bat soubor spuštěný před vypnutím PC

Diskuze výhradně o operačním systému Windows 7

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod honza0011 9. 7. 2016 08:32

Zdravím,

mám problém se spouštěním bat souboru. Potřebuji, aby se mi spouštěl před vypnutím PC, tedy po stisknutí políčka Vypnout. To je jednoduché, problém je v tom, že se mi spouští i při Restartování - je to logické, ale pro mě nežádoucí. Nechá se to nějak rozlišit? Vypnutí od restartování? Nechci to řešit speciálními tlačítky, kde by bylo definované vypnutí, nebo restart. Chci skutečně využít kontextovou nabídku v nabídce Start.

Díky moc za typy.
honza0011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 9. 7. 2016 11:57

to budes mit problem, mimochodem restart mas z jakeho dovodu ? mozna bych reseni vedel, nicmene duvod restartu je dulezitej.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod honza0011 9. 7. 2016 13:31

při restartu nechci baťák automaticky spouštět, protože uživatel může restartovat počítač několikrát v průběhu dne a je nežádoucí, aby se několikrát prováděla záloha, která je baťákem ošetřována.. přijde mi to skoro neřešitelný, už jsem dlouho pátral po řešení a zatím bez úspěchu..
honza0011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 7. 2016 17:09

Principiálně chybné řešení:
honza0011 píše:mám problém se spouštěním bat souboru.

Zamrznul jsi v MS DOSu. :-)
Pro úlohy podobného typu se už > 20 let používá Scheduler (Plánovač) a cmd.
V definici jobu nakonfiguruj, za jakých podmínek se zálohování (ne)spustí.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod honza0011 10. 7. 2016 09:36

a jak v Scheduleru rozliším restart od vypnutí? Již jsem ho také studoval. Milanr1, prosím konkrétní příklad, obecně jsem také myslel, že přes plánovač to půjde nastavit, ale v aktivačních událostech nedokážu rozlišit restart od vypnutí. Díky
honza0011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 10. 7. 2016 12:26

IMHO nemoudrý nápad:
honza0011 píše: aby se mi spouštěl před vypnutím PC

Co s tím?
Spouštěj joby v klidovém stavu, tj. v okamžiku, kdy BFU nepracuje (např. přehrává video nebo odskočí na kafe apod).
Zároveň ověř, že je rezervovaný dostatek místa pro VSS v datovém disku a VSS je zde povolený.
V defaultním stavu po instalaci OS je VSS v datovém disku zakázaný! :-(
= jedna z mnoha chyb základní architektury OS WNT.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod honza0011 10. 7. 2016 13:32

Díky za pokus o radu, toto je pro mě ale nepoužitelné. Jedná se mi o zálohování pst souborů a ty se během "kávy" nepřekopírují.
honza0011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hunter21 10. 7. 2016 13:44

Mozes ist na to aj sposobom, ze si naprogramujes vlastny scheduler, ktory bude sucastou toho bataku. Batak sa spusti vzdy aj pri restarte, ovsem ak zisti, ze pst subor nieje strasi ako 18 hod (napriklad), tak nic neurobi.
hunter21
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 10. 7. 2016 15:30

Podle mě jdeš na to blbě.

Potřebuješ mít zálohu přece pro případ když už PC nenaběhne a něco se stane a je přece jedno zda se to stalo při restartu či vypnutí.

Takže soubor aby se spustil vždy, ale aby skontroloval zda je záloha už udělaná - pokud se soubor nezměnil není třeba ho zálohovat.

Jinak PC se nemá počas práce co restartovat. (Má se vypnout na konci práce s instalací aktualizací.)
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dustojnikhummer 10. 7. 2016 20:39

Proč vlastně vadí že dojde k záloze i při restartu? Navíc,pokud se jedná o pracovní PC,proč restarty? Aktualizace se asi neinstalují uprostřed práce.
dustojnikhummer
Junior

Odeslat příspěvekod Flash.st 10. 7. 2016 20:52

Nebylo by lepší vytvořit .bat soubor co by provedl zálohu a potom vypnul PC? Tzn. PC bys vypínal kliknutím na ten .bat soubor.
Flash.st
Junior

Odeslat příspěvekod z_o_o_m 10. 7. 2016 21:48

Něco ti brání vytvořit událost, která se spustí 1x denně při vypnutí?
http://stackoverflow.com/a/27327480
z_o_o_m
Junior

Odeslat příspěvekod honza0011 11. 7. 2016 07:18

Flash.st: je to jednodušší, ale jak jsem psal při na začátku, chtěl bych využívat klasické vypnutí v nabídce start
dustojnikhummer: zálohují se velké soubory a je nežádoucí aby během dne, kdy nastane nějaký problém a je potřeba PC restartovat, tak aby ještě běžela záloha např 15 gb..
z_o_o_m: prosím tě, jak tam rozliším vypnutí od restartování?

Díky všem za zapojení do diskuze, problém je ale zatím nevyřešen.. Dnes a zítra vyzkouším řešení od sobana, kde budu porovnávat stáří souborů a podle toho buď k zálohování dojde, nebo ne.. Dám vědět jak vše dopadlo, díky moc.
honza0011
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lachtan15 11. 7. 2016 12:15

Pozor, u pst dochází prakticky neustále k aktualizaci souboru, takže stačí pst v Outlooku otevřít, změní se mu datum a čas a ty budeš zálohovat (přestože obsah souboru se nezměnil).

Pro zálohy mailů používám Comodo Backup, který umí z celého pst zazálohovat jen data, která se změnila od poslední zálohy. Tím se věc urychluje.
Lachtan15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod z_o_o_m 11. 7. 2016 12:32

Nerozlišíš, ale stále můžeš spustit jen někdy k večeru a 1x denně max. Teda pokud nepracují v noci :) Nebo probudit PC ráno a zazálohovat před příchodem.
z_o_o_m
Junior

Další stránka