Windows Server vs. Linux Server

Diskuze k serverovým edicím Microsoft Windows

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kmarty 6. 12. 2006 21:21

komplikator píše:domain controler jedině na win... takže když si tenhle bonus odpustíš, tak jednoznačně linux
kmarty
Junior

Odeslat příspěvekod komplikator 6. 12. 2006 21:25

uprimne tehle problematice extra nerozumím, vím že dlouhou dobu byl problém rozchodit sambu aby autorizovala doménové usery.

Samba dokáže vynucovat i chování stanic? Jako definovat aktualizace antiviru, zablokovat jeho disablování, řídit distribuci win update atp?
i7-8700k@5GHz DELID, RTX 2070 Super, 32GB RAM, custom liquid cooling
komplikator
Junior

Odeslat příspěvekod kmarty 6. 12. 2006 21:53

komplikator píše:uprimne tehle problematice extra nerozumím, vím že dlouhou dobu byl problém rozchodit sambu aby autorizovala doménové usery.u/quote]
Pokud vim, tak v MS Windows byl dlouhou dobu velky problem nainstalovat a rozbehat TCP/IP.
Ne, nezblaznil jsem se :-). Oba mame pravdu. Oba totiz mluvime o historii.

komplikator píše:Samba dokáže vynucovat i chování stanic? Jako definovat aktualizace antiviru, zablokovat jeho disablování, řídit distribuci win update atp?a/quote]
Myslim ze tohle jednoduse zapadne do profilu, systemovych ci uzivatelskych politik nebo logon scriptu. Ale to patri spis na stranu klienta, server jen musi poskytnout patricny soubor.
Ale jsem si jisty, ze pri trose snahy urcite narazis na neco, co Samba nezvladne.
Napriklad: Samba neumi byt BDC pro MS Win PDC. BDC muze byt jen kdyz je PDC take Samba.

Jeste otazka: Patri tohle mezi priority domaci LAN?
kmarty
Junior

Odeslat příspěvekod komplikator 6. 12. 2006 22:21

Ne nepatří, osobně bych si doménu doma nerozcházel... Jsem trošku naštvanej za to že je v práci. Book kterej sem nedávno kupoval měl licenci W XP home a musel sem dokoupit Pro aby mi chodila doména. Ne, beru že je to jistě výhoda, zvlášť když se windows v síti chovají tak jak se chovají, když jen blbé sdílení souborů mezi počítači funguje/nefunguje díky různým uživatelským účtum na jednotlivých strojch, alespoň toto beru jako velký přínos domény do domácí sítě.
i7-8700k@5GHz DELID, RTX 2070 Super, 32GB RAM, custom liquid cooling
komplikator
Junior

Odeslat příspěvekod JendaLinda 6. 12. 2006 22:23

Doma mi jeden starší stroj slouží jako router, firewall a FTP, HTTP, SMTP server. Běží na něm Slackware Linux. Jedná se o Pentium 166MHz s 48MB RAM, takže by na něm stejně byly Windows nepoužitelné. Linux na tomto stroji pracuje poměrně svižně, navíc je zadarmo. Pro linuxové začátečníky (můj případ) je sice konfigurace poněkud obtížnější, na netu se však nachází mnoho užitečných návodů, které pomohou docílit požadovaného výsledku.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
JendaLinda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flavius 8. 12. 2006 15:56

Jak uz bylo receno jsou tam dve dulezite otazky co na tom serveru pobezi za sluzby a v jak schopnych rukach se ten win nebo linux system bude nachazet. Vetsina problemu nastava po ne zcela presnem zasahu od uzivatele a to jak pro windows tak i pro linux
Flavius
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 9. 12. 2006 00:47

kmarty píše:...

Ačkoliv se říká, že samba dostačuje na vše, co by mohl domácí uživatel potřebovat, není to pravdou. Někdy je zapeklite vysvětlit, že jejich oblíbený software, který je velmi jednoduchý pro uživatele a dodáván k hardware problém. Příkladem mohou být některé share/archive od HP na Linux/*NIX prostě nepůjdou a uživatelé jsou na něj naučení. Bohužel hledáte další alternativu a je to komplikace.

Přikláním se k názoru, že standardní sdílení, samba opravdu zvládne a umí toho dost. Bohužel jsou i tací výrobci, kteří dělají např. tiskárnu jen pro windows systémy a pro *nix systémy, kdy se snažit můžete a stejně fungovat nebude, nebo značně "okleštěně". Nikdy nevíte, zda to půjde a v tom je problém, protože každý není rootem se závislostí na google.com.

Sám mám také sambu a stačí mi na vše, ale např. fotogalerii od HP nevezme a dlouho jsem čelil nátlaku, že je to špatné a mám to dát tak, jak to bylo.....
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Předchozí stránka