Hyper-V Server - zaloha a obnova

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod QuEsT147 12. 6. 2014 21:00

Ahoj vsem

Potreboval bych zabezpecit, aby v pripade selhani HW Hyper-V Serveru (jen hypervizor, ne Windows Server s Hyper-V roli) bylo mozne co nejjednoduseji ho znovu spojizdnit na jinem serveru. Myslim jako znovu nainstalovat Hyper-V Server a nejakym zpusobem importovat VMs ze zalohy. Jakym zpusobem je nejvhodnejsi delat zalohu a potom obnovu abych to dosahl? Jde treba nejak jednoduse delat zalohu VHD souboru a pak je nejak naimportovat na vedlejsim serveru?

Nebo uplne nejak jinak? Je to jeden server, takze clustering neni mozny. Zatim jsem prostudoval jen prikaz wbadmin, pomoci nej by to zrejme slo... Jen se potom bojim, jestli se zaloha spravne obnovi i kdyz nebude novy HW uplne stejny.

Diky za pomoc.
QuEsT147
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 12. 6. 2014 21:35

Obnovu ze zálohy si musíš vyzkoušet a pravidelně to testovat, jinak je taková záloha k ničemu, pokud opravdu nemáš ověřenou jistotu, že z ní obnovíš do požadovaného stavu.

Jinak na zálohu (a obnovu) je nejlepší Altaro Hyper-V Backup http://www.altaro.com/hyper-v-backup/
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod QuEsT147 12. 6. 2014 22:30

No to, ze to musim otestovat je mi jasne. Prave proto se ptam jak to udelat co nejjednoduseji. To Altaro jsem uz videl, ale to je free jen pro dve VM, asi jich bude vic... Zkusim bare metal recovery pomoci Windows Server Backup a jestli to bude fungovat, tak by to resilo problem... Ale mozna je i dalsi reseni, treba nekdo dalsi poradi.

Zatim diky za pomoc:)
QuEsT147
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 12. 6. 2014 22:38

Je to prosté.
K manipulaci s Hyper-V stačí nejzákladnější klasické nástroje typu robocopy apod.
QuEsT147 píše:zalohu VHD souboru
naimportovat na vedlejsim serveru

Nezapomeň, že oba virtuály nemohou být zároveň v provozu:
1) licenčně;
2) totožný ID.

K záloze a obnově Hyper-V ve stávajícím serveru bohatě stačí
QuEsT147 píše: wbadmin

Postup zálohování krok-za-krokem (video):
http://content2.catalog.video.msn.com/e ... e1989c.mp4
Obnova ze zálohy je prostá:
wbadmin -> Actions -> Recover -> Next -> Next -> Hyper-V -> Next -> Next -> ...
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod QuEsT147 12. 6. 2014 22:51

@Milanr1
To s tim robocopy je zajimave, mohl bys to trochu vic rozepsat? Tedy jak delat pomoci robocopy zalohu, a kdyz odejde server, jak ji zase obnovit na novem serveru?

I kdyz, pri tomto reseni musi byt zrejme VMs vypnute, ze?
QuEsT147
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 13. 6. 2014 08:33

Ne. Server se běžně nevypíná.
Robocopy = silný nástroj. Kopíruje i otevřené soubory.
Alternativně můžeš k tomu použít snapshoty Hyper-V, ale běžně se to nedoporučuje, jen z nouze.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 13. 6. 2014 10:18

Jedna věc je záloha samotných virtuálních strojů a druhá věc je záloha hypervizoru. Oboje můžeš udělat i pomocí zdarma dostupných nástrojů, s virtuály můžeš velmi dobře pracovat pomocí PowerShellu, na skript centru k tomu zcela jistě najdeš i dost hotových skriptů. A pak je otázka, jestli má vůbec smysl zálohovat samotný hypervizor...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pejdo 13. 6. 2014 13:19

Tak řeším podobný problém :-) Zatím přemýšlím o free verzi Veeam :-)
Pejdo
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 13. 6. 2014 13:21

Veeam jsem nějakou dobu testoval, ale u free verze jsem narazil na nějaké hodně zásadní omezení, kvůli kterému to bylo ještě méně použitelné než Altaro. Jen už přesně nevím, co za problém tam byl...
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod michalli 28. 8. 2014 02:41

ahoj, asi jste zapoměli na jeden důležitý fakt a to že řadiče domény provozované ve VM se musí zálohovat nativně přímo z toho stroje kde běží (z běžícího os). záloha z venčí (jakožto souborů VM) není doporučena, jsou s takovou zálohou problémy. taky jsem někde četl že hyper-v vm nejde jen tak kopírovat ale je nutné je pro přenos na jiný stroj exportovat přímo volbou v konzoli. nemám s tím zkušenosti protože já raději vm zálohuji nativně z běžícího os.
Michal Zobec
Senior IT Consultant, ZOBEC Consulting
michalli
Junior

Odeslat příspěvekod MatesX64 28. 8. 2014 06:33

Z osobní zkušenosti se vyplatí spíše zálohovat virtualizovaný OS - wbadmin - zálohu přenést z tohoto virtuálu na nový např. funkční server kde se při instalaci OS vybere volba obnovy ze zálohy. A vše je OK. Když jsme zálohovali přímo VM mělo to své mouchy např. problémy se síťovkami (dostaly jiné ID virtuálního HW a potom to byl problém)
MatesX64
Junior