Windows server 2003 RDP spooler se zasekává

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod muhaha 5. 6. 2012 13:46

Ahoj, mám takový problém. Mám asi 10 uživatelů, kteří se připojují přes RDP, problém ovšem nastává, když chci přidat tiskárnu, lokálně funguje tiskárna v pořádku, na zástupci ikony Připojení ke vzdálené ploše je nastaveno, že se připojují i tiskárny. Na serveru je nastaveno, že se přebírá nastavení tiskáren z klienta. Ovšem někdy se stane, že tiskárna zmizí. Tiskárny ostatních tam jsou, některé... mám takový pocit, že se nějakým způsobem zasekne spooler. Ovšem na lokálu tiskárna funguje. Existuje nějaký hotfix, který by toto opravil?

Tiskárnu přidám, někdy je to boj, ale když nainstaluju i x64 ovladače, tak se objeví, pak uživatelé tisknou třeba týden a pak volají, že jim zmizela tiskárna. Většinou, když restartuju spooler a uživatel se odhlásí, tak to jede. Nesetkali jste se stímto problémem někdo? díky
muhaha
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 6. 2012 13:48

O jakou tiskárnu se jedná?
Jakým způsobem je připojena tato tiskárna k serveru?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 5. 6. 2012 14:40

Na 101% jsou to mizerne ovladace ktere shazuji ci blokuji sluzbu print spooler. Pokud nemuzes pouzit EasyPrint zkus nejakou starou sprostou vsudypritomnou tiskarnu - osobne preferuji hp laserjet 5p. Tzn. na server nainstaluj (je soucasti Windows) ovladac pro hp laserjet 5p, na klientu zmen tiskarnu/ovladac na hp laserjet 5p a modli se.

MP

P.S. Tiskarna, ktera neni kompatibilni s hp laserjet 5p, nema pravo zit. Tedy pokud se bavime o CB laser tiskarnach.

P.P.S. nejsou to novejsi hp tiskarny? podivej se do services, zda ti nepribyly sluzby, ktere maji v nazvu hpz. Pryc s nimi !!!

P.P.P.S. Pokud se nedockas odpovedi zde zkus to u kovare (http://social.technet.microsoft.com/For ... ategories/)
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod Milanr1 5. 6. 2012 18:41

MP:
vtipné postřehy: praktik se nezapře! :-)

muhaha:
Vzdálené tiskárny v RD session by default používají obecný ovladač „Remote Desktop Services Easy Print“ (jak už poznamenal MP).
Teprvě v případě nekompatibility se vzdálenou tiskárnou se pokusí server použít ovladač z klientského OS.
A tady je první jádro pudla:
vzdálený OS může být jen 32-bit => nepoužitelný ovladač.
Co s tím?
Nainstalovat 64-bit ovladač dané tiskárny do TS (do libovolného volného portu).

Druhé jádro pudla může nastav v případě, že se jedná o lokální tiskárnu/USB a příslušné porty USB mají v konfiguraci povolené uspávání. Po uspání prostě tiskárna zmizí z RD session a už se neobjeví.
Uživatel to může snadno napravit odhlášením z RD a opětovným přihlášením. Toto chování však nelze doporučit, protože služba přesměrovače zařízení vytvoří nový port při každém přihlášení do RD session. Ale neaktivní porty už nejsou uvolněny.
Systémák může tento zásadní zádrhel samozřejmě odstranit korektní konfigurací USB portů v klientských OS.
Ne vždy je to však technicky snadno proveditelné.
Proto MS vydal volitený hotfix, který po aplikaci do TS:
a/ udržuje (nejen) vzdálené tiskárny „naživu“ trvalou komunikací;
b/ čistí (= likviduje) příslušné neaktivní porty v registru.
Musíš však o něj požádat:
http://support.microsoft.com/hotfix/KBH ... kbln=en-us

Btw:
příště uveď aspoň text příslušných chybových hlášek v TS místo těch románů. :-)
Vsadím se s Tebou, že bych tyto hlášky v systémovém logu našel ihned.
Vyfiltruj si např. Event ID: 1123.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muhaha 6. 6. 2012 10:35

Díky za cenné rady

Tiskárny jsou to od skoro všechny cb laser, od HP1100 až po 2055dn, pak jsou nějaké barevné.. Ale vesměs starší USB HP laserjety.

