Indexování obsahu souborů ve Win2008 R2

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod JetCat 23. 2. 2011 13:51

Ahoj,

narazil jsem na problém s indexováním obsahu souborů na serveru Windows 2008 R2.

Původně jsem používal Windows 2003 Server a na něm MS Office 2003 Pro, indexování obsahu souborů fugovalo perfektně všem uživatelům bez rozdílu kdo soubor vytvořil (vlastník) byl obsah vyhledán i všem ostatním uživatelům, kteří měli přístup do sdílené složky s dokumenty (Word, Excel atd.).

Na novém serveru s Windows 2008 R2 po nainstalování a nastavení služby indexování, vytvoření katalogu pro danou sdílenou složku atd. funguje vyhledávání obsahu souborů jen Administrátorovi (stále používáme MS Office 2003 Pro). Zkoušel jsem i změnit vlastnictví složky (vč. dědictví podadresářů a souborů) na skupinu, která tam má přístup, ale nepomohlo to (reindexace proběhla automaticky sama po změně vlastníka), stále to funguje jen Administrátorovi.

Na server přistupujeme prostřednictvím Vzdálené plochy/Terminálové služby. Faktem je, že jsem ještě neaktivoval klientské licence Terminálové služby (mám na to 120 dní), tak zda to nemá s tím souvislost.

Nějaké nápady?

J.Hůla
JetCat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 23. 2. 2011 15:42

S aktivací TSL to opravdu nijak nesouvisí.
Podle svého popisu:
JetCat píše:nainstalování a nastavení služby indexování

jsi spáchal základní chybu:
nainstaloval jsi prastarý Indexing Service, který je v R2 k dispozici pouze z důvodů kompatibility s WS 2003 a staršími OS + legacy 3-P aplikacemi.
O těch jsi však nic nepsal.
Co s tím?
1) Prostuduj základy OS WNT řady 6.
Doporučuji základní školení. např.:
http://www.gopas.cz/Kurzy/Katalog-kurzu ... C6419.aspx
2) naprav svou chybu:
odeber/zastav službu Indexing Service
3) zkontroluj, zda běží služba WSearch:
cmd
sc query wsearch
4) Pokud ne, nainstaluj, např. ze Server Manageru:
- odeber Indexing Service
- zaškrtni Windows Search Service -> Next
- Select Volumes (zaškrtni): standardně se indexují jen profily uživatelů a shary; obvykle se vůbec neindexuje systémový disk: tady nemají BFU co dělat!
- Install
- restart OS není nutný;
- vyčkej na reindexaci.
Služba WSearch je plně komatibilní se všemi klienty od WNT 5.1 výše i s aktuálními verzemi mstsc (nedávno vyšla nová verze mstsc).

Proč?
Nativní indexování v OS WNT řady 6 včetně obsahu souborů nativně zajišťuje služba Windows Search Service, nikoliv Indexing Service.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JetCat 23. 2. 2011 17:02

Dobrý den,

děkuji za tip, ale variantu se službou Windows Search jsem zkoušel rovněž. Indexing Service jsem odebral, nainstaloval Windows Search, služba běží.

Nezaregistroval jsem žádnou změnu k lepšímu, naopak, MS Office 2003 SP3 jen zaregistroval, že Indexing Service neběží a tudíž není aktivní funkce Rychlé hledání ve vyhledávání viz. přiložený screenshot (admin.jpg) . Nicméně administrátorovi stále vyhledávání funguje (nabízí vyhledávání ve Vybraných umístěních, kde lze pak zaškrtnout složky ve kterých chceme hledat).

U běžného uživatele (user.jpg) píše "Žádná umístění pro hledání" a je možno vybrat jen "Všude", což ale nezpůsobí žádnou změnu, prostě dokument nenajde. Uživatel má normálně do sdílené složky přístup, dokumenty může otevírat, měnit, vytvářet, mazat.

J.Hůla
Přílohy
user.jpg
Uživatel
user.jpg (13.3 ) Zobrazeno 3837 krát
admin.jpg
Administrátor
JetCat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 23. 2. 2011 17:27

MS Office je nainstalovaný přímo v serveru a přistupuje se k němu pomocí RDP/mstsc? To mě z úvodního dotazu nedošlo, počítal jsem automaticky s tím, že MS Office je v lokálním desktopu.
Za druhé mi nedošlo, že by ještě dnes někdo používal zastaralé způsoby vyhledávání integrované v aplikacích MS Office.
Co s tím?
BFU doporuč standardní (a také nejrychlejší) postup vyhledávání v maximalizovaném mstsc:
WIN
[řetězec]
Bleskové!
Jako správce TS musíš samozřejmě povolit klávesové zkratky v konfiguraci rdp, jinak klávesa WIN v mstsc nefunguje.
Alternativně je možno použít F3 na Ploše nebo v Exploreru (ovšem ne v aplikacích MS Office).
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JetCat 24. 2. 2011 13:24

Dobrý den,

Milanr1 píše:BFU doporuč standardní (a také nejrychlejší) postup vyhledávání v maximalizovaném mstsc

Ano, toto funguje, pokud si každý uživatel založí knihovnu a dá si do ní složku se sdílenými dokumenty. Ale nelze měnit výběr složek (což v rámci vyhledávání v MS Office jde snadno), ve kterých chci dokument hledat (mám je třeba dělené dle roku, firem atp.) takže výsledků hledání je pak příliš mnoho.

Každopádně pořád mi to neřeší můj původní dotaz. Proč vyhledávání v MS Office 2003 funguje pouze administrátorovi a nikomu jinému?

J.Hůla
JetCat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oooooooooo 24. 2. 2011 14:40

http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MorDoKuli 24. 2. 2011 17:09

<OT>
Tento problém je zřejmě natolim běžný, že byl prolinkovám přímo na www.zive.cz.
</OT>

jinak user musí mít práva ještě na něco dalšího, než složky které se indexují, (asi na prečtení/tvoření samotného indexu), což je projev toho, že adminovi to jede, ale userovi ne. Tam bude zakopaný pes.

A kdyby už nebyl žádný nápad, tak jeste bych zkusil, jestli neni krpa v GPO:
http://technet.microsoft.com/en-us/libr ... 10%29.aspx
MorDoKuli
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dr.No64 24. 2. 2011 18:25

pouzijte program Copernicus Search
Dr.No64
Junior

Odeslat příspěvekod BorekS 24. 2. 2011 23:24

Doporučuju vyprdnout se na indexování ve Win a místo toho použít MS Search Server Express (zdarma): http://www.microsoft.com/enterprisesear ... fault.aspx

Naindexuje to soubory na serveru a uživatelům umožní v jejich obsahu vyhledávat na webu, podobně jako jsou na to zvyklí z Googlu. Vyhledá to samozejmě jen v souborech, ke kterým má ten který uživatel přístup. Jen instalace je celkem složitá, protože to je založené na Sharepoint Services (součást instalace). Ale můžu kdyžtak poslat návod...
BorekS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jardik2003 25. 2. 2011 09:59

Možná střílím od boku, ale je Office nainstalovaný když byl TS přepnutý v Install modu?

change user /install
jardik2003
Junior