Při startu se W2k8 Server zasekne

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ivapro 20. 4. 2012 13:43

Nainstaloval jsem Win server 2008 na IBM x 3100 M3, 4 GB Ram, chip Intel Core i3 3 Ghz s dvěma disky á 1 TB, zrcadlených pomocí RAID 1. Nainstalovány jsou všechny ovladače, kromě ovladače sběrnice SM (který jsem nikde nenašel) a rovněž SP2. Druhý den, když jsem chtěl systém spustit, zaseklo se to po bootstrapu Mikisoftu a konec. Zkoušel jsem bootovat v nouzovém režimu, tam se výpis načtených položek zastaví na posledně načteném souboru, kterým je crcdisk.sys, pak to asi tři minuty nedělá nic, a nakonec to naběhne do nouzového režimu. Žádná z různých chytrých rad, které jsem našel na netu nezabrala. Co s tím? Mám chuť ten krám odinstalovat a nahradit to Windows 2003, který chodí na jiném serveru naprosto spolehlivě.
ivapro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petyx 20. 4. 2012 14:20

Zaklad by asi byl projit logy, tam by se chyba s nejvetsi pravdepodobnosti mela objevit. Nic nezkazis ani kdyz tam pustis scandisk. Jak je řešený ten raid?
petyx
Junior

Odeslat příspěvekod ivapro 20. 4. 2012 14:34

Logy jsem zatím neprohlížel, to je pravda, ale Raid je nastaven normálně na mirroring: první disk jako master, druhý jako mirror, systém vidí jen ten Master. Na ostatních serverech mi takhle nastavený Raid chodí bez problémů. Scandisk nenašel žádnou chybu, SC taky žádnou, přesto v normálním režimu nenabootuji. Fakt je, že W2k8 Server je postaven na platformě Vist a to asi bude ten malér.
ivapro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petyx 20. 4. 2012 14:55

Server 2008 je pomerne slusnej a stabilni. Rekl bych ze je na tom znatelne lip nez 2003.
Ale porad si neuvedl jak je ten raid delanej? sw z dynamickych disku / integrovanej radic na desce nebo nejakej slusnejsi pridavnej radic? Teoreticky by to mohl byt jeden ze zdroju problemu, ale v tech logach toho snad najdes vic...
petyx
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 4. 2012 16:12

Zásadní chyba:
ivapro píše:Logy jsem zatím neprohlížel

To je první, co musí udělat admin serveru v případě jakékoliv poruchy.
Osobně bych na platformu Intel neinstaloval žádný 64-bit server, k tomu slouží platforma AMD|VIA.

petyx:
jsi na omylu:
petyx píše:Server 2008 je pomerne slusnej a stabilni. Rekl bych ze je na tom znatelne lip nez 2003.

MS Windows server byl zcela stabilní už od WNT 3.51 z r.1995.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chatumbabub 12. 5. 2012 20:12

Milanr1 píše:Osobně bych na platformu Intel neinstaloval žádný 64-bit server, k tomu slouží platforma AMD|VIA..

A to proc? 8-D 8-D
chatumbabub
Junior

Odeslat příspěvekod zADo 21. 6. 2012 10:44

Milanr1 píše:Zásadní chyba:
ivapro píše:Logy jsem zatím neprohlížel

To je první, co musí udělat admin serveru v případě jakékoliv poruchy.
Osobně bych na platformu Intel neinstaloval žádný 64-bit server, k tomu slouží platforma AMD|VIA.

petyx:
jsi na omylu:
petyx píše:Server 2008 je pomerne slusnej a stabilni. Rekl bych ze je na tom znatelne lip nez 2003.

MS Windows server byl zcela stabilní už od WNT 3.51 z r.1995.

Muzu se zeptat, kam na tyhle veci chodite? Jak souvisi 64bitu s volbou platformy Intel/AMD? Jako ze kdyz u DB serveru potrebuju 50 GB RAM, tak to musi byt jedine AMD (VIA ani zadne poradne serverove procesy nevyrabi :-[ )? A co Itania - ty taky nejsou na 64bit vhodny? Xeon jsou teda jen na 32bit?
Kdybyste se misto placani blbosti tady na foru relevantne venoval studiu teorie a skutecnymu adminovani, tak tady ze sebe nemusite delat blazna... :oboze Paradoxne se ale dostavame k tomu, ze profik tady nebude radit amaterum na foru zadarmo, protoze obvykle travi svuj volny cas lepe a taky neni armada spasy - ony ty skoleni, pripadne samostudium rozhodne nejsou zadarmo.
Predpokladam, ze jste v pubertalnim veku a teprve sbirate informace o svete - pokud je Vam vice jak 15 let, tak je to na zamysleni....
zADo
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 21. 6. 2012 11:51

zADo, zkus se kouknout do profilu Milana, má věk vyplněný. Rozhodně to není jen nějaký nudící se puberťák, o čemž svědčí i vysoká odbornost jeho příspěvků a obrovské znalosti a zkušenosti.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod BorekS 9. 9. 2012 13:17

Neinstalovat 64bit systém na Intel platformu je samozřejmě zcela úplný nesmysl :) Např. Windows Server 2008 R2 a 2012 nebo Exchange 2007 a 2010 už (kromě testovací verze Exchange) ani v 32bit verzi neexistují. A na Intelu běží velká většina serverů.

W2008 je velmi stabilní systém, srovnávání s Vistama naprosto není na místě. Obecně pokud Windows padají, je to v naprosté většině případů chyba HW a nebo ovladačů (případně antiviru), které běží v privilegovaném režimu a můžou systém shodit. Pokud máte na serveru antivir - pryč s ním! Máte-li na server zaplacený servis, nechte problém řešit dodavatele. Pokud ne, musíte si hrát sám. Zkuste v Administrative Tools pustit Windows Memory Diagnostics a překontrolovat paměť. Ač se to nezdá, často padání způsobude i vadný zdroj, který jinak na první pohled běží. Dále se zkuste podívat, jestli existují novější verze ovladačů (hlavně RAIDu)a všechny je aktualizovat. Může se i stát, že bude chybný ten nejnovější a naopak by pomohl downgrade :)

Prohledat Event logy je opravdu základ, bez toho bych na fórum ani nepsal :) Dál doporučuju analyzovat memory crash dump - pomodí WinDbg - stáhnout k sobě na PC Debugging Tools for Windows, jako Symbol file path zadat třeba SRV*c:\websymbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols a otevřít memory dump ze serveru (%SystemRoot%\MEMORY.DMP). Pak googlit zjištěné problémy. A ještě existuje šikovný program na rychlý náhled chyby: http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
BorekS
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod spravait.net 16. 9. 2012 06:45

ivapro píše:Nainstalovány jsou všechny ovladače, kromě ovladače sběrnice SM (který jsem nikde nenašel)

Abych se přiznal, tak jsem tohle nepochopil. Jak se Vám může stát, že u serveru nenaleznete ovladač? *****í to neodbornou instalací, resp. nepodporou W2k8 na Váš server.

Jinak bych zkusil pole rozbýt a postavit jej znovu, neměnil náhodou někdo nastavení pole (v biosu, nebo na řadičové kartě)? Že by se rozpadlo a takhle to zlobilo?
spravait.net
Kolemjdoucí