Ale můžete mi prosím vás napsat přesný postup, jak nainstalovat tiskárnu na Terminal?
Když mám na lokále nainstalovnou tiskárnu třeba HP LJ P2014?
Ještě by mě zajímalo, když se přihlásím na TS jako administrator, tak vidím spoustu tiskáren, většinou i třeba zmiňovanou HP LJ P2014, ale když se přihlásím jako uživatel, tak tiskárnu nevidím, pak, když přidám právo administrator uživateli, stím se přihlásím, tak se tiskárna objeví. Potom odeberu administrátora a takhle to dělám, pokud jsou nějaké problémy
Je pro to uvedený nějaký postup? Moc jsem toho nevygoogloval
Jinak jsem stáhl ten hotfix, sice eventlog hlásí chyby ohledně ovladačů, ale já tam nechám i ten hotfix,. má připonu msu a nejde mi to otevřít, psali, že přes pkgmgr.exe to jde, ale tento program není dostupný pro server2003
muhaha
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 6. 6. 2012 11:21

Popsal jsi svou fatální chybu => jsi na správné cestě k nápravě:
muhaha píše:přidám právo administrator uživateli

Tohle nikdy nedělej: žádnému jinému než právě adminům/systémákům nepatří právo skupiny Administrators => fatální bezpečnostní chyba! Hlavně se vyvaruj poskytovat toto právo vývojářům/programátorům! :-)
Co s tím?
Nastav korektně ACL tiskárny:
Pravomyš na tiskárnu -> Properties -> Security.
Nastavuje se zcela totožně, jako ACL v NTFS.

muhaha píše:hlásí chyby ohledně ovladačů

Řeš konkrétní hlášky.
Pokud některé z nich neporozumíš, okopíruj sem.

muhaha píše:Ale můžete mi prosím vás napsat přesný postup, jak nainstalovat tiskárnu na Terminal?

Standardně jednoduše a prostě, např. myšoidně z GUI Printers:
Add Printer -> Next -> Add local Printer
a zvolit nějaký volný port (nebo nadefinovat nový) a určit typ tiskárny.
Účelem je nacpat příslušné ovladače tiskárny do TS a zpřístupnit je pro BFU (viz ACL).
Pro jednoduché černobílé laserové tiskárny bez duplexní jednotky můžeš v klidu použít oblíbený univerzální ovladač Velkého Guru MP:
Miroslav Pragl píše:osobne preferuji hp laserjet 5p
P.S. Tiskarna, ktera neni kompatibilni s hp laserjet 5p, nema pravo zit.

:-) :tleskani

muhaha píše:Jinak jsem stáhl ten hotfix

Omlouvám se za svou chybu: daný hotfix je určen jen pro WS 2008/R2: chybně jsem přečetl verzi TS v úvodním dotazu. Ve WS 2003 nijak nepracuje, protože tento hotfix instaluje pouze a jedině novou verzi knihovny Um_rdp.dll, která se ve WS 2003 vůbec nevyskytuje.
MS KB vždy před začátkem instalace detekují verzi OS, takže by se Ti to stejně nepodařilo.

//
Pro admina fóra:
skutečný název knihovny mi cenzurní systém fóra nepovolil.
Pohoršuje snad někoho
*****.dll
:?: :roll: 8-D
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muhaha 11. 6. 2012 08:18

Díkydíky za cenné informace...Projel jsem si eventlog a odstranil chyby, ale stejně, jak si mám počínat třeba s takovýma to chybama?

Ovladač Send To Microsoft OneNote 2010 Driver nezbytný pro tiskárnu Odeslat do aplikace OneNote 2010 je neznámý. Požádejte správce o instalaci ovladače a po ní se přihlaste znovu.

Ovladač Microsoft Shared Fax Driver nezbytný pro tiskárnu ....

atd...

