Dobrý den, nevím jestli jsem topic pojmenoval dobře, ale pokusím se vysvětlit o co mi jde a čeho bych chtěl dosáhnout.
Mám Hyper-V server 2016 (role) a neběží na něm nic jiného, v Hyper-V mám hosty:
1. WS2012R2 Essentials [AD, APP] - essentials role, správa stanic i jejich backup, AD, AVG Admin Center, ucetni SW
2. WS2016STD [APP server] - speciální server pro dodavatele služeb
3. WS2016STD [DB server]- zde běží SQL Express instance, MySQL instance a Firebird instance (ne všechny - nyní pomalu migruji SQL Expresy z jednotlivých serverů na 1 abych později mohl jednoduše přejít na plný SQL server - odhaduji do 2 let)
4. W10 [MNG] - zde mám vše potřebné pro správu sítě, serverů, kamerového systému a prostě vše čím nechci prasit servery, včetně zálohování serverů pomocí Veeam
5. 3ks Linux serverů - unifi, ocsng, helpdesk
V síti je NAS jako storage pro backup (zálohuji ručně i automaticky)
To vše je na HP DL360 Gen10: 2x CPU (celkem 16 jader), 64GB RAM, 1x RAID 1 (na OS), 1x RAID 5 (na data) - celkem 6 disků
Dále mám k dispozici HP DL380 Gen10, který je nyní vypnutý a potřebuji jej využít pro případ poruchy "hlavního" serveru DL360 Gen10. Poradíte mi jak na to?
V hlavě mám 2 scénáře
1. cluster - Hyper-V cluster kde budu mít (snad jsem to dobře napsal)
A. replikaci konkrétních hostů
B. cluster celého Hyper-V
2. backup - když umře hlavní server, budu moct spustit záložní server s daty třeba 1 den staré ale s konkrétními hosty 3x Windows Server viz výše +1x linux server- unifi)
Chápu, že budu muset nějak vyřešit IP adresy serverů apod a nevím kde přesně začít. Vím jen, že v případě havárie bych měl být schopen do 24 hodin zprovoznit dočasně alespoň (3x Windows Server viz výše +1x linux server- unifi) a do 7 dnů mít vše zpět funkční na Hyper-V serveru DL360 Gen8
V síti mám ještě jeden fyzický W10 stroj na testy a mám zde nastavený i Veeam, kdyby mi virtuálka umřela, abych mohl načíst zálohy. Možná by stačilo toto řešení, kdy na NAS mám backup, na fyzickém stroji mám administraci Veeamu a jen spustím DL380 Gen10 (klidne pres iLO) a s rolí Hyper-V (samozrejme musim mit jeste licenci na WS2016STD) a prostě obnovím backup a poté jakmile bude funkční hlavní server, tak provedu migraci.
Opravdu budu rád za jakékoli nápady a nasměrování...