Vadná deska / CPU

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod EXiFastr 13. 4. 2025 09:44

Zdravím nedávno sem zde diskutoval sestavu a už jsem tu zase nejspíš s HW závadou bohužel . Chci si být jistý než komponenty pošlu na reklamaci . Po sestavení jsem nainstaloval dvě linuxové distra Debian , Fedora . Obě během provozu trpěli náhodným freeze . Logy neobsahovali žádný podezřelý záznam . Následně jsem nainstaloval Win 11 pro kde se problém s menší četností " jednou za den cca " ale bohužel problém se objevoval pořád . Zamrzne obraz kurzor je statický a klávesnice nereaguje ve ale funguje dál ventilátory se točí atd po pár sekundách se objeví black screen s kterého se narozdíl od linuxových dister win vzpamatuje po 5s - 5min . Naskočí obraz a vše znovu funguje jak má .

Včera jsem si všiml že problém se dost často vyskytuje během psaní textu a kooperaci s myší například otevřu okno CMD a píšu do řádku a do toho hýbu s kurzorem takhle sem byl problém replikovat a měl možnost vyzkoušet všechny USB a přepojit periferie ale bohužel bez úspěchu . Ale zajímavé je že například při zapojení usb hubu a následného připojení bluetooth adapteru pc insta zamrznul a vyvolal blackscreen . OS následně najel bez GPU akcelerace a zakázal ve správci zařízení GPU s komentem že nepracuje správně . Správce událostí s těch asi 30 pádů zaznamenal pouze 3x kritickou chybu s tím že ji vyhodnotil jako nečekané vypnutí . Provedl sem i zátěžové testy jak na cpu tak na gpu přes FurMark . Oba dva sem nechal běžet 30 minut a bez problémů cpu teploty 81 stupnů max grafická karta něco kolem 40-50 stupnů nepamatuji si přesně . SSD disk sem projel diagnostikou taky a v pořádku . Ovladače jsem stáhl přímo ze stránky výrobce a jsou nejnovější možné . Prošel sem i zapojení desky a vše se zdá být v pořádku .

Zkusil sem i některé rady jako alokovat iGPU pevnou VRAM 2 GB nebo snížení frekvence RAM na 5600 Mhz nic nepomohlo . Vím jenom že dost lidí mělo problém s těmito procesory konkrétně vykazovali podobné problémy jako mám já . Někteří po reklamaci a výměně tímto problémem už netrpěli . Jenom dodám že aktuálně běžím v režimu se zakázaným GPU a OS žádné podobné problémy nevykazuje . Budu rád za všechny postřehy díky ;-)

Sestava :
MB : B650M PG Raptitude
Zdroj : ZD Be quiet power 11 400W 80Plus gold
Ram : Kingston Fury Beast DDR5 32 GB 2x16 CL 30
CPU : Ryzen 8700G
Disk : Samsung SSD 990 PRO 1 TB PCIe 4 NVMe
EXiFastr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 13. 4. 2025 11:12

A test RAM z flešky Memtest86+ (v nějaké distribuci Linuxu)?

Ještě poznámka */ "Nějakou AM4" desku AsRock ITX jsem objednával 2x a jednu jsem musel reklamovat (ztrácel se kurzor v grafice BIOS). Takže 50% u mne.
Naposledy upravil meda2016 dne 13. 4. 2025 11:23, celkově upraveno 1
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 4. 2025 11:22

ASRock desky jsou zcela suverenne nejproblematictejsimi AM5 deskami na soucasnem trhu. Predpokladam BIOS je aktualni?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod EXiFastr 13. 4. 2025 11:26

Ano Bios sem aktualizoval to byla jedna s prvních věcí co sem udělal . To kam to směřuje se mi moc nelíbí byl bych raději za ten CPU/GPU bylo by to snazší na demontáž :-D Myslíš že je větší pravděpodobnost že to je deskou ? Asi sem měl dát na tebe a vzít tu Gigabyte ;-)

-- 13. 4. 2025 11:30 --

meda2016 píše:A test RAM z flešky Memtest86+ (v nějaké distribuci Linuxu)?

