Domovská složka uživatele ve Windows 7

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod .ParadoX. 4. 4. 2011 16:37

Zdravím,

máme teď ve firmě kupu nových pc s Windows 7, nejsem příliš nadšen, jak špatně funguje připojování síťového disku po startu počítače. Na většině strojích systém vypíše, že se nepodařilo znovu připojit síťovou jednotku, navíc s BAŤákem, který po startu připojí diskovou jednotku, taky nic moc. Rozkliknutí síťové jednotky obvykle pomůže (nebo ruční spuštění BATu) a jednotka se připojí, ale to není systémové řešení... Jen připomínám, že oprávnění k serveru, který prostředek poskytuje, je v pořádku a korektně nastaveno (běží tu SAMBA na linuxovém serveru).

Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem pro uživatelský účet nastavil v profilu domovskou složku připojenou jako síťovou jednotku (v mém případě G:) a chtěl bych se zeptat, co touto domovskou složkou soudruzi programátoři Windows zamýšleli. Já jen potřebuju, aby měl uživatel po spuštění pc dostupnou jednotku G:, ze které načítá specifický program, bez kterého nemůže pracovat. Rozhodně nechci, aby se jakékoliv jiné nastavení programů/systému ukládalo právě do této složky.

Pochopil jsem tedy správně, že se tímto vytvoří jednotka, se kterou může po startu uživatel pracovat, ale do které si sám systém nic neukládá? Narozdíl od běžného připojení síťových jednotek připojených po startu toto FUNGUJE a žádná hláška o chybném připojení síťové jednotky se nekoná.

Díky za vaše zkušenosti a info
(Windows 7 32bit, všechny aktualizace, v podstatě čistý systém)
<? echo "hello world"; ?>
.ParadoX.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 4. 4. 2011 17:20

Odpověděl sis sám:
.ParadoX. píše:SAMBA

+ DHCP.
Mapování jednotek logon skriptem v tomto případě není optimální, dokonce ani tehdy, pokud by se jednalo o korektní *.cmd a ne DOSovský *.bat.

Co s tím?
1) Nouzové řešení:
Zkratka na Ploše:
\\server\Share
na kterou si BFU klepne v případě potřeby.
nebo analogicky
net use G: \\server\Share
pokud opravdu potřebuje G:\

2) Zásadní řešení:
logon script na bázi:
net user %username% /add /expires:never /homedir:\\server\%username%$

3) Systémové řešení:
používání Windows serveru.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod .ParadoX. 4. 4. 2011 20:09

Nuže dobrá. Nevěděl bys ale, jak je to s tou domovskou složkou? Teď stroje nabíhají korektně, síťová jednotka G: je připojena, což je stav, který chci. Nabíhají bez remcání, vždy s úspěšně připojenou jednotkou. Evidentně když Windows chtějí, dokáží se domluvit i se Sambou.

Pokud se do domovské složky neukládá žádné nastavení programů a podobné věci, jsem pro ponechat řešení tak jak je.
.ParadoX.
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milanr1 4. 4. 2011 20:19

IMHO nejrozumnější názor, jaký jsem za dlouhá léta slyšel:
na funkční řešení se nesahá!

Nejsi odkojen Unixem? Zde slouží Home Folder právě k ukládání nastavení konfigurace uživatelského účtu.
V OS WNT to takhle nefunguje: nastavení se ukládá do registru v profilu.
Důležité je tedy nastavení cesty k profilu.
V defaultním nastavení po (standardní, neupravené) instalaci OS:
Home Folder = %Userprofile%.
Pokud tedy nezměníš nastavení proměnných:
%Userprofile%
%Appdata%
%LocalAppdata%,
budou uživatelská nastavení uložena lokálně, vždy v %Userprofile%\%Appdata% (nebo %LocalAppdata%).
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod .ParadoX. 4. 4. 2011 20:46

Děkuji za fundovanou odpověď. Přesně to jsem potřeboval slyšet. Přiznám se, že raději pracuji na linuxových strojích než na Windows... Mno zítra budu v práci chvilku laborovat, ale jak jsi zmínil, funkční stav (který dle mého nepřináší žádná negativa) bych jen nerad měnil. :-)
.ParadoX.
Mírně pokročilý