W7 64bitů používá 3.59GB RAM

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 3. 9. 2013 16:56

Zdravím, řeším problém, kdy po zakoupení ntb pro známého (Lenovo Ideapad B590) a nainstalování W7 64bit stále hlásí, že je používáno 3.59GB. Nemělo by být u 4GB RAM 3.86GB?

Neřeší to nějaký nenainstalovaný ovladač?

Díky za odpověď.
Naposledy upravil Leeroy Jenkins dne 3. 9. 2013 17:01, celkově upraveno 1
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 3. 9. 2013 17:00

A - proč by to mělo být najust 3,86GB? Operační systém využívá celou dostupnou paměť, co se ti nelíbí?
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 3. 9. 2013 17:04

Tak se omlouvám, jen bych to tedy chtěl vysvětlit, proč zrovna u mého je 3.86 a proč u toho Lenova je zrovna 3.59.

Když fyzicky je u obou 4GB = 4096MB.

Díky za vysvětlení.

// Ještě doplním, že jsem zkoušel u msconfig nastavit maximální hodnotu RAM ručně na 4096 a po restartu se to zvětšilo na 3.59GB, místo dřívějších 3.56GB.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 3. 9. 2013 17:12

Něco sebere grafika.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod LAMP 3. 9. 2013 17:41

Nic nesebere grafika, protože to se mapuje do jiné (většinou horní) části adresního prostoru (tj. mimo fyzicky existující operační paměť). Tenhle problém se prakticky vyskytuje jen u 32bit OS, protože tam je adresní prostor jen 4GB (myšleno bez PAE) - tj. grafická paměť "překrývá" operační paměť.

Zpět k dotazu: nevím čím to může být. MS a výrobci ale často pletou (většinou schválně) GB a GiB, což jsou dvě rozdílné jednotky - možná to může být tím.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bajt
LAMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 3. 9. 2013 17:49

u paměti se VŽDY nakládá jen s jednou jednotkou a tou je binární bajt, bez ohledu, jak se to který konsorcium rozhodne značit...

integrovanej grafickej čip nemá žádnou vlastní paměť, proto si pro svoje potřeby alokuje tu systémovou, minimálně typicky 32 MB...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod LAMP 3. 9. 2013 17:54

Ano, základní jednotkou je bajt. Jenže někteří berou GB jako 1000 * 1000 * 1000 bajtů a někteří chytráci jako 1024 * 1024 * 1024 bajtů. Nevim jak u op. paměti, ale u disků to Windowsy zmatlaj.
LAMP
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bespi_ 3. 9. 2013 17:55

LAMP: Proboha ty radeji nic nerad. Mas v tom totalni zmatek.

Jak jiz bylo receno je to dane tim kolik si vezme integrovana grafika. Vetsinou to jde upravit, ale davat pod klidne bych tech 512MB nechal, protoze nove integrovane grafiky uz to dokazou smysluplne vyuzit.
Bespi_
Junior

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 3. 9. 2013 17:56

Ok. Díky.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 3. 9. 2013 17:57

hrdě patřím mezi ty chytráky, protože za mýho mládí byl jenom jeden bajt a to ten binární...

nějakejma desetinásobkama se zabývaly jenom úřednice na poštách...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod LAMP 3. 9. 2013 19:03

Myslel jsem, že nepoužívá integrovanou gr. kartu, mea culpa.

@kernel_panic [passed]: Nemluvím o bajtu, ten je jasnej. Mluvím o tom, jak se zaměňuje GB a GiB (tazatel vidí velikost paměti v GB, ne v bajtech).

@Bespi_: No to je gól! :-D Radši si znovu pročti jaký blbosti jsi napsal u toho vlákna o možném trojském koni ve formě patche v opensource soft.
LAMP
Kolemjdoucí