Ještě poznámka */ "Nějakou AM4" desku AsRock ITX jsem objednával 2x a jednu jsem musel reklamovat (ztrácel se kurzor v grafice BIOS). Takže 50% u mne.

Ty Memtest sem nedělal protože 99% všech případů u mě s vadnou ram končila modrou smrtí nebo něčím podobným . Chtěl sem ho udělat včera večer ale zapomenul sem na to . Jinak díky za zkušenost ty Asrock vypadají jako poruchové desky docela . Bohužel sem dal na názor linuxové komunity která je s oblibou bere .
EXiFastr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 4. 2025 12:47

EXiFastr píše:Zamrzne obraz kurzor je statický a klávesnice nereaguje ve ale funguje dál ventilátory se točí atd po pár sekundách se objeví black screen s kterého se narozdíl od linuxových dister win vzpamatuje po 5s - 5min . Naskočí obraz a vše znovu funguje jak má .

Tohle je stav, kdy GK z nějakého důvodu přestane odpovídat a systém restartuje ovladač, aby mohl dále fungovat. Může jít o vadu GK, nebo RAM. Zkontroluj paměť a pak se uvidí. V době testu musí být interní GK zakázána. Doporučuji použít free verzi od PassMarku.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EXiFastr 13. 4. 2025 14:40

Na tvé doporučení sem zakázal grafiku a tím sem si vypnul výstup na monitor :-D Test sem spustil tak uvidíme nechám to běžet do večera a pak možná ještě přes noc . Dokonalý způsob jak to otestovat by bylo vzít mou gtx 1060 z původního pc a vložit do nového ale musel bych vyměnit i zdroj jedině že bych vsadil na to že to utáhne ten 400W co tam mám teď pokud bych ho příliš nezatěžoval . Nahrát NVIDIA ovladače a pokudit se simulovat chybu s USB .
EXiFastr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 4. 2025 17:00

Aha, já podle textu o zakázané GPU vydedukoval, že jedeš na externí. Pokud není zbytí, tak se se zapnutou interní GK samozřejmě testovat dá, ale alokuje si pak pro sebe nějakou paměť, ke které testovací rutina nemá přístup a tudíž ji neprověří. A pokud by chyba náhodou byla zrovna tam, není nalezena.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EXiFastr 13. 4. 2025 17:48

Moje chyba mělo mě to napadnout :-) Každopádně aspoň jsem si vyzkoušel reset uefi na své nové pokažené desce :-) Memtest běží už tři hodiny bez chyby . Pokud by dopadl dobře tak co pak ? Jaké mám možnosti ? Mohl bych tam vrazit svou externí grafiku a zkusit s 400W zdrojem . Když nebudu hrát hry tak se snad vlezu . Teoreticky při vadné základní desce bych měl být schopný znovu reprodukovat stejnou chybu a shodit ovladač . Nebo napadá vás něco ?

-- 13. 4. 2025 20:23 --

r34ktor píše:
EXiFastr píše:Zamrzne obraz kurzor je statický a klávesnice nereaguje ve ale funguje dál ventilátory se točí atd po pár sekundách se objeví black screen s kterého se narozdíl od linuxových dister win vzpamatuje po 5s - 5min . Naskočí obraz a vše znovu funguje jak má .

Tohle je stav, kdy GK z nějakého důvodu přestane odpovídat a systém restartuje ovladač, aby mohl dále fungovat. Může jít o vadu GK, nebo RAM. Zkontroluj paměť a pak se uvidí. V době testu musí být interní GK zakázána. Doporučuji použít free verzi od PassMarku.

Tak memtest bez chyb
EXiFastr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 4. 2025 20:32

Já bych zkusil reklamaci CPU. Dříve byl vadný procesor něco jako bílý jednorožec, ale dnes je to bohužel relativně běžná věc.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EXiFastr 13. 4. 2025 20:50

Ok pokud někoho ještě něco napadne klidně piště zítra zkusím vyřídit tu reklamaci . Díky za postřehy ;-)
EXiFastr
Kolemjdoucí