od Da Gony 14. 3. 2024 21:18
Je to síť bez VLANů. Uff, ping vyzkouším, nechci teď tvrdit něco bez podložení.
Je to foťák, ještě když to bylo v rámci jednoho segmentu, tak nakonec po velkých bolestech šlo nakonfigurovat. (1. věc, že nemá dotykáč, znaky se zadávají jak pomocí joysticku a to je podobné UX jako ovládat ruský ovladač na televizi, za druhé, jediná správna konfigurace byla název počítače přes Windowsí jméno (dns název nefungoval), ani IP adresa, jméno share Muselo začínat \. Celé je to pomalé, proložené Searching, waiting, neodklepnutelnými chybovýmí hláškami.... Žádné plug and play.
Ale třeba zvláštní je, že (teď) běžící notebook (na stejném segmentu) to našlo ihned, stačilo vybrat z nabídky, a v druhé fázi (výběr bodu sdílení) to našlo taky hned. Vypadalo to, že kopírování zašlo probíhat, (dokonce progressbar poskočil ze začátku), ale pak to selhalo, ve wiresharku laptop hlásil něco jako need aditional credentials....
naopak u (detekce) linxového serveru s samba nebo NASu se mi o takovéhle automatice může zdát.
Tak mě zajímá, může třeba nějak napříč LAN segmenty selhat vyhledávání podle těch "názvů počítačů" nebo foťák neumí jiný režim než Guest/Everyone přístup (že "share" musí být přístupný bez hesla)
Díval jsem se to TCP dumpu(wiresharku) a při ručním zadáním jména PC, se vysílá dost divočina na portu 138nebo137, například při zadání "PEPA" je payload paketu něco jako BACEFEBACEFEBACEFE (text, ne hex)