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jarak 20. 7. 2010 10:52

Ahoj, díky.
Já jsem BFU takže asi pak budu ještě nějakou pomoc potřebovat. Ale zkusím to našel jsem i na netu nějaký návod.
No a soft je CAD program, jmenuje se to Atlas s nadstavbou řezy. Firma co to prodává zajišťuje upgrade pouze za celkem dost peněz ( cca 60 litrů) a já ho použiju tak cca 5-6 hodin v měsíci. No a tak se mi moc kupovat upgrade pouze proto, že to pod novými Win (už od XP) nechodí nechce, vzhledem k tomu, že funkčnost je stejná. Prostě, když jsem před sedmi lety koupil compl s xpčkama a nerozchodil to, tak mi bylo řečeno, že ta moje verze už v XP podporovaná není a že si mám koupit novou .... Tak jsem poprosil kámoše a ten mi na počítač nainstaloval NT 4.0 WS (můj přechozí systém) a XP (přepínám při bootování). No a teď mi začíná střešina odcházet a tak sháním informace co a jak dál. Jinak ten program nepoužívá zvuky, netisknu z toho ... pouze potřebuju myš, monitor, klávesnici a dostat se na soubory na HD a LPT port kvůli hardverovému klíči.
Tak moc díky.
J.

-- 20. 7. 2010 11:53 --

Jo a třeba bych bral i doporučení jaký počítač koupit (kofigurace).
J.
Jarak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 20. 7. 2010 10:55

S výběrem počítače ti poradí v sekci PC sestavy - forum-932/PC-sestavy.html
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod gmann1 20. 7. 2010 11:38

osobna skusenost, namiesto MS virt PC(ktore uz roky stagnuje :pozor ) by som skor doporucoval omnoho sviznejsi virtual box (http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads) 8-)
Ked som bol maly, tak som bol namysleny.
Ale teraz ........ uz nemam chybu !
gmann1
Junior

Další stránka