Edit:
Mám to ignorovat? Nebo to může taky způsobovat problémy?
muhaha
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 11. 6. 2012 09:58

Problémy by to mohlo způsobit uživateli, kdyby si usmyslel ze své RD session faxovat nebo psát poznámky na své (digitální) žluté papírky. ;-)
Co s tím?
Ověř typ licence a prostuduj licenční smlouvu MS Office uživatelů TS.
V případě, že používáte (libovolný typ) multilicence, bude v licenční smlouvě právo instalace MS Office do TS.
ANO:
realizuj.
Instalace MS Office přidá ovladače uvedených virtuálních tiskáren do TS a chybové hlášky zmizí.
NE:
1) úspěšně ignoruj chybové hlášky;
2) pouč uživatele, že nemají licence pro použití MS Office ve své RD session.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Miroslav Pragl 11. 6. 2012 09:58

Tisknes na tyto "tiskarny" z terminalu? Pokud ne hlasky ignoruj.

MP
Miroslav Pragl
Expert

Odeslat příspěvekod muhaha 14. 6. 2012 06:42

Ok, díky.

objevila se mi zajímavá chyba v eventlogu:

Tisk dokumentu se nezdařil z důvodu chyby při vykreslování ovladačem či modulem GDI.
ID45

a následně další

Tisk dokumentu IS KARAT: Složenka typ A, 2/3 A (vlastník: cechja) na tiskárně hp LaserJet 3020 PCL 5e (od DT125933) relace 4 (kopie 1) se nezdařil. Datový typ: NT EMF 1.008 Velikost zařazeného souboru (bajty): 20612 Počet vytištěných bajtů: 0 Celkový počet stran v dokumentu: 1 Počet vytištěných stran: 0 Klientský počítač: \\TERMSERVER Kód chyby Win32, vrácený tiskovým procesorem: 0 Operace byla dokončena úspěšně.

Další informace získáte v Centru pro nápovědu a pomoc na
muhaha
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 14. 6. 2012 08:44

Běžná chyba na straně tiskárny, server příčinu neidentifikoval.
Z hlediska serveru
muhaha píše: Operace byla dokončena úspěšně.

Co s tím?
Po reálné příčině musíš pátrat přímo na místě.
Např.:
Došel příslušný papír v určeném podavači tiskárny?
apod. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod muhaha 27. 6. 2012 06:51

Nakonec se to vyřešilo samo.

Jinak, chtěl jsem se zeptat, jak uživateli předbídnout pouze takové tiskárny, které si připojuje ze svého lokálu.

Mimochodem, teď jsem to znovu přečetl. Já jim to právo nenechám, jen se přihlasím jako administrátor, najednou se objeví tiskárny, potom právo odeberu a všechno šlape, nevím.. Takle jsem to dělal do teď. Metodicky asi úplně mimo, ale co už.

Milanr1 píše:Popsal jsi svou fatální chybu => jsi na správné cestě k nápravě:
muhaha píše:přidám právo administrator uživateli
muhaha
Junior

Odeslat příspěvekod BorekS 9. 9. 2012 12:53

Doporučuju uživatele naučit se při problémech odhlašovat (Start - Log Off), řeší to 90% problémů nejen s mizejícíma tiskárnama.
Jen poznámka, jak tu někdo psal, že se tiskne přes "Remote Desktop Services Easy Print", tak to samozřejmě neplatí pro W2003. Obecný postup je opravdu nainstalovat na server ovladače pro všechny tiskárny, co používají klienti (64bit verzi + v nastavení tiskárny pod sdílením přidat i 32bit verzi). Ale tohle je u některých tiskáren neřešitelný problém, lepší je mít print server 32bit (a pak případně dodat i 64bit verzi ovladače). Případně zvážit zákaz uživatelům instalovat vlastní ovladače tiskáren (přes GPO nebo local security policy): Computer Configuration - Policies - Windows Settings - Security Settings - Local Policies/Security Options - Devices: Prevent users from installing print drivers. Jinak ten systém brzo zasviní.

Ale rozchodit spolehlivě tisk na všech tiskárnách přes RDP je opravdu problém. Můžete-li, upgradujde na W2008 R2 a budete mít život o dost jednodušší.
BorekS
Kolemjdoucí